úterý 15. února 2022

Diameneura marveni - nově popsaný křídový spathiopterygid pojmenovaný po Nigelu Marvenovi

V lednu 2022 byl na webu ScienceDirect zpřístupněn článek New insights into the enigmatic Cretaceous family Spathiopterygidae, který napsali Maxime Santer z Univerzity v Rennes a Sergio Álvarez-Parra z Univerzity v Barceloně spolu se svými francouzskými a španělskými kolegy Andrém Nelem, Enriquem Penalverem a Xavierem Delclósem. V tomto článku, publikovaném v odborném časopise Cretaceous Research, popsali dva exempláře spathiopterygidů (tj. vyhynulá čeleď blanokřídlých, Hymenoptera); samici druhu Mymaropsis turolensis (druh byl formálně popsán v roce 2013) a také typový exemplář zcela nového rodu Diameneura. Ještě zvučnější a pozoruhodější je však jeho druhové přízvisko, D. marveni. Ano, tento křídový blanokřídlý hmyz byl pojmenován na počest britského televizního průvodce dokumenty o přírodě, producenta a ochránce přírody Nigela Marvena!

Rekonstrukce parazitické vosy druhu Diameneura marveni. Obrázek ze Santerova a Álvarez-Parrova článku

Není tak překvapivé, že byl nový živočišný druh pojmenován po některém moderátorovi dokumentárních filmů a seriálů o přírodě. Odkaz Steva Irwina v podobě jeho jména nese australský plž Crikey steveirwini, odkazující dokonce svým rodovým jménem na jeho nejslavnější hlášku. Na počest Steva Backshalla byla na konci roku 2019 pojmenována ekvádorská ropucha Osornophryne backshalli. A po Davidu Attenboroughovi už byla pojmenována celá řada druhů živočichů i rostlin, od vzácné a možná již vyhynulé paježury Attenboroughovy (Zaglossus attenboroughi) až po jurského plesiosaura attenborosaura. Diameneura marveni je však prvním živočišným druhem, který svým jménem ctí Nigela Marvena. A jak autoři popisu v článku zmiňují, je to proto, že se objevil v několika paleontologických dokumentech. Každý nadšený fanoušek dokumentárního žánru samozřejmě ví, ve kterých - Putování s dinosaury: Země obrů (A Walking with Dinosaurs Special: Land of Giants, 2002), Putování s dinosaury: Obří dráp (A Walking with Dinosaurs Special: The Giant Claw, 2002), Putování s dinosaury: Monstra pravěkých oceánů (A Walking with Dinosaurs Trilogy: Sea Monsters, 2003), Prehistorický park (Prehistoric Park, 2006) a dinosauří speciál čínského Natural Code (2010). Kromě toho vystupoval i v nikdy neodvysílané americké verzi Putování s pravěkými lidmi (Walking with Cavemen, 2003), čtvrté epizodě třetí série akčního seriálu Pravěk útočí (Primeval, 2009), interagoval se srstnatým nosorožcem v dokumentu Nigel Marven a dobrodružství s nosorožci (Nigel Marven's Rhino Adventure, 2005), bude vyprávět letošní čtyřicetiminutový snímek Forgotten Bloodlines: Agate pojednávající o nebraských miocénních savcích, a jeho hlas uslyšíme také ve hře Prehistoric Kingdom. Mimoto byl v letech 2009 až 2012 také tváří webové hry Webosaurs, a od března 2014 je patronem edukačního centra Fossils Galore v anglickém městečku March. Plně si tedy zaslouží mít po sobě pojmenován nyní alespoň jeden vyhynulý živočišný druh.

Typový exemplář D. marveni se zachoval v kusu španělského jantaru mléčného zbarvení, nalezeném poblíž města Teruel na východě Španělska. Konkrétně pak pochází ze souvrství Escucha, a je starý přibližně 100 milionů let (svrchní alb). D. marveni byla parazitická vosa, ostatně jako dalších pět dosud známých druhů spathiopterygidů, patřících do čtyř rodů (Diameneura je pátým rodem této čeledi). Jejími charakteristickými znaky jsou složené, avšak nevypouklé oči tvořené 120 ommatidii, mesosoma s vypouklým mesoscutem o délce 0,21 milimetru a šířce 0,24 milimetru (alespoň s těmito rozměry se setkáme u typového exempláře), křídla přesahující svou délkou metasomu (zadní část těla) a znatelná mikroskulptura vystupující ze zadní části hlavy. Přední křídla nalezeného jedince jsou poněkud bledá, a svým síťováním se podobají křídlům rodu Mymaropsis, se kterým by měl být tento nový druh blízce příbuzný. Zadní křídla exemplář postrádá. Poněvadž se v jantaru nezachovaly genitálie, nebyli Santer a Álvarez-Parra se svými kolegy schopni určit, zda se jednalo o samce či samici. Jednoznačně jde o zástupce čeledi Spathiopterygidae, už jen proto, že diameneuřina hlava svou šířkou přesahuje délku, a její tenká tykadla jsou delší než celé tělo. 

Typový exemplář D. marveni; obrazový materiál Santerovy a Álvarez-Parrovy studie

Nelze pochybovat o tom, že si za svůj přínos světu paleontologie Nigel Marven tuto poctu skutečně zaslouží. Prehistorická dobrodružství, na která nás se svým entuziasmem vzal, přičemž v nás mnohdy podpořil nebo dokonce probudil lásku ke světu přírody, jsou dnes již klasikou, a mladí lidé, zvláště pak děti, jimi žijí dodnes (Nigelovi jsou ostatně prostřednictvím sociálních médií neustále posílány vzkazy od rodičů, kteří mu děkují za inspiraci svých dětí, občas doplněné i nějakým tím videem nebo fotografií malých dobrodruhů ve vestách a kloboučcích). Nigel minulý rok uvedl, že chce vytvořit ještě jeden dokument o pravěku, než s moderováním přírodovědných filmů skončí. Jaké by to bylo, kdyby se v něm mohl setkat se svou parazitickou vosou z prehistorického Španělska?

Veškeré informace o druhu Diameneura marveni uvedené v tomto příspěvku pocházejí z již několikrát zmíněného článku Maxime Santera a Sergia Álvarez-Parry. Co na tento objev říkáte? Jste rádi, že byla tato vosa pojmenována po Nigelovi?

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Sledujete-li pravidelně článek o Nigelovi na anglické Wikipedii, pak jste si jistě všimli, že jsem diameneuru před pár dny zmínil v nyní přejmenovaném odstavci Awards and honors. :)
https://en.wikipedia.org/wiki/Nigel_Marven#Awards_and_honours

Okomentovat

Nejčtenější