pátek 27. září 2024

Obrázek týdne 27. 9. 2024

Blíží se konec září. V pondělí začal podzim, listy na stromech již žloutnou, noci jsou chladnější... Ne, že by to však souviselo s posledním zářijovým Obrázkem týdne. Na podzimní malby a fotografie si budete muset ještě minimálně týden počkat. 😉 Říkal jsem si, že bych obrázkovou rubriku rád zase spestřil nějakou tou fotografií současného zvířete, neboť paleoart zde skutečně dominuje, a to nemusí být zrovna to nejlepší (vždyť se tento blog věnuje obrovskému množství témat, nikoliv pouze pravěké přírodě). Před dvěma týdny jsem s vámi sdílel fotografii od Chrise Packhama, a dnes mě napadlo... co takhle přispět do rubriky fotografií od jeho přítele, známého fotografa exotické zvěře, Paula Goldsteina? Britský deník The Mirror vydal před pěti lety několik Paulových snímků z Indie, a zvláště jeden se mi dosti zalíbil.


Popisek k obrázku: Dvě mláďata tygra indického (Panthera tigris tigris) spolu zápolí v bahnitém jezírku uprostřed Národního parku Bandhavgarh. Jejich hrátky, byť nevinné, mají násilný charakter. Mladé kočky cvičí svou rychlost, hbitost a pohotovost, a jdou si vzájemně po obličejích, zatímco se zvedají na zadních ze špinavé vody. Jedné se právě podařilo zasáhnout druhou do tváře, pochopitelně se zataženými drápy. Jedná se o sourozence, a vzájemně si nijak nechtějí ublížit, jen jeden druhého trochu postrkují na okraj, a testují, co snese. Teplota vyšplhala na na 40°C, a pobyt u malého bahnitého jezírka je v tuto dobu, v období sucha, tygry skutečně vítaný. Kdyby se nenacházeli ve vodě, nejspíše by neměli tolik nadšení pro nějaké nekonsekvenční bitky. Pokud se unaví, mohou se alespoň napít špinavé vody, a doplnit tak trochu energie. Z povzdálí je sleduje jejich matka, jež obvykle své potomky chrání dva až tři roky po jejich narození. Koťata jsou nyní již dost velká na to, aby se k matce přidávala na lovech gaurů, vodních buvolů, jelenů barasinga, axisů indických a další zvěře. Tygr indický je na tom v současné době početně lépe, než v průběhu minulého století; v roce 2018 žilo v Indii 2603 až 3346 tygrů, dalších 300 až 500 pak žilo alespoň o tři roky dříve v Bangladéši. Díky ochranářským projektům se počty těchto kočkovitých šelem, dříve horlivě lovených britskými kolonisty, zvedly. To však neznamená, že jsou v naprostém bezpečí. Stále jsou loveni pytláky, stříleni v okolí lidských obydlí, a v důsledku urbanizace přicházejí o své přirozené prostředí. V Národním parku Bandhavgarh, kam se za touto a dalšími fotografiemi Paul Goldstein vydal, se jim ale daří dobře; jedná se o jejich "horké místo", a v roce 2012 jich v něm žila necelá padesátka.

Na Paula si můžete pamatovat ze Self-Isolating Bird Club, tedy z broadcastů Chrise Packhama a Megan McCubbin během covidového lockdownu. Zasvěcení (tím neodkazuji na záporáky z Lovců kryptidů 😆) vědí, že Chris a Paul jsou vůči sobě nesmírně zlí, co se týče vzájemného hodnocení fotografií. Klikněte sem pro zobrazení 79. dílu SIBC z února 2021, v němž Paul vystupoval.
O víkendu očekávejte na Blogorgonopsidu zářijové dokumentární novinky! Opět budu zřejmě zodpovědný za vyplnění vašich víkendových večerů přírodovědnými dokumenty, z nichž zvláště některé (kdo přece nemá rád Stevieho B?) opravdu stojí za to. Čekají vás ale i další články, více zatím nechci prozradit.
Doufám, že týden po těch strašných záplavách jste v pohodě, a přeji vám pěkný zbytek týdne.

3 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

YouTube algoritmus mi vyplivl výtečné video z kanálu Pillar of Garbage. Všichni známe ty anti-woke losery, kteří v každém novém filmu - třeba v každé nové marvelovce - hledají, co neodpovídá jejich regresivním politickým názorům, a pak se kvůli tomu rozčilují v toxických koutech internetu. Autor videa to nazývá "wokespotting", a jde někdy až o přehnané (a jindy podvědomé, o těch lidech pak samozřejmě dost vypovídající) vyzdvihování něčeho, co se jim nelíbí (a co nazývají "woke", protože je to pro ně příliš progresivní) - například scén, ve kterých ženská postava udeří mužskou postavu atd. :D Řeší v tom videu taky backlash kvůli Strážcům galaxie 3, na které konzervativci nejdříve nadávali, že byli "příliš woke", ale o pár měsíců později úplně obrátili rétoriku (logika není s pravicovými pozicemi příliš asociována :D) a začali ten film vyzdvihovat jako "jediný dobrý film po Endgame" (vtipné, že by nakonec politickou message třetích Strážců akceptovali a posunuli se trochu ve svém smýšlení? I mean, ten film je částečně o pokusech na zvířatech, a každý, komu pokusy na zvířatech vadí, je přece woke). Je to opravdu dobré video.

Odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=MZtRabDCLyY&ab_channel=PillarofGarbage

Konzervičky se rozčilují, jak jsou prý jejich uvědomělí a vzdělaní oponenti "sněhovými vločkami", a přitom sami řvou jako batolata s nevyměněnou plenou kvůli scénám, které podle nich mají "levicovou agendu cílící zničit tradiční genderové role". :D Připomíná mi to mailové konverzace s Martinoraptorem: "Víš, kdysi jsem měl silné ženské postavy ve filmech moc rád, ale... ALE!" Yes, you did, before you internalized some sexist narratives, right? :D A to ani nechci pomýšlet na frekventně se podělávajícího a kognitivně disonantního Blogplateosaura, který jistě až díky mému skromnému blogu pochopil, že Jurský park je antikapitalistický příběh, a zřejmě kvůli tomu uvažoval o výskoku z okna. :D Tyhle lidi bychom mohli nazývat "wokespottery".

Čekám, až někdo začne "wokespottovat" můj blog... oh wait, už se stalo. :D :D :D Kde se tahle verbež bere... špatný vzdělávací systém, I guess. :D

Helena Davidová řekl(a)...

Děkuji za návštěvu na mém blogu a za tuhle krásnou fotku.
Přeji příjemný večer, Helena

hajznberk řekl(a)...

to video je dobrý. pillar of garbage odebírám :D

Okomentovat

Nejčtenější