neděle 18. dubna 2021

Nové dokumenty o přírodě z března a dubna 2021

Od předchozí přehlídky nejnovějších přírodovědných dokumentů uběhly už téměř dva měsíce, a tak je na čase představit Vám další várku zajímavých pořadů, které byste si neměli nechat ujít! Pokud dění ve světě dokumentárních filmů o přírodě sledujete, pak už jste určitě o mnohých z těchto filmů a seriálů slyšeli. Možná se zde však přece jen objeví něco nového, o čem ještě nevíte. Tak už to dál nebudu natahovat, přejděme rovnou k věci. Na které nové dokumenty z posledních a nadcházejících několika týdnů se můžete těšit?

The Year Earth Changed 

V pátek 16. dubna 2021 uvedla streamovací služba Apple TV+ nový osmačtyřicetiminutový dokumentární snímek The Year Earth Changed (Rok, kdy se Země změnila), plný neuvěřitelných příběhů lidí a zvířat zasažených globálním lockdownem kvůli pandemii nemoci COVID-19. Pojednává o tom, jak se nám za poslední rok dostalo znovu spojit s přírodou, a jak každý, kdo strávil část lockdownu v lesích, na loukách, na pobřeží či jinde daleko od lidí ví, přínos mělo toto jinak strašné období opravdu velký. V dokumentu se seznámíme s tučňáky pochodujícími během lockdownu ulicemi Kapského města, dozvíme se o nových objevech týkajících se komunikace velryb a budeme svědky blízkého setkání kameramana tohoto filmu s levhartem. Bude toho však samozřejmě mnohem víc. Snímek vypráví Sir David Attenborough, The Year Earth Changed je tedy nejnovějším přírůstkem v dlouhé filmografii veteránského dokumentaristy a televizního průvodce přírodním světem, který příští měsíc oslaví své 95. narozeniny. Diváci mohou očekávat nádhernou podívanou se spektakulárními, nezapomenutelnými záběry. Ty jsou z valné většiny dílem Richarda Szkilera (The View South: Pumas of Patagonia). Za střihem jsou Ben King (Deadly Dinosaurs with Steve Backshall) a Doug Main (Animals with Cameras). Orchestrátorem při nahrávání hudby pro snímek byl David Butterworth (Our Planet). Producentem snímku The Year Earth Changed jsou Alex Griffiths (Wild Alaska Live), výkonnými producenty jsou pak Mike Gunton (Yellowstone, One Life, Dynasties) a Alice Keens-Soper (The Last Dragon). Tento dokumentární film byl v pátek na výše zmíněné streamovací službě uveden ve více než 100 zemích světa.


Earth At Night In Color: Season 2

16. duben však na Apple TV+ nepatřil jen premiéře dokumentu The Year Earth Changed. Na streamovací službě totiž vyšla také celá 2. série úžasného dokumentu Earth At Night In Color (Noční planeta v živých barvách), kterou nevypráví nikdo jiný, než britská hvězda Tom Hiddleston (Thor, The Avengers, Loki). Seriál zobrazuje život různých druhů zvířat po setmění, ale v barvách, tedy tak, jako kdyby k jejich natáčení ani nebyla užívána nějaká speciální technologie. Přitom je však samozřejmě tvorba barevného nočního přírodovědného dokumentu velmi nákladná! Druhou sérii Earth At Night In Color tvoří následující epizody: Elephant Plains (Sloní pláně), Puma Mountain (Pumí hora), Kangaroo Valley (Klokaní údolí), Coral Reef (Korálový útes), Seal Coast (Tulení pobřeží) a Polar Bear Winter (Zima ledních medvědů). Každý díl je 30 minut dlouhý. Producentem seriálu je Sam Hodgson (Animals Unexpected), hudba je dílem Christiana Lundberga (Alaskan Bush People). Jen pro doplnění, 1. sérii tohoto seriálu uvedla Apple TV+ na začátku prosince 2020.


Tiny World: Season 2

A do třetice všeho dobrého ještě 16. dubna uvedla Apple TV+ celou 2. sérii dokumentárního seriálu Tiny World (Maličký svět), vyprávěnou americkým hercem Paulem Ruddem (Ant-Man). Podobně jako první série, uvedená v říjnu 2020, se zabývá drobnými obyvateli našeho světa - zvláště pak bezobratlými a malými obratlovci. Každá epizoda je 30 minut dlouhá; 2. série je složena z šesti dílů, a těmi jsou Meadow (Louka), Desert (Poušť), Pond (Rybník), Rainforest (Deštný les), Reef (Útes) a Dune (Písečná duna). Cyklus byl vytvořen Tomem Hugh-Jonesem (Human Planet, Planet Earth II) a produkován mimo jiné Edem Watkinsem (Deadly Dinosaurs with Steve Backshall) a Grantem Mansfieldem (Hostile Planet). Máte-li rádi spoustu makrozáběrů a příběhy drobných živočichů, které bohužel spousta lidí nezajímajících se o přírodu přehlíží, pak je tento seriál přímo pro Vás.


Greta Thunberg: A Year To Change The World

Tento měsíc televizní stanice BBC One uvádí novou podmanivou dokumentární trilogii Greta Thunberg: A Year To Change The World (Greta Thunberg: Rok na změnu světa), který dokumentuje život švédské klimatické aktivistky Grety Thunberg v období od srpna 2019 do konce roku 2020. BBC Studios se o něm poprvé zmínili v únoru tohoto roku, a v pondělí 12. dubna konečně došlo k premiéře první epizody. Další dva díly poběží na BBC One také každé pondělí, vždy ve 21:00 (GMT). První epizoda se zabývala Gretinou cestou Severní Amerikou, její jízdou do Chile za klimatickou konferencí a následného přeplutí Atlantiku z amerického kontinentu do Madridu, kam byla konference nečekaně přesunuta. Ve druhé epizodě se setkává s legendou Sirem Davidem Attenboroughem, jenž je její inspirací. Dozvíme se také o její frustraci ohledně obsese médií, jež ji neustále stavila proti bývalému prezidentu USA Donaldu Trumpovi (člověku, který je už naštěstí z Bílého domu pryč). Třetí díl pojednává o jejím životě během pandemie COVID-19, kvůli které se musela vzdát některých svých plánů. Míří do Švýcarska, kde je jí představen stroj zbavující atmosféru oxidu uhličitého, a v Německu se setkává s Angelou Merkelovou, od které požaduje lepší řešení klimatické krize. Výkonnými producenty seriálu jsou Rob Lidell (Supersized Earth) a Helen Thomas. Vypravěčem v anglickém originále je herec Paul McGann (Doctor Who). Podle mě je skvělé, že se BBC rozhodla natočit tento seriál. Greta rozhodně patří mezi lidi, které v dnešní době nutně potřebujeme - lidi, kteří mají odvahu změnit svět.


Planet Defenders

Od 26. března se na britské televizní stanici CBBC vysílá nový šestidílný seriál Planet Defenders (Ochránci planety), složený z 30-minutových epizod, z nichž každá se zabývá jiným aktivistou či ochráncem přírody. Tito milovníci přírody putují ve stopách Sira Davida Attenborougha a snaží se chránit určitý druh či určitou skupinu zvířat nebo místa, v nichž tito tvorové žijí. Jedna z epizod pojednává o Ashwice Apur, indické filmařce, jež se zabývá nebezpečími, která hrozí gibonům hulokům. Další díl patří zase americké kameramance Erin Ranney, zabývající se rapidním snížením počtů tučňáků skalních (od 30. let minulého století byl u nich zaznamenán katastrofální 80 % úbytek), a jiný je zase o Malaice Vaz, třiadvacetileté dokumentaristce z indického státu Goa, jež dokumentuje úbytek indických slonů. "Hvězdou" dalšího dílu je Jack Harries, ambasador World Wildlife Fund, a v pořadí třetí díl patří keňskému fotografovi Jahawi Bertollimu, milovníkovi delfínů. Last but certainly not least - Megan McCubbin, nevlastní dcera Chrise Packhama, jež po jeho boku posledním roce vystupovala v pořadech Springwatch, Autumnwatch a Winterwatch, a která se od svého televizního debutu v Chrisově dokumentu o autismu z roku 2017 stala takovou menší televizní hvězdou! Pokud sledujete živá vysílání Self-Isolating Bird Club, pak je Vám jistě známo, že Megs zasvětila mnoho roků boji o britské žraloky - ve čtvrté epizodě Planet Defenders například zkoumá, jak je to s ilegálním přidáváním žraločího masa do rybích prstů. Tento cyklus je sice vyroben pro dětský kanál CBBC, ale zaujme každého, koho zajímá ochrana přírody.


The Leopard Legacy

S půlkou dubna za námi přicházejí také nové epizody cyklu PBS Nature, a první v pořadí je dokument The Leopard Legacy (Levhartí odkaz), sledující život levhartí samice Olimby a jejích mláďat na březích řeky Luangwa v Zambii. Jak se brzy ukáže, život není pro koťata nikterak přívětivý - přežívá jen jedno, Makumbi, a Olimba se musí vynasnažit jej zachránit. Tento hodinový snímek měl premiéru 14. dubna. Je dílem Willa a Lianne Steekampových (Desert Warriors: Lions of the Namib) z Desert Lion Foundation, kteří pro něj zároveň napsali komentář spolu s Alanem Millerem. Za kamerou, dokumentující celé drama, byla samotná Lianne. Dokument vypráví britská herečka Noma Dumezweni (Doctor Who, Mary Poppins Returns). The Leopard Legacy je 11. epizodou 39. série Nature.


Sharks of Hawaii

12. epizodou 39. série Nature je pak snímek Sharks of Hawaii (Žraloci Havaje), jenž bude mít premiéru příští středu, 21. dubna. Havajské vody obývá 40 druhů žraloků, tudíž měl scénárista a producent Kevin Bachar (Jaws: The Inside Story) z čeho vybírat. Koproducenty a kameramany snímku jsou Paul Atkins (Diving with Dolphins) a Alex Werjefelt (Terra Matter), další záběry jsou dílem Cullena Kamisugi (Deadliest Catch: Bloodline). Vypravěčem je americký herec Scott Brick. Ze žraloků, jež v dokumentu vystoupí, se můžeme těšit třeba na žraloka tygřího, žraloka velrybího nebo žraloka hnědého. Nebudou však chybět ani mořští úhoři a karety.


Alaska Animal Rescue: Season 2

Druhá série pořadu Alaska Animal Rescue měla ve Spojených státech amerických premiéru v sobotu 27. března na kanálu Nat Geo Wild. Pořad se zabývá veterináři, jež pomáhají zraněným divokým zvířatům po celé Aljašce. Nová řada přichází takřka rok po premiéře té první (byla uvedena v dubnu 2020), a podobně jako v jejím případě i několik epizod 2. série produkoval americký televizní průvodce přírodou Jeff Corwin (The Jeff Corwin Experience, Ocean Mysteries with Jeff Corwin)! Alaska Animal Rescue je zvláště na severoamerickém kontinentu pořadem velmi oblíbeným; na Nat Geo Wild se řadí k těm nejsledovanějším.


To je tedy výčet nových březnových a dubnových dokumentů o přírodě, jež dle mého rozhodně stojí za zhlédnutí! Kromě toho se ještě musím zmínit o novém cyklu Sira Davida Attenborougha s názvem Life in Colour (Život v barvě), jenž měl na BBC premiéru 28. února a nyní bude 22. dubna uveden na Netflixu v řadě zemí světa, včetně České republiky! Pokud víte o nějakém dalším dokumentu o přírodě, jenž má brzy vyjít, a já ho zde neuvedl, pak se Vám omlouvám, nemohu však vědět o všem! Na který z těchto pořadů se těšíte nejvíce?

V průběhu tohoto roku Vás budu i nadále informovat o nových přírodovědných dokumentech!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější