pátek 26. února 2021

Obrázek týdne 26. 2. 2021

Když už jsem tento týden psal o jednom pozdně křídovém plazu, který může anebo nemusí být stegosaurem (a to sice o problematickém dravidosaurovi), řekl jsem si, že se tentokrát pro Obrázek týdne poohlédnu po nějaké malbě s našimi oblíbenými dinosaury se střechou na zádech. A tak jsem dnes okolo poledne surfoval po internetu, snažil se najít nějakou rekonstrukci lexovisaura v krajině (k tomu mě přivedla figurka od Collecty, která asi brzy oslaví své desáté narozeniny v mém vlastnictví), v tomto směru jsem však zrovna neměl úspěch. Pak jsem se přeorientoval na sauropody, a užuž jsem s Vámi sdílel obrázek se dvěma bojujícími apatosaury, když tu náhle... praštila mne do očí malba dvou stegosaurů tak nádherná, že jsem neodolal. Tento překrásný obrázek je dílem uživatele Abelov2014 z DeviantArtu. Doporučuji prohlédnout si také jeho další malby, jsou výtečné.


Popisek k obrázku: Devítimetrový Stegosaurus stenops se na pláňce u hustého lesa setkává se svým pětimetrovým bratránkem, stegosauridem druhu Hesperosaurus mjosi. Obě zvířata se jen tak toulají krajinou. Hesperosauří samec si od svého příbuzného udržuje malý odstup, uvědomuje si totiž, že může být lehce iritován. Stegosaurus je totiž v říji, o čemž svědčí jeho výrazně zabarvené zádové pláty. Při svých toulkách po okraji lesa nejspíše pátrá po samici. A podobně jako sloni v říji, i on může být vyprovokován prakticky čímkoliv, i neopatrným pohybem býložravce zcela odlišného druhu. Ke konfliktu ale nejspíše nedojde. Oba stegosauridi se totiž od sebe brzy vzdálí, a zatímco stegosauří samec bude pokračovat v cestě po pláňce, hesperosaurus zřejmě zamíří do lesa. Po obloze poletuje několik středně velkých pterosaurů. Scéna se odehrává ve Wyomingu před 155 miliony let.

V neděli jsem na Blogorgonopsid Diaries napsal článek o Kurilském jezeře a některých z jeho zvířecích obyvatel, pro jeho zobrazení klikněte na tento odkaz.
Zítra vyjde druhá část Cryptid Hunters: PhantomZone. Budou se dít podivuhodné věci... Na příští týden mám pro Vás něco speciálního. Něco, co jsem plánoval už dlouho, a přinejmenším pět měsíců jsem věděl, kdy s tím začnu. Víc ale zatím neprozradím - všechno se dozvíte v pondělí.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

A jen tak úplně off-topic... Díváte se na WandaVision? Jak velká je podle Vás pravděpodobnost, že se v posledním dílu objeví Wandin otec, hraný brilantním Sirem Ianem McKellenem?
https://www.youtube.com/watch?v=0MvV7ZCS2TM&ab_channel=Bestclips ;)

Okomentovat

Nejčtenější