úterý 30. července 2019

Slavné expedice: Výstupy na Puncak Jaya


SLAVNÉ EXPEDICE

VÝSTUPY NA PUNCAK JAYA

Puncak Jaya je název nejvyššího vrcholu hory Mount Jayawijaya, čnící do výše 4884 metrů nad mořem v centru pohoří Sudirman, též známého jako Maoke, na ostrově Nová Guinea. Je obecně známo, že se jedná o nejvyšší vrchol mezi Himálajem a Andami, o nejvyšší horu Indonésie a také nejvyšší vrchol celé Australasie. Celkově se řadí do tzv. Koruny planety (anglicky jednoduše Seven Summits), tedy mezi sedm nejvyšších hor světa. Možná se zdá, že nelze najít žádná jiná slova než "nejvyšší" nebo "gigantický", jež by mohla tento vrchol popsat. Ovšem pravdou je, že jich zbývá ještě mnoho. Puncak Jaya je místo velice nehostinné a nepříznivé, a spolu s jen asi o tři sta metrů nižším vrcholkem Mount Wilhelm se může pyšnit titulem "nejchladnější místo na Nové Guineji". To není vzhledem k nadmořské výšce nijak překvapivé, ale přece jen je průměrná roční teplota 0,5°C v tropech poněkud vzácná. I přes svou drsnost byl však Puncak Jaya několikrát dobyt houževnatými dobrodruhy...


Zprvu nebylo dobyvatelům a výzkumníkům jasné, který z vrcholů Mount Jayawijaya je nejvyšší. Puncak Jaya je totiž pouze jedním ze tří mimořádně vysokých výstupů této hory; dalšími jsou Ngga Pulu s výškou 4863 metrů nad mořem a Sumantri s výškou 4870 metrů nad mořem. Poznat, který z vrcholků je skutečně nejvyšším rozhodně nemohl první muž, kterému se roku 1623 poštěstilo spatřit rozsáhlé horské ledovce, pokrývající tohoto velikána. Tímto mužem byl holandský průzkumník Jan Carstenszoon, který strávil nejdůležitější část svého života mapováním jižního pobřeží Nové Guineje. Právě po něm pak místo neslo název "Carstenszova pyramida". Na zasněžené plató hory vystoupili jako první Hendrik Albert Lorentz a jeho šest pomocníků z Bornea v roce 1909.

V roce 1936 dali Holanďané dohromady Carstenszovu expedici, vedenou třemi muži: Antonem Colijnem, Jean Jacquesem Dozym a Fritsem Wisselem. Stále se nevědělo, který z vrcholků hory je skutečně tím nejvyšším, a tak se rozhodli zdolat všechny tři. 5. prosince konečně dosáhli vrcholku Ngga Pulu a prohlásili jej dominantou hory. Avšak Puncak Jaya se jim kvůli špatnému počasí zdolat nepodařilo...


Až v roce 1962, konkrétně 13. února, dobyl vrchol Puncak Jaya slavný rakouský horolezec Heinrich Harrer, který se proslavil také napsáním autobiografické knihy Sedm let v Tibetu nebo zdoláním severní strany švýcarské hory Eiger - byl členem čtyřčlenné expedice, které se to jako první podařilo. Rok 1962 se jaksi nesl v tomto duchu - Harrer měl s sebou totiž ještě tři kolegy, kteří výstup na Puncak Jaya uskutečnili spolu s ním. Těmito muži byli novozélandský horolezec Philip Temple, Holanďan Albert Huizenga a australský lezec Russel Kippax.

Harrer později napsal o výstupu na horu bestseller "I Come from the Stone Age". Kniha pojednává nejen o zdolávání Puncak Jaya, ale celkově také o jeho pobytu na Nové Guineji, konkrétně tedy v indonéské provincii Papua.


Tyrolský horolezec Reinhold Messner byl dalším člověkem, kterému se podařilo vylézt na Puncak Jaya - stalo se tak v roce 1971. Výstup na horu byl součástí Messnerovy odyseje, během níž zdolal všech sedm vrcholů tvořících Korunu planety. Puncak Jaya nebyl posledním vrcholem na jeho seznamu; svou pouť dokončil až v roce 1986.

V letech 1995 až 2005 byly veškeré pokusy o zdolání hory zakázány, nicméně od roku 2006 je horolezcům umožněno pokusit se Puncak Jaya zdolat s pomocí turistických agentur. Odvážlivci, kteří se dnes odhodlají vydat na vrchol nejvyšší hory Nové Guineje, mají možnost doslova kráčet v Harrerových stopách. Výprava v podstatě začíná výstupem na 600 metrů vysokou, kolmou skalní stěnu. Zatím poslední úspěšný pokus o "znovudobytí" Puncak Jaya byl uskutečněn nedávno, teprve v květnu 2019.


Dnes může Puncak Jaya zdolat každý velký dobrodruh. Není to však jen místo proslavené průzkumem a dobrodružstvím. Jde také o lokaci, jež slouží jako jakýsi barometr globálního oteplování. Když Carstenszoon poprvé spatřil jeho horské ledovce, musely být vskutku majestátní. A když pak na samém konci 90. let 20. století na stejné ledovce helikoptérou dorazil televizní štáb z The Best Picture Show Production Company se Stevem Irwinem, velká část již byla pryč. Steve měl tehdy jen čtyři minuty, aby se štábem natočil závěr epizody "Džungle v oblacích" ze seriálu Lovec krokodýlů. Řekl, že možná do dvaceti let ledovce zmizí...

Zdá se, že měl pravdu. V roce 2018 odborníci odhadli, že během 20. let 21. století, jež již klepou na dveře, ledovce úplně zmizí. Vrcholek Puncak Jaya nikdy nebyl pokryt ledovci, jeho stěny však ano. A ty budou nyní obnaženy. Bude to znamenat lehčí výstup na vrchol? Jak bude Puncak Jaya a jeho okolí vypadat bez té ledové nádhery, která ho zdobila po tisíce let?


Nahoře vidíte horské ledovce Puncak Jaya vyfotografované v roce 1936. Pod tímto textem se nachází fotografie stejného místa v jednadvacátém století. Je to vskutku děsivá změna.


Koruna Nové Guineje, ba i celé Indonésie a Australasie zároveň, se změnila kvůli globálnímu oteplování. Je to smutná pravda... Naopak úžasnou pravdou je fakt, že Puncak Jaya byl zdolán několika skvělými horolezci a dobrodruhy, kteří riskovali všechno, co měli, jen proto, aby na něm stanuli. Zapsali se tak do historie, a patří jim za to velký dík...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější