pátek 30. dubna 2021

Obrázek týdne 30. 4. 2021

Duben končí, květiny vykvétají, ptačí zpěv je čím dál rozmanitější, zkrátka krásné období. Možná je tedy poněkud zvláštní, že se Vás prostřednictvím tohoto Obrázku týdne pokusím vrátit do chladnějších časů, ovšem ne pár týdnů zpátky, kdy bylo letošní jaro zpomalené a trvalo mu celé věky, než se rozhodlo obléci do svěžích, příjemných barev, jež nyní venku vídáme. Ne, pokusím se Vás vrátit o pár desítek tisíc let zpět v čase do Severní Ameriky! S tímto obrázkem jsem se poprvé setkal v pondělí, nedlouho před napsáním článku o arakarovi, na webu Sci-News. Doplňoval totiž článek o výsledcích nového výzkumu týkajícího se přežívání vlků na konci doby ledové. Jeho autorem je legendární paleoartista Julius Thomas Csotonyi.


Popisek k obrázku: Smečka vlků obecných (Canis lupus) rozehnala malé shromáždění velkých býložravých savců v mamutí stepi. Dvě šelmy se vrhají po yukonském koni (Equus lambei), patřícím k nejhojnějším obyvatelům severoamerických plání v době ledové, a jedna se dokonce zakusuje do jeho krku. Kůň vyděšeně řehtá - je to zřejmě poslední zvuk, který kdy v životě vydá. Druhý vlk mu doslova dýchá na hýždě, a pravděpodobně se v příštích několika vterinách přidá ke svému druhovi v zabíjení kořisti. Podobně jako on, odrazil se právě i třetí vlk od země, a nepochybně brzy zraněného koně a další dva členy své smečky dožene. Útok vlků způsobil na pláni skutečně velký zmatek, a vyděšeně scénu opouštějí jak další dva koně, tak i sobi karibu (Rangifer tarandus caribou), dva samci ovce tlustorohé (Ovis canadensis) s krásnými zatočenými rohy a dokonce i jeden velký samec mamuta srstnatého (Mammuthus primigenius), i když ten skutečně nemá, čeho se bát, a tak zřejmě kráčí pryč poněkud pomaleji. Nakonec to bude asi on jediný, komu se dostane zabití koně z dálky pozorovat. Celá tato úžasná lovecká scéna se odehrává v Beringii, na pevninském mostu mezi Asií a Severní Amerikou, před 25 000 lety.

Není to vyloženě chladný obrázek, ale také na něm není příliš zelené, tudíž nepředpokládám, že se odehrává někdy během krátkého pleistocénního léta. Na druhou stranu nelze nepovšimnout si krásných červených a zelených rostlin v popředí, jež značí, že zima už pro vlky, koně a mamuty skončila.
Co tomuto obrázku říkáte? Není snad nádherný? Dnes ještě napíši článek na Blogorgonopsid Diaries. Jinak teď bude program na mém blogu poněkud volnější, neboť minulý týden skončil Cryptid Hunters: PhantomZone, a jak už jsem psal, další příběh napíši až v létě. Spíše mám v plánu Vám v prvních květnových dnech ukázat některé ze zástupců mé sbírky modelů prehistorických zvířat, a možná se budu věnovat některým načatým projektům.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější