neděle 11. dubna 2021

Čínský dokument o dinosaurech s Nigelem Marvenem, který jste zajisté ještě neviděli

Pokud máte rádi dokumentární filmy a seriály o dinosaurech, pak jistě víte, že populární britský televizní průvodce přírodou Nigel Marven vystupoval v prvním desetiletí tohoto století v několika pořadech společnosti Impossible Pictures - ve speciálech cyklu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs) Země obrů (Land of Giants) a Obří dráp (The Giant Claw) z roku 2002, v trilogii Monstra pravěkých oceánů (Sea Monsters) z roku 2003, přičemž tyto pořady byly vyrobeny pro BBC, a v šestidílném seriálu Prehistorický park (Prehistoric Park) z roku 2006, vyrobeného pro televizi ITV. Kromě toho měl také nepříjemný incident s giganotosaurem ve čtvrté epizodě třetí řady seriálu Pravěk útočí (Primeval) z roku 2009, též vyrobeného společností Impossible Pictures, a v rámci dokumentu Nigel Marven a dobrodružství s nosorožci (Nigel Marven's Rhino Adventure) z roku 2006, vyrobeného společností Image Impact, se setkal s počítačově animovanými nosorožci srstnatými. Teď už také není tajemstvím, že příští rok Nigelův hlas uslyšíme ve čtyřicetiminutovém nezávislém dokumentu Forgotten Bloodlines: Agate, pojednávajícím o životech velmi zajímavých miocénních savců z Agate Springs. K tomu ještě Nigel letos v únoru na Twitteru potvrdil, že moderoval neodvysílanou americkou verzi Putování s pravěkými lidmi (Walking with Cavemen), o čemž se můžete více dočíst zde. Přesto však existuje ještě jeden pořad o pravěkých zvířatech, který Nigel moderoval, a o kterém možná nevíte. Ostatně my ze západu jej nikdy na svých televizních obrazovkách nespatřili, a snadno jej nelze najít ani na internetu. Dostal se mi do rukou teprve v úterý tohoto týdne. Co je tedy tento tajemný dokument zač?

Nigel utíká před tarbosaurem na svém dinosauřím safari, propagační obrázek ke speciálům Putování s dinosaury

Nejprve na to pojďme jako detektivové. Jak víte, jsem jedním z největších fanoušků Nigela Marvena na této planetě. Není o tom pochyb, vždyť jeho filmografii na anglické i na české Wikipedii doplňuji už deset let já - ne, že bych se tím chtěl chlubit, ale nikdo jiný jeho práci tak důkladně zřejmě nesleduje. Pokud znáte nazpaměť každý Nigelův dokument nebo každé video, které nahrál na svůj YouTube kanál nebo twitterový účet, pak se vsadím, že si pamatujete jeho videoblog ze srpna 2010, natočený v Číně, který vydal na svém YouTube kanálu (do roku 2018 nazývaném ImageImpactLtd). Jednu dobu tyto videoblogy natáčel, a když jsem na podzim 2010 našel jeho webové stránky, bylo toto konkrétní minutu a půl dlouhé video tím prvním, které jsem na nich zhlédl. Videoblog byl natočen při vykopávkách čínského paleontologa Donga Zhiminga v souvrství Lufeng v čínském Jün-nanu. S 23. vteřinou ve videu Nigel zmiňuje, proč vlastně na svých prvních dinosauřích vykopávkách byl - protože natáčel speciální edici pořadu Natural Code, vysílaného na čínské televizní stanici Yunnan TV. Ta později koprodukovala některé jeho dokumenty o současné fauně Číny, primárně vyrobené pro Animal Planet a Eden Channel. Ona speciální edice pořadu Natural Code, zaměřená jen a pouze na dinosaury, je tím dokumentem, o kterém mluvím. Jediný dokument o dinosaurech provázený Nigelem, který diváci ze západní polokoule neměli možnost sledovat. A teď jsme tu... uběhlo nějakých deset a půl let, a já ho skutečně našel!

Prohledával jsem temné kouty internetu, kde Vám latinka nebude k ničemu dobrá. Do vyhledávačů takových stránek nestačí napsat jen 奈傑爾·馬文 (Nài jié ěr·mǎ wén) nebo 恐龍 (Kǒnglóng), je třeba použít Google Translate pro mnohem složitější slova. Dlouho se zdálo, že má výprava do čínských internetových teritorií bude neúspěšná. Nehodlal jsem se však vzdát. Každý neúspěch mne poháněl kupředu. A tak jsem nakonec našel to, co jsem tak dlouho hledal. Speciál Natural Code, vysílaný na podzim roku 2010 na Yunnan TV, vyprávěný ovšem čínsky. To mě nepřekvapilo, nicméně Nigelova slova se na televizní stanici rozhodli nepředabovat, tudíž mu každý znalec angličtiny v dokumentu porozumí. Zde Vám prezentuji první krátký klip, který jsem z pořadu vystříhl.


Celý třiačtyřicetiminutový pořad (i s reklamními přestávkami) je v podstatě složen ze segmentů s Nigelem, který vypráví o dinosaurech v muzeu Lufeng Dinosaur Quarry of China (tam natočil také část onoho videoblogu ze srpna 2010), protkaných čínsky dabovanými segmenty z jím provázených speciálů Putování s dinosaury a z Prehistorického parku. Nechybí ani řada propůjčených záběrů z původní šestidílné série Putování s dinosaury, z Balady o Alosaurovi (The Ballad of Big Al) a z dvoudílného dokumentu BBC Vraždící stroje: Pravda o dinosaurech zabijácích (The Truth About Killer Dinosaurs). Vzhledem k nízkému rozpočtu pochopitelně tento pořad nemá žádné nové scény s dinosaury, žádné nové animace. Dong Zhiming v dokumentu také hojně vystupuje, a to právě na oněch vykopávkách, kterých se Nigel účastnil. Náš moderátor se ho anglicky ptá na spoustu věcí o dinosaurech, jež Dong vykopává, a ten mu odpovídá v čínštině. 

Pravda, není to druhá série Prehistorického parku. Nemusí jít o přelomový dokumentární snímek, je však důležité si uvědomit, že je natočený tak, aby co nejlépe dinosaury přiblížil čínským divákům, jež se o ně nezajímají nebo jsou spíše "začátečníky".


Pro Nigelova fanouška, jako jsem já, je i tak tento pořad zlatým grálem - mohu teď scény s ním v lufengském dinosauřím muzeu sledovat kdykoliv, kdy se mi zachce! Pokaždé, když Nigel hovoří v jakémkoliv ze svých dokumentů o dinosaurech, je to moc příjemné. 

2 komentáře:

Martinoraptor řekl(a)...

Množství práce, které jsi do toho vložil je obdivuhodné. Ten dramatický popis, když jsi prohledával temná zákoutí čínského internetu :D

Jinak se, ale musím přiznat, že mě víc zaujal ten Forgotten Bloodlines: Agate. Zatím mě nějak míjel, ale teď se na něho vážně těším.

Kuzuri řekl(a)...

O Forgotten Bloodlines: Agate budu určitě ještě psát. Má to vyjít v roce 2022, a je to dílo uživatele Digital Duck, který tuším pracuje taky na hře Prehistoric Kingdom. Jinak v lednu vyšel třicetivteřinový teaser na Agate. :)

Okomentovat

Nejčtenější