sobota 14. září 2024

Ngamalacinus nigelmarveni - nově popsaný třetihorní bratránek vakovlka z naleziště Riversleigh

Před dvěma dny, 12. září, se Nigel Marven, významný britský moderátor a producent přírodopisných dokumentů, na svém twitterovém účtu nechal znát o nadšení ze skutečnosti, že byl na jeho počest pojmenován už druhý fosilní živočich. Možná si vzpomínáte, že jsem vás v únoru 2022 informoval o křídové vosičce Diameneura marveni ze Španělska. Nyní na seznam taxonů pojmenovaných na počest hvězdě Prehistorického parku (Prehistoric Park) přibyl pravěký bratránek vakovlka, Ngamalacinus nigelmarveni, popsaný v článku vydaném 6. září 2024 ve vědeckém časopise Journal of Vertebrate Paleontology. Jeho autoři - Timothy J. Churchill, Michael Archer a v neposlední řadě významná australská paleontoložka Suzanne J. Hand, zodpovědná za popsání většiny oligocénních a miocénních netopýrů ze země u protinožců - se rozhodli dát tomuto zvířeti druhové přízvisko ctící Nigela Marvena "za jeho celoživotní odhodlání inspirovat mladé paleontology prostřednictvím jedinečného a odvážného stylu moderování dokumentů o pravěkém životě." Kromě Prehistorického parku samozřejmě Nigel moderoval také speciály k legendárnímu cyklu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs), který letos na podzim oslaví své 25. narozeniny. Konkrétně provázel epizodami Země obrů (Land of Giants) a Obří dráp (The Giant Claw), jakož i trilogií Monstra pravěkých oceánů (Sea Monsters). Dále se pak s pravěkými zvířaty setkal ve filmu Dobrodružství s nosorožci (Rhino Adventure) a v epizodě sci-fi dramatu Pravěk útočí (Primeval). Moderoval také epizodu čínského pořadu Natural Code věnovanou neptačím dinosaurům. Vystupoval ve hře Webosaurs, pro kterou prezentoval řadu krátkých filmečků (webisodů) o současných zvířatech, a svůj hlas propůjčil třem počítačovým hrám s dinosaury v posledních letech: velkolepé budovní strategii Prehistoric Kingdom a minecraftovským addonům A Giant Dinosaur Adventure a Claws: A Dinosaur Adventure. Příští rok by měl vyjít jím vyprávěný snímek Forgotten Bloodlines: Agate o miocénních savcích z Nebrasky, rozdělený na tři patnáctiminutové epizody. Není pochyb, že popularizační práce Nigela Marvena byla pro paleontologii obratlovců velkým přínosem.

Pravěký bratránek vakovlka Ngamalacinus nigelmarveni (vpravo dole) se žene za macropodem druhu Gumardee springae (vlevo dole). Nahoře vidíme dravého vačnatce nimbacina (vpravo) a diprotodiána druhu Kuterintja ngama (vlevo). Obraz Petera Schoutena z článku Churchilla a jeho kolegů (pro odkaz viz níže)

Nyní se blíže seznamme s druhem Ngamalacinus nigelmarveni. Jedná se o druhého zástupce rodu Ngamalacinus, zavedeného v roce 1997, kdy Jeanette Muirhead popsala specii N. timmulvaneyi. Ngamalacinové byli na všech čtyřech se pohybující masožraví vačnatci z čeledi vakovlkovitých (Thylacinidae), jež pochopitelně zahrnuje též vakovlka tasmánského (Thylacinus cynocephalus), který vyhynul ve 30. letech minulého století (poslední exemplář zemřel v Hobartské zoo roku 1936). Stoličky ngamalacinů byly dobře uzpůsobeny ke žvýkání masa. Oba druhy tohoto rodu pocházejí z pravděpodobně nejslavnější australské fosilní lokality, a to z Riversleigh, jež je součástí Světového dědictví UNESCO a jež se nachází v severozápadním Queenslandu. Toto naleziště, jehož horniny jsou především pozdně oligocénního a raně miocénního stáří, vydalo světu nemalé množství savčích a ptačích zkamenělin. Mezi nimi byly například pozůstatky pravěkých netopýrů rodů Riversleigha, Petramops, Brachipposideros či Rhinonicteris tedfordi, které popsala právě profesorka Suzanne J. Hand z Univerzity v Novém Jižním Walesu. Ngamalacinus nigelmarveni není jediným novým přírůstkem na dlouhý seznam tzv. riversleighské fauny; v článku z 6. září totiž Churchill, Archer a Hand popsali rovnou tři nové fosilní vakovlkovité z této lokality. Dalšími dvěma jsou tedy Badjcinus timfaulkneri, který svým druhovým přízviskem ctí další dokumentární legendu, Tima Faulknera (The Wild Life of Tim Faulkner); a Nimbacinus peterbridgei, jehož druhové přízvisko odkazuje na mineraloga Petera Bridge. Co se druhu Ngamalacinus nigelmarveni týče, byl popsán na základě ulomeného kusu z levé části spodní čelisti se třemi zuby, a to tedy moláry (stoličkami) 2 až 4. Tato fosilie pochází ze svrchně oligocénních vrstev naleziště White Hunter Site, starých zhruba 26 až 23 milionů let. 

Typový exemplář vakovlkovitého druhu Ngamalacinus nigelmarveni ze svrchně oligocénních vrstev White Hunter Site v rámci naleziště Riversleigh. Fotografie z článku Churchilla a jeho kolegů (pro odkaz viz níže)

Zajímavé je, že Ngamalacinus nigelmarveni byl schopen účinnějšího podélného řezání masa s pomocí svých stoliček, než ostatní dva nově popsaní vakovlkovití z Riversleigh. Jinak se toho ale o tomto taxonu moc neví. Velikostně zaživa odpovídal zhruba dnešní lišce obecné (Vulpes vulpes), která byla mimochodem z palearktiku na australský kontinent zavlečena člověkem, a žije v místech, po nichž kdysi, před více než 23 miliony roky, pobíhal tento vačnatec. Jeho hmotnost činila asi 5,1 kilogramu; pro srovnání, liška obecná váží 2,2 až 14 kilogramů (záleží na velikosti a pohlaví), vyhubený vakovlk tasmánský zase vážil 15 až 35 kilogramů. V porovnání se svým bratránkem, který zcela zmizel ze světa v minulém století, byl tedy tento vačnatec menší. Celé jméno zvířete znamená v překladu do češtiny "vyhynulý pes Nigela Marvena"; rodové jméno, které Muirhead v roce 1997 pro zvíře vybrala, je kombinací slov ngamala z jazyka domorodých Waanyi, žijících v Queenslandu a v Severním teritoriu, jež znamená "vymřelý", a řeckého kynos, tedy "pes". Doufejme, že se toho časem o tomto pozoruhodném živočichovi zjistí více. A kdo ví, třeba se s ním jednoho dne setká i sám Nigel. Nebylo by skvělé, kdyby se mu poštěstilo vystupovat v dalším dokumentárním seriálu o prehistorických zvířatech, a v jednom dílu by třeba na území oligocénní až miocénní Austrálie stanul tváří v tvář tomuto vačnatci? 

Zdroje informací pro tento článek:
Ngamalacinus (Wikipedia)
Thylacinidae (Wikipedia)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější