středa 18. září 2024

Seznámení s nejvýznamnějšími queer zoologickými knihami

Biologické a zoologické narativy o sexualitě byly vždy ovlivňovány kulturou. Věda, prostředek k dosažení poznání objektivní reality, je kulturou ovlivňována podobným způsobem, jako umění (vždyť věda a umění nejsou tolik odlišné). Puritánský pohled na sexualitu a sexuální orientaci, vycházející z heteronormativity, vykostruované v evropském prostředí pochybnou křesťanskou morálkou, dominoval v období velkého rozvoje vědy, a nepochybně ovlivnil také biologické a zoologické výzkumy. Když v roce 1660 anglický přírodovědec John Ray objevil hermafroditismus u slimáků, byl zděšen - a zděšeni byli i jeho kolegové. Takřka dvě stě let před vydáním O původu druhů (On the Origin of Species), veledíla nejvýznamnějšího přírodovědce všech dob, Charlese Darwina, nedokázali tuto adaptaci vysvětlit. Existence stejnopohlavních vztahů u různorodých živočišných druhů zase mátla a děsila teoretiky "přírodního zákonu" a křesťanské teology 19. století, kteří se snažili hledat morálku v přírodě (pochopitelně bez úspěchu, neboť jak Stephen Jay Gould připomíná v knize Hen's Teeth and Horse's Toes, morálka v přírodě neexistuje). Mezi biology se přinejmenším v minulosti vyskytovali queerfobové, a jiným, kteří naopak chtěli stejnopohlavní vztahy a páření u zvířat studovat, to nebylo umožňováno z důvodu existence kulturních bariér. Bisexualita, homosexualita a asexualita tak byly u různorodých živočišných druhů ještě po většinu 20. století tabu. Změna přišla až v několika posledních desetiletích, a výzkum sexuální diverzity u rozličných druhů nám nyní skutečně pomáhá přiblížit se k dosažení poznání objektivní reality.

Probíhá Týden bisexuálního povědomí. V pondělí jsem na svůj blog přispěl úvodním článkem na toto téma, včera jsem pak zabrousil do populární fikce a představil (či připomněl) jsem vám sedm dobře známých bisexuálních postav z různorodých filmů, seriálů a komiksů. Dnešní článek nebude věnován bisexualitě, ale queer zoologickým knihám, v nichž se však jistě dozvíte mnohé o bisexualitě u rozličných živočišných druhů. Půjde o krátké seznámení s nejvýznamnějšími queer zoologickými publikacemi, které vyšly v posledních takřka 30 letech. 

Heterosexismus byl dlouho miláčkem biologů. Díky výzkumům autorů těchto publikací jej dnes můžeme s radostí vyselektovat. Ano, přátelé, s potěšením oznamuji, že přírodní výběr vyhrál. 😃 Rozmanitost zvítězila. 🌈 Queer zoologie je novým a nesmírně vzrušujícím teritoriem, které bude jistě prozkoumáváno čím dál konkrétněji. Dnes se však podíváme na publikace, kterými to vše začalo.

Bonobo: The Forgotten Ape



Populární kniha Bonobo: The Forgotten Ape (Bonobo: Zapomenutý lidoop) primatologa Franse de Waala a fotografa Franse Lantinga, vydaná poprvé v roce 1997, výrazně napomohla rozbít pseudobiologický narativ, podle něhož "veškerá sexuální aktivita směřuje k rozmnožování." De Waal v knize srovnává bonoba (Pan paniscus) s šimpanzem učenlivým (Pan troglodytes), a zabývá se jeho sociální organizací. Oba tyto druhy se totiž od sebe po stránce společenské organizace výrazně liší. Evoluční modely, které vycházely z pozorování agresivních šimpanzích samců, u bonobů absolutně neplatí; jejich společenství jsou poklidná a dominují v nich samice. Neustálá kopulace mezi bonoby nemá nic společného s rozmnožováním; samci se páří se samicemi či samci, samice se též páří se samicemi nebo samci, a to bez závazků, kvůli prohloubení sociálních vztahů nebo jen tak pro legraci. Kniha je doplněna nádhernými fotografickými esejemi Franse Lantinga, které čtenáře vrhají do světa umírněných, různorodé lásce oddaných bonobů.

Bonobo: The Forgotten Ape představuje protnutí teorie genderu a evoluce primátů. Vzhledem k tomu, že byla napsána odborníkem na primáty (letos v březnu zesnulý primatolog Frans de Waal byl dlouho profesorem na Katedře psychologie Emoryho univerzity v Atlantě) a vyplněna fotografiemi profesionálního fotografa divoké přírody (fotografie Franse Lantinga běžně končí v prestižním časopise National Geographic, je též ambasadorem Světového fondu na ochranu přírody v Nizozemsku), dostala se tato kniha do obecného povědomí zájemců o přírodu a zejména pak o naše nejbližší příbuzné z deštných lesů západní Afriky. I díky práci de Waala a Lantinga dnes všichni se zájmem o přírodu vědí, jakým způsobem vlastně bonobové žijí, a že je mezi nimi kopulace mezi zástupci stejného pohlaví běžná.

Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity



Jedna z nejvýznamnějších knih publikovaných v roce 1999. Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity (Biologická hojnost: Homosexualita u zvířat a přirozená diverzita) je zřejmě nejznámějším knižním dílem kanadského biologa a lingvisty Bruce Bagemihla. Na svém blogu jsem ji zmínil již několikrát, a to z dobrého důvodu. Tato publikace je totiž výtečným prostředkem k porážce všech těch anti-intelektuálních homofobů, kteří prostě nechtějí přijmout přirozenost stejnopohlavní přitažlivosti, a to z jakýchkoli iracionálních důvodů, jež si někde vyhrabali. Bagemihlova kniha, mající 768 stran, byla dokonce použita Americkou psychiatrickou organizací při soudním případu Lawrence v. Texas v roce 2003, při němž bylo Nejvyšším soudem Spojených států amerických rozhodnuto, že kriminalizace jiného než standardizovaného pohlavního styku (kterým je vaginální sex) je protiústavní. Přírodovědné muzeum v Oslu později, mezi zářím 2006 a srpnem 2007, hostovalo výstavu "Against Nature?" ("Proti přírodě?") založenou právě na Bagemihlově knize; cílem výstavy bylo seznámit návštěvníky s výskytem a funkcí homosexuality u různých živočišných druhů.

Biological Exuberance je rozdělena do dvou částí, z nichž první - A Polysexual, Polygendered World (Polysexuální, polygenderový svět) - se zabývá příklady homosexuality, změny pohlaví a nereproduktivní heterosexuality v říši zvířat. Čtenáři se dozví o stejnopohlavním páření žiraf, bonobů a dalších primátů, různorodých ptačích druhů, hmyzu... Bagemihl uvádí celkem 450 druhů, u kterých byly stejnopohlavní vztahy studovány (dnes, v roce 2024, víme již o 1500 druzích). Druhá část - A Wondrous Bestiary (Nádherný bestiář) - shrnuje případy homosexuálního chování zaznamenaného samotnými vědeckými odborníky u 190 druhů. Biological Exuberance není jen klasikou queer zoologické literatury, ale biologické literatury celkově.

Evolution's Rainbow: Diversity, Gender and Sexuality in Nature and People



Symbolem evoluce může být duha. Vždyť Charles Darwin věnoval více svého vědeckého bádání průzkumu a hledání vysvětlení diverzity u jednotlivých druhů, než samotnému (náhodně pracujícímu) mechanismu přírodního výběru (na něm ostatně není nic složitého, jde jen o adaptace na lokální prostředí). Knihu Evolution's Rainbow: Diversity, Gender and Sexuality in Nature and People (Evoluční duha: Diverzita, gender a sexualita v přírodě a u lidí), vydanou v roce 2004, napsala americká evoluční bioložka a ekoložka Joan Roughgarden. Byť její osobní vztah k evoluci přírodním výběrem mi není tolik sympatický (Roughgarden je coby křesťanka advokátkou teistické evoluce, tedy evoluce "řízené Bohem", alespoň však stejně jako každý jiný evolucionista odporuje náboženským fundamentalistům, kreacionistům), nemohu pochybovat o tom, že významným způsobem přispěla zvláště touto knihou k pochopení sexuální a genderové diverzity živočichů, včetně nás, lidí. Když oslavila své 52. narozeniny, vyoutovala se na svém webu jako transgender. Je kritičkou sociálního výběru a sexuálního výběru, jakož i genderové binarity v biologii.

V knize Evolution's Rainbow se Roughgarden staví do pozice proti Bibli, sociálním vědám i mainstreamovému darwinismu. Představuje odlišný, sympatičtější pohled na pohlaví, gender a sexualitu, oproštěný od původních kulturně podmíněných limitů, jež formovaly lidské chápání těchto záležitostí ve světě přírody. Akademik Jack Halberstam, autor knihy Female Masculinity, o této publikaci v době jejího vydání napsal: "Evolution's Rainbow zásadně změní mnoho probíhajících dialogů o sexualitě a vědě." Neurolog a primatolog Robert Sapolsky též sdílel veřejně svůj názor: "Věda se tu a tam soustředí na téma, na kterém záleží. Pohlaví a rozdíly mezi pohlavími jsou pro nás, sociální primáty, důležité. A budeme soudit, odsuzovat, omezovat nebo uvězňovat lidi na základě našich představ o biologicky normální variabilitě pohlaví a sexuality. Je nesmírně důležité, když se objeví kniha, napsaná jasně a autoritativně významným vědcem, která ukazuje, jak mylné jsou představy většiny lidí o tomto tématu."

Homosexual Behaviour in Animals: An Evolutionary Perspective



Akademická publikace od Cambridge University Press vydaná v roce 2006 a editovaná německým primatologem a evolučním antropologem Volkerem Sommerem a kanadským biopsychologem Paulem L. Vaseym. Na 394 stranách publikace Homosexual Behaviour in Animals: An Evolutionary Perspective (Homosexuální chování u zvířat: Evoluční perspektiva) se čtenář dozví o stejnopohlavním chování a vztazích u rozličných druhů živočichů v přírodě i v zajetí, od delfínů přes ptáky a bizony po domácí kočky. Kniha se zároveň snaží poskytnout evoluční vysvětlení existence rozmanitosti sexuálních orientací a sexuálního chování, a je napsána tak, aby jí porozuměli třeba už studenti biologických věd, kteří to ale zatím nedotáhli na bakaláře. Má se hodit jako doplňující literatura pro studenty zoologie, evoluční psychologie, evoluční biologie a etologie (vědy zkoumající zvířecí chování). 

Ze všech publikací uvedených v tomto článku je Homosexual Behaviour in Animals v podstatě největší učebnicí, chladným, disciplinovaně vysokoškolským způsobem vysvětlující témata, kterými se zabývá. Dalo by se říci, že jsou to taková doplňující skripta (a nevím, jak vy, ale já skripta nikdy moc nečetl). Musím upozornit na to, že Paul L. Vasey je webem Transgender Map, který tvoří Andrea James, označován za osobu propagující škodlivé názory na sexuální a genderové menšiny, zvláště pak na transgender osoby a osoby nebinární. James připomíná, že věda by měla být hodnotově neutrální, aby směřovala k nepředpojatým vědeckým výsledkům. Vasey prý však používá pseudovědeckou terminologii. To by se nemělo odrážet v této akademické publikaci se zoologickou tématikou, je ale třeba však mít na paměti, že jedním z jejích editorů je člověk, který je trans komunitou kritizován.

Bitch: A Revolutionary Guide to Sex, Evolution & the Female Animal



O této knize jsem se vám chtěl na blogu zmínit od té chvíle, co jsem se na twitterovém účtu její autorky, zooložky Lucy Cooke, dozvěděl o jejím vydání - a to už před dvěma roky. Bitch: A Revolutionary Guide to Sex, Evolution & the Female Animal (Fena: Revoluční průvodce sexem, evolucí a samičím zvířetem) má totiž veškeré naděje stát se stejnou queer zoologickou klasikou, jako výše uvedené knihy. Lucy Cooke si možná pamatujete z Watches na BBC; vystupovala i v jednom úryvku o žralocích velikých z Autumnwatch 2017, který jsem loni vložil na blog. V této knize se snaží rozbít onu falešnou představu o samčí dominanci ve zvířecích společnostech; dalo by se říci, že kráčí v šlépějích Stephena Jaye Goulda (vzpomínám nyní na jeho esej Big Fish, Little Fish z knihy Hen's Teeth and Horse's Toes), a boří sexisitické představy o "samicích coby loserech". Vrhá čtenáře do života stejnopohlavního samičího páru albatrosů, společně se starajících o mládě závislé na natrávené potravě, kterou mu matky nosí z širého oceánu. Mění čtenářův pohled na genderovou dynamiku u kachen divokých, u kterých byly samice (na které se občas vrhá několik samců za sebou) vnímány jako oběti. Cooke naopak představuje kachní samice jako ptáky různorodě se chovající, nikterak se diverzitou chování nelišící od kačerů. A je toho mnohem více.

Bitch, 400-stránková kniha od Basic Books, byla na trh uvedena v 1. vydání v březnu 2022. V červenci stejného roku pak díky svému úspěchu a velkému prodeji prvního vydání zamířila na trh ještě 2. edice, přejmenovaná na Bitch: On the Female of the Species (Fena: O samicích druhů). Na zadní obálce se setkáte s názorem mj. profesorky Alice Roberts, která provázela například dokumentárním filmem Po stopách ztracených předků na BBC: "Lucy Cooke přímo odstranila dvě století sexistických mýtů z biologie. Připravte se, že se toho budete hodně učit a nahlas se zasmějete. Krásně napsaná, velmi vtipná a hluboce důležitá kniha." Recenzent pracující pro Irish Times napsal: "Okouzlující směs vtipu a vědecké analýzy... Kromě srážení samců z jejich evolučního bidla a posílení postavení žen tato kniha může inspirovat LGBTQ komunitu, protože je jasné, že jejich identity a životy se odrážejí v celém přírodním světě."

Výše uvedené publikace osobně považuji za nejvýznamnější queer zoologickou literaturu, vynořit se však mohou další! Jaká z těchto pěti knih vás zaujala nejvíce? Četli jste už některou z nich, a pokud ne, přemýšlíte o jejich četbě?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější