neděle 14. července 2019

Zvláštnosti ve světě ryb: Měsíčník, ryba se zploštělým kruhovitým tělem

Dalším letním projektem, který započal již minulý rok, a který v letošních letních měsících vrací, jsou Zvláštnosti ve světě ryb. Přináším tedy již pátou část této série článků. Tentokrát se podíváme na rybu, která se od ostatních liší celkově... svým vzhledem!

Ryby (Osteichthyes) jsou obrovskou skupinou obratlovců, která se objevila už v období Kambria a dala základ všem ostatním, evolučně mladším skupinám obratlovců snad jen s výjimkou paryb. Moderní ryby se poprvé objevují ve fosilním záznamu v Siluru až Devonu, přičemž se některé skupiny od té doby změnily jen málo... Podle odhadů žije v současné době na naší planetě 24 000 až 30 000 druhů ryb, což z nich samozřejmě činí největší skupinou obratlovců vůbec! Některé druhy jsou velmi dobře známé a setkáváme se s nimi na našem talíři. Jiné jsou tak málo prozkoumané, že o nich nevíme takřka nic, a neustále jsou objevovány nové, dosud nepoznané druhy... V seriálu Zvláštnosti ve světě ryb se podíváme na některé výstřednosti v rybím světě, jak ostatně napovídá samotný název. Jsou některé současné ryby schopné chodit po souši? Rodí některé ryby živá mláďata? To jsou jen některé z otázek, na něž dostanete odpovědi...

ZVLÁŠTNOSTI VE SVĚTĚ RYB

MĚSÍČNÍK, RYBA SE ZPLOŠTĚLÝM KRUHOVITÝM TĚLEM


Poněvadž jsou ryby tak rozmanitou živočišnou skupinou, nalezneme mezi nimi řadu druhů rozličných tvarů a velikostí. Ostatně každý ví, že jeseter nevypadá jako kapr, a platýs nevypadá jako arapaima. Právě tvar těla může laikovi i odborníkovi pomoci určit, do jaké skupiny ryb daný druh vlastně patří. Představte si však, že existuje rod ryb s tělem tak odlišným od ostatních, že už téměř ani nepřipomíná své ostatní rybí příbuzné. Do řádu čtverzubců (Tetraodontiformes) patří okolo 350 druhů ryb, většinou žijících na korálových útesech. Mnohé z těchto druhů jsou velikostně malé. Jejich tělo je mírně zploštělé, ale u značného množství jednotlivých druhů rozhodně ne tak, jako u měsíčníků.

Měsíčníci (Mola) zahrnují tři druhy, z nichž jeden byl dokonce popsán teprve nedávno - v roce 2017 (jde o měsíčníka ukrytého). Jsou drželi rekordu; jde o nejtěžší kostnaté ryby žijící v současnosti na naší planetě. Ti největší měsíčníci mohou vážit i 2,3 tuny. Vyskytují se v tropických a celkově teplých mořích, a protože se během dne často rádi sluní při hladině (odtud anglický název sunfish), pletou si je někteří lidé se žraloky. To i díky obrovským dorzálním ploutvím, jež v takovém případě tyčí ven z vody.


Měsíčník je jedinou rybou se zploštělým, kruhovitým tělem, které měří na délku méně než na výšku (či na šířku). Délka velkých jedinců se pohybuje okolo 3 metrů, kdežto jejich výška může dosáhnout 4,3 metru. Poněvadž mají jejich zuby jaksi "zobákovitý" tvar, takřka jako by je někdo stáhl rovnátky, nemohou měsíčníci plně zavřít svou tlamu. Je to pro ně zkrátka fyzicky nemožné. To jim ale nevadí, protože neustále pojídají zooplankton, řasy, malé ryby, a jejich oblíbenou potravou jsou medúzy. Ke všem těmto živočichům mohou zkrátka připlavat a nasát je, aniž by musely pracně otevírat svá ústa. Zuby mají srostlé v silné destičky.

Jejich tělo je dozadu vyklenuto, přičemž je zakončeno obloukovitým ploutvovým lemem. V případě měsíčníka svítivého (Mola mola) z Atlantského, Tichého a Indického oceánu vybíhá zadní ploutvový lem v několik velkých, téměř až polokruhovitých přívěsků. Je to taková obdoba ocasní ploutve. Jak již bylo zmíněno výše, hřbetní ploutev měsíčníků je velmi vysoká, takže v případě, že se nacházejí nízko pod hladinou, vybíhá ven z vody. Řitní ploutev je velmi úzká, prsní ploutve jsou obloukovité a břišní úplně chybí.


Kromě rodu Mola patří mezi měsíčníky také druh Ranzania laevis, měsíčník protáhlý. Je to málo známý druh. Vědci však měli možnost jej zkoumat prostřednictvím mrtvol vyplavených ve skutečné mase (desítky jedinců) na pobřeží. Došlo k tomu několikrát v Západní Austrálii; poprvé v roce 1944. Tento druh má snad nejplošší tělo ze všech měsíčníků, a tedy i ze všech ryb. Proč tomu tak je? Zdá se, že ve vodě vypadá ze strany jako žralok, což může vyděsit a odehnat většinu predátorů. Tento druh je malý; měří jen metr na délku.


Kromě toho žije v tropických mořích i měsíčník ostroocasý (Masturus lanceolatus), jenž se bohužel v posledních letech stává obětí intenzivního rybolovu při pobřeží východního Tchaj-wanu. Tři druhy rodu Mola, jeden druh rodu Ranzania a jeden druh rodu Masturus - pět druhů patřících do čeledi Molidae, tedy měsíčníkovitých.

Tento projekt bude pokračovat, stejně jako projekty Ztracená fauna Nového Zélandu, Vyhynulí tvorové z Karibiku a nová série Evropští lacertidi...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější