pátek 23. dubna 2021

Obrázek týdne 23. 4. 2021

Dnes jsem se po jedenácté vydal na hodinu a půl k naší řece, a vyfotografoval si některé z ptáků, kteří na ní žijí. Kromě samců kachen divokých, tvořících dvojičky nebo trojičky poklidně plavající v líně tekoucí vodě, mi velkou radost udělali i morčáci velcí, se kterými jsem se poblíž svého domova dříve ještě nesetkal. Oba tito zástupci vodního ptactva patří do čeledi kachnovitých, a já si řekl, že bych tedy mohl tento Obrázek týdne věnovat právě některé z kachen - pokud možno těch prehistorických. Chvíli jsem surfoval po internetu a snažil se najít obrázek s pravěkou sestřenicí našich kachen a morčáků, a nakonec jsem našel to, co jsem hledal, ač je na něm také člen jiné zajímavé ptačí čeledi. Autorem tohoto krásného obrázku je Gavin Mouldey, a před třemi lety byl uveden na webu University of New South Wales.


Popisek k obrázku: Nad mokřady, které se jednoho dne změní ve spodní část souvrství Bannockburn na Jižním ostrově Nového Zélandu, právě vyšlo slunce. Po mokrém písčitém břehu se prohání hladový chřástal druhu Piscaweka parvales. Zaujal ho pohyb dvou párů lesklých blanitých křídel, jež patří vážce, usazené na jakémsi ulomeném rákosu. Zatímco se za ní Piscaweka, drobný pták pouze z dvacetiny tak velký, jako současný chřástal weka (Gallirallus australis), žene s otevřeným zobákem, protahuje si v ranním slunci svá křídla pravěká kachna Matanas enrightii. Chřástala si určitě všimla, ale není jeho přítomností nikterak znepokojena. Brzy zřejmě opustí tento klidný břeh jezera, a zaletí na ten opačný, kde se shromažďují mnohem větší ptáci. Někteří z nich sklánějí hlavu k vodě a zřejmě ji cedí svými zobáky, přičemž polykají drobné korýše, hmyzí larvy či řasy. Mohlo by se jednat o miocénní příbuzné dnešních plameňáků z rodu Palaeolodus. Všichni zobrazení ptáci tvořili s mnoha ostatními živočichy, od savců a plazů až po ryby, faunu ze St Bathans, pojmenovanou podle města nacházejícího se nedaleko souvrství Bannockburn. Žili v epoše miocénu před 19 až 16 miliony let.

Krásný obrázek, nemám pravdu? Jaké by to jen bylo, vydat se na malý fotografický výlet na břehy saint bathanských jezer před devatenácti miliony let? To by bylo vzácných úlovků!
Zítra vyjde poslední část příběhu Cryptid Hunters: PhantomZone. Po deseti týdnech se příběh nového týmu Lovců kryptidů, operujícího v základně na Špicberkách a nedávno uvrženého do konfliktu mezi Zasvěcenými a Briddimskou radou, blíží ke konci. Ale jaký ten konec bude?! Již brzy se to dozvíte. Kromě toho plánuji napsat také obvyklé shrnutí příběhu a popisky jeho postav.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější