pátek 9. dubna 2021

Obrázek týdne 9. 4. 2021

Minulý pátek patřil Velikonočnímu speciálu Správce dinosauřího parku, dnes už je tu ale zase Obrázek týdne. Toto dechberoucí dílo jsem nalezl doslova několik minut před napsáním tohoto příspěvku, když jsem na Googlu hledal obrázky carnotaura. Jeho autorem je judson8 z DeviantArtu. Musím říct, že se mi tento obrázek strašně moc líbí, vypadá skoro jako by to byl screenshot z nějakého velkého, širokoúhlého filmu o dinosaurech. Protože je tak široký, musel jsem ho pro vložení na blog trochu zmenšit. Chcete-li ho však vidět v původní velikosti a přiblížit si každý detail, klikněte sem


Popisek k obrázku: Stádečko býložravých ornitopodů druhu Mahuidacursor lipanglef má velké problémy. Zpoza skalisek a křovisek, jež je obklopovaly při poklidné pastvě, se náhle vynořil velký dravý Carnotaurus sastrei. Je to pořádná šelma, měřící bezmála osm metrů na délku, a rychle se žene k jednomu z herbivorů, který v posledních chvílích svého života vyděšeně řve, s hlavou směřující k večerní obloze - k tomu poslednímu nezbarvenému krví, co v životě uvidí. Carnotaurovy zuby odvedou s jeho krkem krátký proces. Projedou jím jako nože a protnou krční tepnu. Na každé straně horní čelisti měl Carnotaurus dvanáct zubů, plus k tomu čtyři premaxilární zuby, a z každé strany čelisti spodní vyrůstalo zase patnáct zubů. Byly kratší než u většiny jeho příbuzných z čeledi Abelisauridae. Tato úžasná lovecká scéna se odehrává na území dnešní argentinské Patagonie, v místech, z nichž jednoho dne vznikne souvrství Bajo de la Carpa, před 76 miliony let.

V rámci Žabího měsíce jsem v sobotu 27. března na svůj druhý blog, Blogorgonopsid Diaries, napsal článek o mutacích a deformitách žab. Pro jeho zobrazení klikněte na tento odkaz.
Zítřejší program se nebude příliš lišit od sobotního programu předchozích sedmi týdnů - bude pokračovat příběh Cryptid Hunters: PhantomZone! Děj osmé části se ovšem bude odlišovat od těch předchozích. Jak? Dočkejte času! Jinak také přemýšlím o napsání článku o takovém malém překvapení, ale více zatím neprozradím. Je možné, že si jej budete moci přečíst v příštích pár dnech.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější