úterý 27. ledna 2015

Bude arktická divočina na Aljašce zachráněna před zkázou?

Vypadá to, že ochránci přírody by mohli již brzy zajásat, podaří-li se ochránit obrovské původní divoké území na Aljašce ve Spojených státech amerických. Prezident Obama vydal přes web Bílého domu prohlášení o tom, že na kongresu přednese svůj návrh na ochranu Arctic National Wildlife Refuge, ohromného, avšak velmi křehkého a dosud nepříliš chráněného území na Aljašce, kterým každým rokem táhnou miliony sobů, žijí zde tisíce ledních medvědů, druhy ptáků, z nichž někteří hnízdí ve všech 50ti státech US, a také mnoho ryb. Území by se dalo vyhlásit chráněnou rezervací či něčím podobným a zabíralo by 1,4 milionu akrů. Podstatné je ochránit především pobřežní planinu (zvanou Coastal Plain), jež je jednou z posledních lidmi takřka naprosto nedotčených oblastí ve Spojených státech. Bohužel je zde hrozba, která plán Obamovy administrace hroutí. Na Aljašce se nacházejí významná naleziště ropy, a veliké množství této nerostné, neobnovitelné a v dnešní době pro lidstvo nutné suroviny, se vyskytuje právě v Arctic National Wildlife Refuge. Američtí republikáni nyní podpořili vedení ropy z Kanady do Mexika (ačkoliv prezident nehodlá zákon schválit), nesouhlasí však ani s novým návrhem na ochranu arktické divočiny na Aljašce a tak si nikdo není jistý, jestli nápad projde kongresem s úspěchem... Ochránci přírody však doufají, že se tak stane, o budoucnosti aljašské nezkrocené přírody teď může rozhodnout právě tento návrh!

O této zprávě jsem se prvně dozvěděl díky stránkám Jeffa Corwina, amerického ochránce přírody a průvodce televizními pořady o zvířatech. Další cenné informace mi poskytly například weby WhiteHouse.gov či agentura Reuters...

4 komentáře:

Johnston řekl(a)...

jestli se to podaří budu šťastnej

Martinoraptor řekl(a)...

Jestli se to podaří bude to naprosto úžasné, doufám, že ropa nevezme útočiště a tím pádem i život těm nádherným zvířatům.

dinosaurss řekl(a)...

Snad všechno dopadne dobře a stane se toto skutečností, bylo by to přinejmenším úžasné!!

blogplateosaurus řekl(a)...

[1]:

Okomentovat

Nejčtenější