sobota 13. února 2021

Neodvysílaná verze Putování s pravěkými lidmi provázená Nigelem Marvenem!

Možná si říkáte, že sérii Putování s... znáte až příliš dobře. Možná byste nečekali, že by se tolik let po jejím skončení mohly na internetu vynořit informace o alternativní verzi jednoho z pořadů, které ji tvoří, jež se v jednom ohledu měla zásadně lišit od verzí, které byly nakonec vydány. I svět dokumentárních filmů o přírodě a prehistorii však může čas od času vydat šokující fakta, co se jejich výroby týče. Všichni jistě známe čtyřdílný cyklus televize BBC s názvem Putování s pravěkými lidmi (Walking with Cavemen), který se poprvé vysílal v roce 2003, a kterým v britké verzi provázel Robert Winston. Co však většina lidí dosud neví je, že existuje i nikdy nevydaná, neodvysílaná verze tohoto cyklu provázená Nigelem Marvenem!

Nigel se setkává s Homo habilis při natáčení Putování s pravěkými lidmi

Fotografie, kterou zde vidíte, je skutečná. Není to fake, Nigel v cyklu Putování s pravěkými lidmi skutečně vystupoval, ale verze jím provázená nebyla nikdy uvedena na televizní obrazovky, a tak ji diváci a fanoušci zkrátka nikdy nezhlédli. Pravdou je, že pokud jste opravdu velkými milovníky série Putování s..., nemusela Vás tato "stará novinka" zase tak moc překvapit. Osobně sice nemám ve své sbírce knih publikaci Walking with Cavemen od producentů Johna Lynche a Louise Barrett, jež slouží jako doplněk k dokumentu, již mnoho let mi však bylo známo, že Nigel Marven poněkud překvapivě napsal předmluvu k této knize. Podle informací, které se asi před půl rokem objevily na webu Reddit, dokonce Nigel v předmluvě popisuje, jaké to bylo natáčet tento dokumentární seriál. A přesto jej v něm nikdy nikdo neviděl, z čehož vznikaly nejasnosti. Autoři stránek Walking with... na Fandom.com se zkrátka rozhodli uvádět, že předmluvu napsal Robert Winston, ačkoliv to nebyla pravda; podobně jako já přinejmenším po jednu dobu usuzovali, že při tištění publikace došlo k nějaké chybě, a jakýmsi zázrakem bylo jméno Roberta Winstona zaměněno za jméno Nigelovo, jakkoliv neuvěřitelné a nepravděpodobné se to může zdát. Pak se přinejmenším někdy ve druhé polovině minulého roku objevila na stránkách Pinterest ona fotografie Nigela s jedním z herců, kteří ve druhé epizodě ztvárnili Homo habilis. A ve čtvrtek uživatel Edaphosaurus pogonias poslal tuto fotografii samotnému Nigelovi. Jeho odpověď tedy ve čtvrtek 11. února 2021 naprosto jasně potvrdila, že jím provázená verze Putování s pravěkými lidmi byla skutečně natočena, ale nikdy nebyla odvysílána!


Existují tedy čtyři verze Putování s pravěkými lidmi. Jednou provázel Robert Winston - to je britská verze, vysílaná na stanici BBC a prodaná do různých zemí světa, včetně České republiky (jinými slovy, je to právě ta, kterou máte doma na DVD). Druhá verze, vyprávěná americkým hercem Alecem Baldwinem (Madagascar 2: Escape to Africa, Mission Impossible: Fallout), byla vysílána pouze na Discovery Channel v USA. Obecně už je také mnoho let známo, že třetí verze, čistě vyrobená jen pro BBC v podobě dvoudílného dokumentu, přičemž každá epizoda byla dlouhá přibližně 50 minut, a vyprávěná Andrewem Sachsem, existuje též. Ale že kdesi v archivech Discovery Communications leží i čtvrtá verze s Nigelem Marvenem, to je skutečně pozoruhodné. Jak Nigel ve svém tweetu uvedl, v Discovery US se nakonec rozhodli odvysílat verzi vyprávěnou Alecem Baldwinem, tudíž záběry Nigela interagujícího s pravěkými hominidy nikdy nezazářily na televizních obrazovkách. Není to nicméně zase tak překvapivé, ve filmovém průmyslu - a tím myslím i televizi a streamovací služby - zkrátka k takovým věcem chodí. Všichni ostatně víme, že každý film, ba i každý přírodovědný dokument, na který se podíváme, je sestříhán jen z těch "nejlepších" scén nebo zkrátka ze scén, které celkově umožňují povyprávět příběh. Tudíž takříkajíc na podlaze střižny skončí ne minuty, ale desítky minut či hodiny dobrých záběrů a scén. Ve vedení americké verze Discovery Channel se v roce 2003 jednoduše rozhodlo, že bude americkým divákům prezentována verze s Alecem Baldwinem a nikoliv s Nigelem Marvenem. Nigel se v té době (resp. v letech 2003 a 2004) na Discovery objevoval i nadále v prvních dokumentárních snímcích své nezávislé společnosti Image Impact, konkrétně se jednalo o dokumenty Anakondy (Anacondas with Nigel Marven), Piraně (Piranhas), Surikaty (Meerkat Adventure) a Žralocí bělaví s Nigelem Marvenem (Bull Shark: World's Deadliest Shark). Mimoto na BBC vystupoval v trilogii Lidské smysly (The Human Senses), ale pochopitelně největší slávu mu v té době přinesly speciály k Putování s dinosaury, konkrétně tedy Obří dráp (The Giant Claw), Země obrů (Land of Giants) z roku 2002 a o rok později vydaná Monstra pravěkých oceánů (Sea Monsters). Ty pak na ITV v roce 2006 následoval Prehistorický park. Je jen škoda, že ještě jedna další kapitola série Putování s..., kterou provázel, nebyla vydána...


Jak už ale pár z nás "megafanoušků" na sociálních sítích napadlo, mohli bychom o Nigelovu verzi Putování s pravěkými lidmi začít bojovat. A proto začala taková minikampaň #ReleaseTheMarvenCut. Již víme, že když se dá dohromady dostatek fanoušků, může se jim podařit získat svou vysněnou verzi filmu (i když to tedy musí vyhovovat i těm, kteří z něj mají peníze). Na internetu jste se už určitě mnohokrát setkali s pojmy Snyder Cut (Justice League), Ayer Cut (Suicide Squad), Kinberg Cut (X-Men: Dark Phoenix), Trank Cut (Fantastic Four), Schumacher Cut (Batman Forever), a snad by mohl existovat i tzv. Skywalker Cut (Star Wars: The Rise of Skywalker). To všechno jsou sice hollywoodské blockbustery, ale proč se nesnažit také o Marven Cut? Upřímně, myslím si, že by bylo úžasné, kdyby se podařilo přesvědčit streamovací službu Discovery+, aby vydala kdesi ukrytou Nigelovu verzi Putování s pravěkými lidmi. Zatím o tom můžeme alespoň snít! Není samozřejmě známo, zda byla tato verze dokončena - její výroba mohla být ukončena už předčasně a Discovery se místo toho pustil do Alecovy verze. I tak však víme, že Nigel cestoval zpět v čase i do pravěké Afriky, Asie a Evropy za našimi dávnými předky, a to je prostě úžasné!

Chtěli byste tuto verzi vidět? Myslíte, že je šance, že by mohla být někdy vydána?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější