sobota 20. července 2019

Evropští lacertidi: Baleáry

Po týdnu přichází další, již druhá část projektu Evropští lacertidi. Tentokrát zamíříme na jihozápad - za ještěrkami z Baleárských ostrovů.

Lacertidae - ještěrkovití. Čeleď šupinatých plazů (Squamata), která zahrnuje přes 300 druhů zařazených do 39 rodů. Vyskytují se pouze ve Starém světě; v Asii, Africe a Evropě. Mnozí z nich žijí na zemi, jen pár jich žije na stromech. Živí se většinou hmyzem. Jsou malí; většina druhů měří méně než 9 centimetrů, ale nalezneme mezi nimi i skutečné obry, takřka půl metru dlouhé. Snad ti nejmenší lacertidi i ti největší žijí právě na evropském světadílu. Jaká tajemství tito "obyčejní" plazi, jež existují už od období oligocénu, skrývají?


BALEÁRY

Baleárské ostrovy se nacházejí v západní části Středozemního moře a náleží Španělsku. Největšími ostrovy, jež zahrnují, jsou oblíbené turistické destinace Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera a Cabrera. Patří mezi ně však i menší ostrůvky. Na Baleárách žije několik překrásných druhů plazů, od gekona tureckého a želvy žlutohnědé až po užovku maurskou a bojgu kapucínskou. Nesmíme však opomenout také několik lacertidů, z nichž jeden se na Baleárách vyskytuje endemicky...

JEŠTĚRKA LILFORDOVA
(Podarcis lilfordi)
Překrásná, 18 až 22 centimetrů dlouhá ještěrka z rodu Podarcis, jež se dčíve vyskytovala na ostrovech Mallorca, Menorca a na neosídleném ostrůvku Cabrera. Právě poslední jmenovaný ostrov je jednou z posledních velkých bašt tohoto druhu, který je jinak klasifikován jako ohrožený. Na Majorce a Menorce byl již lidmi vyhuben. V současné době žije pouze na území několika malých ostrůvků, jež dohromady tvoří plochu o zhruba 500 kilometrech čtverečních... Je to velmi variabilní druh, bývá hnědý s podélnými pruhy tvořenými černými skvrnami, někdy bývá takřka úplně černý, jindy je jeho hřbet zbarven do zelena. Hlava ještěrky Lilfordovy je velká a špičatá. Žije v řídce zarostlém terénu s množstvím kamenů. Jde o živorodý druh; samice rodí 2 nebo 3 živá, plně vyvinutá mláďata. Živí se hmyzem. Tato ještěrka byla pojmenována na počest britského ornitologa Thomase Powyse, 4. barona z Lilfordu, který v 19. století studoval faunu Baleár.


JEŠTĚRKA PITYUSKÁ
(Podarcis pityusensis)
Tato nádherná ještěrka, většinou zelená či modrá, ovšem opět velmi variabilní, žije na Ibize a Formenteře, ale byla lidmi zavlečena i do vnitrozemského Španělska, kde se jí poměrně daří. Žije na skalnatých místech i poblíž lidí, zvláště tam, kde je dost odpadků. Je klasifikována jako téměř zranitelná. Od špičky čenichu po kloaku měří jen 7 centimetrů. Ocas měří dvakrát tolik, co tělo. Loví hlavně mravence.


PAJEŠTĚRKA ALŽÍRSKÁ
(Psammodromus algirus)
Tento druh se hojně vyskytuje na Pyrenejském poloostrově, a na Baleáry byl zavlečen člověkem. Není na nich příliš hojný. Mimoto však patří mezi nejrozšířenější jihoevropské lacertidy.


Projekt Evropští lacertidi bude pokračovat...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější