úterý 16. července 2019

Vyhynulí tvorové z Karibiku: Insulacebus

Konečně přináším další část projektu Vynynulí tvorové z Karibiku. Dosud jsme se v rámci této série setkali jen s jedním primátem, ale na karibských ostrovech jich v minulosti žilo více, a nyní je na čase se za nimi vydat!

Jméno zvířete: Insulacebus toussaintiana,
Zařazení: řád primáti (Primates), nadtřída opice (Simiiformes), oddělení ploskonosí (Platyrrhini)
Vyhynutí: Holocén.
Ploskonosé opice se vyvinuly v období Oligocénu před přibližně 30 miliony let. Jsou nepostradatelnou a charakteristickou složkou novosvětské fauny. V současné době se s ploskonosými setkáme od středního Mexika na jih přes celou Střední Ameriku až po Jižní Ameriku. Předky těchto opic byli afričtí primáti, kteří přibližně před 40 miliony let kolonizovaly Jižní Ameriku. Mezi ploskonosé patří například vřešťani, kosmani, chápani nebo malpy. Ve čtvrtohorách žilo na karibských ostrovech hned několik druhů primátů, včetně rodu Paralouatta, který vyhynul v Pleistocénu. Jeden druh vřešťana a jeden druh malpy se v současnosti vyskytují na ostrově Trinidad, starosvětský makak rhesus byl pak člověkem vypuštěn na několik ostrovů, nejde však samozřejmě o původní druh... Jedním z vyhynulých druhů, endemicky se vyskytujících v karibské oblasti, případně pouze na jednom z tamních ostrovů, byl Insulacebus toussantiana. Tato ploskonosá opice vyhynula teprve v období Holocénu, zřejmě však ještě před příchodem člověka do Karibiku. Je známá pouze ze zkamenělin nalezených na jihozápadě státu Haiti. Šlo o druh endemicky se vyskytují na ostrově Hispaniola; jeho pozůstatky dosud nebyly objeveny nikde jinde v karibské oblasti. Nalézt nový druh vyhynulého primáta v Karibiku je poměrně obtížným úkolem; Insulacebus byl popsán na základě sporých nálezů až v roce 2011. Je velmi pravděpodobné, že se jednalo o noční opici.


Na obrázku vidíte zachovalé zuby Insulaceba. Tmavé zuby byly součástí původního holotypu, na jehož základě byl Insulacebus popsán, světlé zuby představují ostatky nenalezené, pouze rekonstruované. Dle odborníků je ozubení tohoto primáta poměrně primitivní... Jméno Insulacebus znamená v překladu jednoduše "ostrovní opice". Druhový název toussaintiana je poctou Toussainteu Louvertureovi, muži, jenž je údajně na Haiti považován za hrdinu... Hmotnost Insulaceba zřejmě nepřesahovala 5,5 kilogramu. Šlo tedy o malou opici, v porovnání například s již zmíněnou Paralouattou, jež byla příkladem ostrovního gigantismu a vážila až 10 kilogramů.


Obrázky z:

Snad se Vám tato část líbila, i když byla trochu kratší. Projekt o vyhynulých karibských tvorech bude pokračovat!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější