úterý 10. září 2024

Zářijové úryvky z X-Men: The Animated Series

Letošní revival jednoho z nejoblíbenějších a nejlépe hodnocených animovaných seriálů 90. let, legendárního X-Men: The Animated Series, byl mimořádně úspěšný. Na jaře vydaná 1. série X-Men '97, přímého pokračování devadesátkových dobrodružství marvelovských mutantů, byla nominována na cenu Emmy v kategorii "Outstanding Animated Program". Jak už to u prestižních cen chodí, nakonec je vítěz pouze jeden, a tím se stal nakonec animovaný seriál Blue Eye Samurai, relativně obskurní animák pro dospělé, jehož první řada vyšla na Netflixu loni v listopadu. Spousta x-menovských fanoušků je samozřejmě zklamaná, a právem. Faktem však zůstává, že ceny jako Emmy nejsou žádným objektivním hodnocením výtečnosti toho či onoho seriálu - žádné objektivní hodnocení ostatně neexistuje. X-Meni zůstávají jedním z nejvýznamnějších popkulturních fenoménů naší doby, a těší se velké popularitě už 61 let. Jejich letošní návrat do světa animace, třináct let po vydání předchozí animované adaptace (a to sice Marvel Anime: X-Men), se setkal s obrovským úspěchem. X-Men '97 je jedním z nejsledovanějších animovaných seriálů na streamovací službě Disney+.


Sociální relevantnost marvelovských mutantů, kteří slouží jako metafora pro utlačované skupiny obyvatel v naší společnosti, se dosud nevytratila. Právě díky tomu mám tyto příběhy tolik rád - mají toho tolik, co nabídnout, a vždy se těšily popularitě mezi čtenáři a diváky z různorodých menšin. Tentokrát jsem pro vás vybral úryvky věnované vztahu dvou mutantských osvoboditelů, Charlese Xaviera a Erika Magnuse Lehnsherra, a počátku proslulé Phoenix ságy.

Magneto vtrhává do Xavierova domu - epizoda Rodinná pouta (Family Ties) ze 4. série
Jednoho zdánlivě klidného večera je Charles Xavier nečekaně překvapen. Jeho nejstarší přítel a rival Erik Magnus Lehnsherr, také známý jako Magneto, se vloupal do jeho domu, ne proto, aby s ním bojoval, ale aby mu oznámil, že opouští Spojené státy a míří zpět domů do Evropy. Byl na cosi upozorněn, totiž na možnost, že jeho žena Magda, dlouho považovaná za mrtvou, stále žije. Magnus varuje Charlese, že by se mu neměl plést do cesty. Charles však neuposlechne a pošle Wolverina, aby sledoval Magneta na jeho cestě.


Proměna Jean Grey ve Phoenix - epizoda Temný rubáš (The Dark Shroud) ze 3. série
Na konci záchranné mise ve vesmíru jsou X-Men a astronauti, které mutanti vysvobodili z nesnází, ve smrtelném ohrožení něčím, co vypadá jako sluneční bouře. Jean Grey se dobrovolně přihlásila k pilotování raketoplánu zpět na Zemi, ale přemůže ji mocná entita jménem Phoenix. Jean ztratí vědomí a raketoplán spadne do Jamajského zálivu. Když se X-Meni dostanou ven, Jean se vynoří z vody s novou personou. Nyní je ztělesněním síly. Nyní je z ní Phoenix. Scott a Logan to ještě nevědí, ale to, co se stane později, X-Meny navždy změní.


Líbily se vám tyto úryvky? Pokud jste se na devadesátkové X-Meny nedívali, byli jste nyní navnazeni pustit si alespoň pár dílů? Kterého mutanta z Marvel Comics máte nejraději? A jaký je váš názor na 1. sérii X-Men '97? Předpokládám, že nyní jste ji už viděli, nejste snad kulturními barbary, co? 😆 Sdělte své názory v komentářích!

6 komentářů:

hajznberk řekl(a)...

no já se na to ještě nestih podívat jsem kulturní barbar xd

Kuzuri řekl(a)...

Zrovna u marveláka, jakým jsi ty, mě to dosti překvapuje. ;) Nejlepší věc od Marvelu od roku 2011, od vydání Marvel Anime: X-Men.

https://www.youtube.com/watch?v=Z9ktwzCW3nc&ab_channel=MVClips

Nikola řekl(a)...

Taky se bez mučení hlásím, že jsem se ještě nestačila podívat. Je toho teď moc, co bych ráda viděla, ale času je na to málo.

Kuzuri řekl(a)...

Lidi, vy víte, jak největšího x-menovského fandu v téhle pochybné malé zemi správně nakopnout. :D Za každý komentář s tímhle přiznáním přidám odkaz na jeden klip k navnazení čtenářstva ke zhlédnutí X-Men '97. :D

https://www.youtube.com/watch?v=hvqK9GtDyGc&ab_channel=Skystar

Dracovenator03 řekl(a)...

Také jsem to zatím neviděl, problém je čas, ale navnazený jsem. :)

Kuzuri řekl(a)...

Oh come on! :D Tady za trest, povinně:

https://www.youtube.com/watch?v=uK4mBFWmxj8&ab_channel=LeonardoA

Samozřejmě chápu, že jste zatím neměli čas, ale tohle je opravdu fenomén! :D Mimochodem, poslední epizoda je nejlepší. :)

Okomentovat

Nejčtenější