úterý 13. ledna 2015

Putování s dinosaury speciál-Monstra pravěkých oceánů, 1. část


Trilogie Monstra pravěkých oceánů je dalším speciálem z úspěšné řady televize BBC Putování s dinosaury. Byla natočena a vysílána v roce 2003, a stejně jako předchozí díly Země obrů a Obří dráp, hlavním hrdinou je opět Nigel Marven. Ten se vydává na cestu do sedmi nejnebezpečnějších moří všech dob, aby diváky seznámil s nejhrozivějšími mořskými příšerami, jaké kdy žily...

V 1. dílu Nigel svou cestu začíná a navštěvuje první tři ze sedmi nejnebezpečnějších moří. Jelikož jde o odpočet, začíná u toho nejméně nebezpečného ze všech, což je Ordovik. Tam chce najít pravěké mořské škorpióny, hned na začátku mu ale jeden uštědří pořádnou ránu svými klepety do nohy při mořském pobřeží. Za pomocí kamery uméstěné do trilobita pak zkoumá pravěké moře a snaží se najít obrovského ortokona, zřejmě největšího predátora na Zemi v oné době. Pak se přesune do Triasu do dob před 230 miliony let, kdy se na Zemi objevili první dinosauři a s nimi i známí mořští plazi. Najde například hravé Nothosaury a Tanystrophea, který podobně jako ještěrky při nebezpečí odlamuje ocas. Nakonec je napaden Cymbospondylem a ke smrti má jen krůček-jen tak tak se brání elektrickým bodcem. Poté následuje výprava do pátého nejnebezpečnějšího moře, do Devonu před 360 miliony let. Cílem Nigelova týmu je Dunkleosteus, obrovský pravěký pancířnatec. Nigel se štábem a posádkou lodi Ancient Mariner uzavře sázku, že je dravec schopný klidně rozkousat i oblek na ochranu proti žralokům, do kterého zavine mrtvého Bothriolepise. Dunkleostea na návnadu opravdu naláká, ale predátor se nenechá jen tak lehce vzdát a začne narážet do klece-pokračování příště... Trilogie opět nese zajímavou hudbu složenou Benjaminem Bartlettem.

Pravěká zvířata, která se v epizodě objevují: Mořšký škorpión, Cameroceras (ortokon), Astraspis, obří trilobit, Coelophysis, Peteinosaurus, Nothosaurus, Tanystropheus, Cymbospondylus, Bothriolepis, Stethacanthus a Dunkleosteus.

Příště popis druhého dílu Monster pravěkých oceánů!!!

6 komentářů:

prehistory-thekillers řekl(a)...

jako malý jsem tento seriál miloval ! :)

Martinoraptor řekl(a)...

Nádhera, byl to vlastně první dokument Nigela Marvena, který jsem kdy - viděl budu se na to muset asi zase podívat.

Martinoraptor řekl(a)...

Klidně, však proto jsem to raději rozdělil.

dinosaurss řekl(a)...

Zbožňuji tuto trilogii, je to zcela úžasný dokumentární seriál!

Ankylosaurus řekl(a)...

Ano, souhlasím, je to moc povedený dokument :). Kdyžtak pro Tebe Haasi, mořský škorpion je megalograptus a obří trilobit je isotelus, jen tak pro zajímavost :). Kdyžtak tady máš všechny živočichy vypsané, můžeš to kdyžtak příště použít :).

Ankylosaurus řekl(a)...

Jasně, v  pohodě, chápu jak to myslíš :).

Okomentovat

Nejčtenější