neděle 21. února 2021

Nové přírodovědné dokumenty v únoru a březnu 2021

Jak jsem slíbil, je tu článek o nových přírodovědných dokumentech, které vycházejí v únoru a březnu 2021 jak v televizi, tak na streamovacích službách. Novým pětidílným cyklem A Perfect Planet, vyprávěným Sirem Davidem Attenboroughem, nebo nejnovější sérií Winterwatch na BBC Two totiž letošní várka nových dokumentů o přírodě ani zdaleka neskončila, ba naopak, teprve jí začala! Takže na co nového se můžeme v blízké době těšit? A co vyšlo v posledních dnech či týdnech?

Chris Packham's Animal Einsteins

Dnes, tedy 21. února 2020 ve 20:00 (GMT) má na stanici BBC Two premiéru 1. epizoda nového cyklu BBC Studios Natural History Unit s názvem Chris Packham's Animal Einsteins. V tomto dokumentu nám kreativní moderátor a přírodovědec, milovník punk rocku a v posledním roce také jedna z tváří Self-Isolating Bird Club Chris Packham představí úžasné schopnosti různých živočišných druhů, co se týče jejich inteligence. Cyklus bude mít šest dílů, nový díl tedy bude na BBC Two uváděn po následujících šest týdnů každou neděli večer. Dnešní epizoda nese název Masterminds, a Chris se v ní pokusí porovnat inteligenci některých živočichů, například hlavonožců, krkavcovitých nebo včel, s inteligencí člověka. Bude se týkat také schopnosti zvířat uvědomovat si sebe sama při pohledu do zrcadla, a některým ze zvířecích hvězd budou prezentovány puzzle nebo různé nástroje, se kterými si budou muset poradit. Hlavními tématy budou učení a pochopení. Příští neděli, tedy 28. února, bude vysílána druhá epizoda s názvem Communicators. Ta se zase zaměří na vzájemnou komunikaci mezi zvířaty, její efektivnost a její metody. Chris nám mimo jiné odhalí, proč rozumíme šimpanzům nebo gorilám, aniž bychom si toho byli vědomi, nebo že delfíni mají v podstatě jeden pro druhého jména. Dle mého to bude fascinující série. Zajímá-li Vás zvířecí chování a inteligence, pak je cyklus Chris Packham's Animal Einsteins tím, na co jste možná léta čekali. Jako vždy v případě BBC NHU a v případě Chrisových dokumentů můžeme očekávat seriózní vědu a také trochu zábavy v profesionálně sestaveném, solidním pořadu. Každý z šesti dílů bude mít 59 minut, což ostatně není na BBC neobvyklé. Producentem první epizody je James Vale (Countryfile), druhou epizodu produkoval Jim Turner, producentkou seriálu je pak Joanne Stevens (Nature's Weirdest Events with Chris Packham). Výkonnou producentkou je Rosemary Edwards (Springwatch). Zda bude Chris Packham's Animal Einsteins někdy v blízké budoucnosti vysílán v České republice, to zatím není známo. Můžete jej však sledovat prostřednictvím různých webových stránek, které britské veřejnoprávní televizní stanice zdarma streamují.


Crikey! It's the Irwins: Season 3

Již jsem na začátku února zmiňoval, že také vychází třetí série Crikey! It's the Irwins, nesmírně populárního reality dokumentu, který sleduje dění ve slavné Australia Zoo legendárního Steva Irwina, a životy jeho dětí Bindi a Roberta a jejich matky Terri. První epizoda 3. řady Crikey!, nesoucí název New Start, vyšla 7. února na nové streamovací službě Discovery+. Ve stejný den byla uvedena také druhá epizoda, Tiger Triplets, a třetí díl, Bushfire Rescue, se zase na Discovery+ objevil minulou neděli, 14. února. Pokud vím, tak série bude nadále vycházet po jedné epizodě každou neděli. Kolik přesně bude mít epizod, to dosud nevím. První série měla dílů čtrnáct, druhá zase dvanáct, a samozřejmě v letech 2019 a 2020 vyšly ještě tři speciály. Lze každopádně očekávat, že bude obsahovat okolo třinácti epizod. První díl nové série pojednával o znovuotevření Australia Zoo několik týdnů po lockdownu. Ve druhé epizodě se v zoo narodila tři nová tygří mláďata, a třetí díl se zabýval strašlivými australskými požáry a jejich dopady na lokální faunu, především na koaly...


Pumas: Legends of the Ice Mountains

Překrásný třiapadesátiminutový snímek Pumas: Legends of the Ice Mountains měl premiéru 3. února 2021 na americké televizní stanici PBS. Jde o součást pořadu Nature, který se vysílá od roku 1982, a jenž je s více než 590 epizodami nejdéle běžícím a nejvíce rozmanitým americkým dokumentem o přírodě. Pumas: Legends of the Ice Mountains představuje 9. díl 39. série tohoto pořadu. Byl natočen v Chile, a dokumentuje dramatický život samice pumy a jejích koťat v podhůří And. Mimoto ukazuje také poněkud zvláštní porodní rituál lam guanako. Komentář k dokumentu namluvila herečka Uma Thurman (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief). 


Big Bend: The Wild Frontier of Texas

Další nová epizoda cyklu Nature na PBS, tedy 10. díl 39. série premiérovaný 10. února, nese název Big Bend: The Wild Frontier of Texas, a pojednává o ikonických zvířatech, jež obývají Big Bend National Park v "zatáčce" řeky Rio Grande nedaleko texaské hranice s Mexikem. Tento rozlehlý národní park, jenž je zároveň významným archeologickým nalezištěm, je domovem medvědů baribalů, pum, chřestýšů, pekari páskovaných, různých štírů a mnoha, mnoha dalších živočichů, kterými se právě tento dokument zabývá. Vypravěčem filmu je herec Thomas Haden Church (Spider-Man 3), režiséry jsou John Murray a Jim Fitzpatrick (The Natural World: Wild Cuba). Big Bend: The Wild Frontier of Texas je na nějakou dobu posledním dílem cyklu Nature, další nový díl bude na PBS uveden až v dubnu.


Sledujete-li dění ve světě dokumentárních filmů o přírodě tak jako já, pak již asi víte, že v lednu také vyšla první upoutávka na novou trilogii Shark with Steve Backshall, kterou letos v létě uvede kanál Sky Nature. Netflix zase objednal devadesátiminutový dokument Kangaroos od nové společnosti Ample Nature, založené v Los Angeles teprve minulý rok. Terri Irwin také odhalila, že chce pro Netflix natočit dokument o svém životě po úmrtí Steva, ke kterému došlo, ač je to neuvěřitelné, už před téměř čtrnácti a půl lety. Snímek by prý obsahoval velké množství záběrů ze soukromého archivu Irwinových, a zřejmě by byl dosti emocionální. Dále ještě v lednu vyšel krátký teaser na dokument Forgotten Bloodlines: Agate, který bude vyprávět Nigel Marven; nyní již víme, že vyjde v roce 2022.

O nových přírodovědných pořadech Vás budu i nadále informovat! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější