pátek 16. dubna 2021

Obrázek týdne 16. 4. 2021

Uběhl další pracovní týden. Je tedy na čase představit Vám další Obrázek týdne, ačkoliv toto konkrétní dílo bylo internetu poprvé ukázáno už minulý pátek, 9. dubna. Jeho autorem je paleoartista Corbin Rainbolt, který/která ho zveřejnil/a na svém twitterovém účtu. Já osobně jsem se s tímto obrázkem poprvé setkal v neděli, a hned se mi zalíbil natolik, že jsem ho zkrátka do této rubriky musel umístit.


Popisek k obrázku: Stádo jihoamerických notoungulatů rodu Huilatherium pomalu kráčí horšící se bouří. Lije jako z konve, písek se změnil v bahno, a jejich pětiprstá chodidla s kopyty v něm uvízají. Líbí se v něm však velkému sebekosuchiánovi druhu Langstonia huilensis, jenž dělá výpady po jakýchsi brodivých nebo veslonozích ptácích, vzdáleně příbuzných čápům nebo volavkám. Velké hejno těchto ptáků, též rozrušeno náhlou bouřkou, se pohybuje v pozadí. Pro huilateria nepředstavuje masivní, rozjařený krokodylimorf žádné nebezpečí. Tito býložravci váží 800 kilogramů, jsou pro něj tedy příliš velcí. To však neznamená, že si Langstonia nezaslouží respekt. Na nalezišti La Venta, kde byly pozůstatky všech těchto tvorů nalezeny, se nevyskytovali žádní velcí savčí predátoři, ani děsoptáci z čeledi Phorusrhacidae. Langstonia byla tedy s délkou 2,7 metru vrcholovým predátorem tohoto ekosystému, a nedovolovala-li si na dospělá huilateria, pak si jistě ráda smlsla alespoň na jejich mláďatech. Scéna se odehrává na území Kolumbie před 12 miliony let, v epoše miocénu. V té době žili na území pozdější lokality La Venta také pravěký kapustňák Potamosiren, mravenečník Neotamandua borealis, glyptodont Boreostemma či miocénní anakonda Eunectes stirtoni.

Je možné, že o fauně z lokality La Venta budu ještě v budoucnu psát. Není jí totiž věnována dostatečná pozornost, a přitom jde o úžasné naleziště, poskytující dobrý vhled do života v severní části Jižní Ameriky ještě nějakých devět či deset milionů let předtím, než se kontinent srazil se Severní Amerikou.
A když už jsme u jihoamerické fauny, chtěl bych ještě zmínit, že v úterý 13. dubna vyšla kniha Birds of Chile, jejímiž autory jsou ornitologové Gonzalo E. González Cifuentes a Daniel E. Martínez Piña. Předmluvu k této nádherné nové publikaci, zobrazující všech 468 chilských druhů ptáků (včetně vzácných tuláků), napsal Nigel Marven! Na začátku března nám Nigel poskytl malou ukázku knihy v tomto videu.
Zítra přijde 9. část Cryptid Hunters: PhantomZone! Příběh se blíží ke konci, co však ještě čeká nový tým Lovců kryptidů?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější