úterý 20. ledna 2015

Krokodýlí žába

Krokodýlí žába patří mezi další známé tvory, kterými se zabývá věda kryptozoologie. Pravděpodobně by se mohlo jednat o nějakého do dnešních dnů přežívajícího prvohorního tvora. Nejvíce informací o pozorování chodí od řeky Segamy na severním Borneu, kde kromě místních krokodýlí žábu zahlédl prý i cestovatel Bateig. Podle popisu se jedná o tvora s tělem a hlavou krokodýla, velmi slizkým tělem a velkýma vypoulenýma očima. Připomíná tedy vážně něco mezi krokodýlem a žábou. Bateig tvrdil, že zvíře mělo tak tři metry na délku, a po chvíli zmizelo v neproniknutelných houštinách, vydávaje hlasitý zvuk. Něco podobného ohlásila i skupinka devíti expertů, kteří se v roce 1987 vydali nafilmovat pravděpodobně téhož tvora ve Wuhnanu nedaleko Chu-Pej v Číně. Zatímco si připravovali kamery, vyšli prý z jezera tři tito tvorové, jeden z nich vytáhl ze skoro dvoumetrové tlamy až nezvykle dlouhý jazyk, obtočil jím kameru a i se stativem ji spolkl. Jeho dva druzi pak začali vydávat otřesné skřeky a náhle všichni zmizeli v hlubinách vod. Všech devět svědků živočichy popsalo jako monstra s bílou kůží a očima vypadajícíma jako misky na rýži. Většina lidí přesto na existenci krokodýlí žáby nevěří, ačkoliv všech devět čínských svědků se skládá z vystudovaných biologů. Kryprozoologové dospěli k závěru, že krokodýlí žábou by mohli být velcí prvohorní a druhohorní obojživelníci, jako byl například Mastodontosaurus, Eryops nebo Paracyclotosaurus. Ti by možná i velikostně odpovídali hlášeným pozorováním. Jak by však mohli takoví tvorové přežít po stovky milionů let takřka nezměnění? Problém je v tom, že obojživelníci, jak víme na základě pozorování úbytku druhů způsobeném člověkem, jsou velice náchylní ke změnám klimatu a ničení přirozeného prostředí. Velcí třímetroví obojživelníci z pravěku by neměli šanci přežít řadu vymírání, narozdíl třeba od živoucích fosílií typu latimérie a žraloků-ti se adaptují na změny mnohem lépe. Jiné vysvětlení už není tolik zavádějící a opírá se o skutečnost. Krokodýlí žába by ve skutečnosti mohla být bezocasým krokodýlem, kteří jsou občas chováni na krokodýlích farmách. Jedná se především o jedince chycené v přírodě, jež o ocas přišli. V divočině však takové exempláře najdeme také, mořští krokodýli navíc žijí v ústích řek na severu Bornea, kde jsou známi tím, že loví místní opice. V tomto případě by však případ z Číny nemohl být vůbec pravdivý a ukázalo by se, že pozorování velkého tvora s dlouhým jazykem bylo celé jen pouhým výmyslem...

Informace mi poskytly stránky www.kryptozoologicky.blog.cz a www.deinonych.blog.cz . Doufám, že se Vám tento článek líbil... Do komentářů můžete psát, co si o krokodýlí žábě myslíte vy!

5 komentářů:

Johnston řekl(a)...

myslím že je to bezocasý krokodýl. proč by to ale připomínalo toho paracyclotosaura když ten měl ocas a přitom tato žába prý ocas nemá?? a těm čínským vědcům bych moc nevěřil , každý si občas vymýšlí prostě proto aby se o něm víc vědělo (nemyslím že vědec bude výjimkou) :) ale jestli tam fakt něco novýho žije, třeba novej druh mloka mi přijde dost zajímav é

Ankylosaurus řekl(a)...

Moc pěkný článek! :) Osobně si myslím, že by to klidně mohlo být možné. Například ostrorepi se také téměř od prvohor nezměnili. Může se klidně jednat o nějaké starodávné formy obojživelníků, nebo třeba jen o nějaký neobjevený druh velemloka. Každopádně, podle mě si ti čínští vědci vymýšlejí, protože si nemyslím, že by obojživelník jen tak z rozmaru sežral kameru. Podle mě by se spíš báli a neukazovali se. Žába nebo čolek přeci taky běžně před člověkem utečou, uplavou. Jsou to velice plaší a zranitelní tvorové. Pokud ti obojživelníci byli bezocasí, mohlo se jednat o obrovský druh žáby. Podle mě toto není nemožné, stejně jako existence vakovlka, megalanie, titanise či megalodona. Příroda nám totiž stále neukázala všechna svá tajemství a stále je co obdivovat :).

Martinoraptor řekl(a)...

Zvláštní, máme tolik přístrojů, metod a znalostí a příroda si stále dokáže hrát tak, že nemáme ponětí. Jinak nádherný článek, bylo by skvělé kdyby tam opravdu přežívalo něco od prvohor a vážně v to doufám a ačkoliv to není úplně vyloučené (příkladem je třeba latimérie nebo dříve zmínění ostrorepi) tipoval bych spíš spíš nějaký doposud neznámý druh. Rovněž souhlasím s Johnstonem a Ankylosaurem ohledně těch čínských vědců.

dinosaurss řekl(a)...

Velmi dobrý článek! Je to vážně velice pozoruhodné..

HAAS řekl(a)...

[2]: [3]: Jenom k té latimérii či ostrorepům, jak jsem zmínil v článku, takoví tvorové nejsou příliš náchylní na změny klimatu, narozdíl od obojživelníků. To existenci krokodýlí žáby mírně vylučuje, i když kdo ví... :-)

Okomentovat

Nejčtenější