neděle 20. února 2022

Nové přírodopisné dokumenty prvních dvou měsíců roku 2022

I v tomto roce budou na Blogorgonopsid pravidelně přibývat články shrnující nejdůležitější informace o nově vycházejících přírodovědných dokumentárních filmech či seriálech, uváděných buď na televizních obrazovkách v zahraničí (nejčastěji ve Spojeném království a v USA), tak v kinech. Poslední článek tohoto typu jsem napsal 19. prosince. Po takřka měsíc a půl trvající pauze od denního psaní blogu je nyní nejvyšší čas, abych pro Vás nachystal další seznam nejnovějších přírůstků tohoto velmi oblíbeného dokumentárního subžánru. Jako vždy předem uvedu, že mohu na něco zapomenout, a pokud se to stane, klidně mě na to upozorněte prostřednictvím komentářů! Jdeme na to...

The Green Planet

Není možné, aby tento příspěvek začal bez zmínky o nejnovějším dokumentárním počinu Sira Davida Attenborougha, a to sice dlouho očekávaném pětidílném cyklu The Green Planet (Zelená planeta). Ačkoliv měl premiéru již minulý rok v říjnu na COP26 v Glasgow, obyčejní smrtelníci z řad našich britských přátel jej mohli na televizních obrazovkách sledovat až letos v lednu. První epizoda, Tropical Worlds, měla premiéru v neděli 9. ledna 2022 v 19:00 greenwichského času na BBC One. Seriál se pak na této stanici vysílal každou neděli ve stejném čase, tudíž poslední díl, Human Worlds, byl uveden v neděli 6. února. The Green Planet je dokumentárním cyklem zabývajícím se rostlinami, přičemž si dává za cíl ukázat divákům jejich svět tak, jak jej ještě nikdy neviděli. Sir David již několika velkými, encyklopedickými botanickými dokumenty provázel, a k některým z nich také psal scénáře - vzpomeňme si například na Soukromý život rostlin (The Private Life of Plants) z roku 1996, jenž je součástí kolekce Life, či David Attenborough's Kingdom of Plants z roku 2012, který se vysílal na stanici Sky 3D. Již zmíněná první epizoda The Green Planet, nazvaná Tropical Worlds, se zabývá rostlinnými obyvateli tropů, a Sir David ji uvádí doslova z prostředí korunového patra tropického deštného lesa. Druhý díl, Water Worlds, pojednává o rostlinách vodního prostředí, například o těch z brazilských řek, žijících v jakési obdobě bublinkového šampaňského; třetí epizoda, Seasonal Worlds, nás zavádí do mírného pásma, kde se rostliny musejí vypořádat s měnícími se podmínkami čtyř ročních období; čtvrtý díl, Desert Worlds, svým názvem opět mluví za vše; a konečně pátá epizoda, Human Worlds, si dává za cíl seznámit nás s nebezpečím, jež pro rostliny představuje náš druh - ostatně každé dvě z pěti planě rostoucích rostlin na naší planetě jsou ohroženy vyhynutím! Zvláště poslední epizoda tohoto cyklu je tedy velmi důležitým prostředkem k rozšíření povědomí o vymírání rostlin, kterému se bohužel v médiích nevěnuje dostatečná pozornost. Výkonným producentem tohoto skvostného cyklu je veterán BBC Natural History Unit Michael Gunton (Africa, Planet Earth II, Dynasties), producentem seriálu je Rupert Barrington (Almighty Amphibians, Life Story). Producentkou poslední epizody je Elisabeth Oakham (The Hunt), a zároveň v ní také vystupuje. Hudbu pro cyklus složili Benji Marrison (New Zealand: Earth's Mythical Islands) a někdejší častý spolupracovník Nigela Marvena, Will Slater (Arctic Exposure with Nigel Marven, Untamed China with Nigel Marven, Dynasties). Na českých televizních obrazovkách bude tento cyklus uveden zřejmě již tento rok.


Winterwatch 2022

Letošní série Winterwatch, již desátá od prvního uvedení pořadu v roce 2013, měla výjimečněji nikoliv čtyři, ale hned osm epizod. Je tak druhou sérií v pořadí s dvakrát vyšším počtem dílů, po vzoru Winterwatch 2021. Lokality, které moderátorský tým v rámci dvou týdnů ve druhé polovině ledna navštívil, se nijak nelišily od lokalit, z nichž se vysílalo v Autumnwatch 2021. Jediným rozdílem bylo, že Gillian Burke v letošním Winterwatch nevystupovala, z osobních důvodů. Vystřídala ji tedy Chrisova nevlastní dcera Megan McCubbin, ze které je nyní již známá tvář přírodovědného dokumentárního průmyslu. Chris Packham a Michaela Strachan byli opět na Wild Ken Hill v Norfolku, Iolo Williams moderoval své segmenty na Isle of Mull, a Megan byla v Castle Espie v Severním Irsku. V první epizodě se Chris a Michaela věnovali například slukám lesním, natáčeným na Wild Ken Hill po setmění s pomocí termokamer, a vysvětlili nám, jak se to vlastně má s jejich zobákem (přední částí horní, ano, horní čelisti totiž sluky lesní mohou pohybovat zcela nezávisle, což je velmi výjimečné!). Iolo se objevil až na konci prvního dílu, neboť měli tvůrci pořadu problémy se signálem, a jen na nějaké dvě nebo tři minuty, ale také to stálo za to, neboť se trošičku rozpovídal o orlech žijících na Mullu. V sedmé epizodě se Megan věnovala vývoji krabů v Severním Irsku (evoluce v akci!), a v posledním díle byl divákům představen velmi zajímavý muž, jenž strávil celý život poznáváním temperátního lesa Abernethy na Skotské vysočině. Režiséry Winterwatch 2022 byli například James Morgan či Chris Whiterod. Série se vysílala od úterý 18. ledna do pátku 28. ledna na BBC Two.


The Ocean's Greatest Feast

V rámci 40. série pořadu (či bloku) Nature na americké televizní stanici PBS byla od začátku roku uvedena celá řada dokumentů, některé z nich jsou však samozřejmě již starými známými fanoušků přírodopisných pořadů, ovšem poprvé vysílanými na amerických obrazovkách. Mezi nově zařazené dokumenty do Nature patří například série Animals with Cameras, provázená Gordonem Buchananem, a uvedená na BBC v prvních měsících roku 2018. Ovšem mezi skutečně nové dokumenty, jež tvoří 40. sérii Nature, patří hodinový snímek The Ocean's Greatest Feast (Největší hostina oceánu), uvedený minulou středu, 16. února. Zabývá se migrací sardinek podél jihoafrického pobřeží. Nesnaží se však kopírovat epizodu The Great Feast cyklu Fascinující proměny přírody (Nature's Great Events) od BBC z roku 2008; pokouší se toto téma představit divákům svým vlastním způsobem. Vystupují v něm různé druhy žraloků, terejové jihoafričtí (Morus capensis), delfíni a další predátoři, lovící sardinky při jejich neuvěřitelné cestě, některými odborníky připodobňované k migraci pakoňů na východoafrických pláních. Dokument The Ocean's Greatest Feast vyrobila společnost Thirteen Productions, a jeho producentkou a scénáristkou je Mea Trenor (Incredible Bugs, Incredible Bats, Ultimate Honey Badger). Záběry, z nichž je film sestaven, jsou dílem například Borise von Schoenebecka (Speed Kills, Dragon Island) či Timothyho Jansena Van Vuurena (Massive Africa). V originále jej vypráví herečka Nora Young (Nature: Meet the Coy-Wolf).


American Horses

Američtí divocí koně, včetně mustangů, jsou stále oblíbeným předmětem dokumentárních filmů. Zatímco minulý rok vyšel snímek The Mustangs: America's Wild Horses, produkovaný mj. veteránským hercem Robertem Redfordem, letos patří americkým divokým koňům 10. díl 40. série Nature na PBS. Tento hodinový dokument od společnosti Grizzly Creek Films bude v premiéře uveden ve středu 23. února 2022. Pojednává o původu amerických koní. Dle informací na webu PBS nás seznámí s evolucí této skupiny lichokopytníků, přičemž nás přenese do Polecat Bench ve Wyomingu, v jehož 50 milionů let starých vrstvách byly objeveny některé z nejstarších koních fosilií. Dozvíme se, jak bylo v předchozích několika stovkách let vyšlechtěno na 100 plemen koňů, se kterými se dnes můžeme setkat, a některá z těch, jež žijí na území USA, nám budou blíže představena. Konkrétně se seznámíme s appaloosou, mustangem, Quarter Horse a Morgan Horse. Dokument American Horses vypráví v originále herec Bill Pullman (Independence Day). Scénář k němu napsal Eric Bendick (Chasing Ghosts), jenž ho zároveň produkoval. Záběry koní a krajiny jsou dílem mj. Jeffa Reeda (Epic Yellowstone) a Dannyho Schmidta (How The Universe Works). 


Last of the Right Whales

Velkolepý 92-minutový snímek Last of the Right Whales jsem již v rámci podobných článků minulý rok zmiňoval, koneckonců byla jeho výroba dokončena v roce 2021. Avšak tento víkend je konečně uveden ve vybraných kanadských kinech, a to při příležitosti Světového dne velryb (World Whale Day), který slavíme dnes, 20. února. Tento majestátní dokumentární film je dílem dokumentaristky Nadine Pequenezy, držitelky ceny Canadian Screen Award za snímek 15 to Life: Kenneth's Story (ten pojednával o teenagerovi žijícím v americkém vězení). Last of the Right Whales je dojemným příběhem o záchranném pokusu, jehož cílem je zabránit vyhynutí vzácné velryby černé (Eubalaena glacialis) žijící v severním Atlantiku. Těchto kytovců již zbývá jen něco málo přes 330. Jen málokdy umírají přirozenou smrtí; většinou pro ně znamenají konec zranění způsobená loděmi nebo rybářským náčiním, do něhož se kupříkladu zamotají. Hrozí, že vyhynou v příštích 20 letech! Při natáčení Last of the Right Whales sledovala Nadine Pequeneza čtyři lidi - jistého fotografa přírody, jistého marinního biologa, zachránce velryb a v neposlední řadě lovce krabů - všechny stejně odhodlané tento kriticky ohrožený druh zachránit. Snímek vyrobila společnost HitPlay Productions ve společnosti s TeleFilm Canada, CBC a evropskou televizní stanicí ARTE. Zatímco v Kanadě je distribuován Indiecan Entertainment, ve zbytku světa je jeho distributorem Off the Fence. Ještě doplním, že v amerických kinech měl tento dokument premiéru už 16. února tohoto roku, tedy pár dnů před kanadskou premiérou.


Russia's Wild Tiger & Thailand's Wild Cats

V rámci Big Cat Week (Týdne s velkými kočkami) měl na stanici Nat Geo WILD 30. ledna 2022 premiéru nový čtyřiačtyřicetiminutový dokument Russia's Wild Tiger, vyprávěný v britské verzi Chrisem Packhamem. Ten zároveň propůjčil svůj hlas i dalšímu pořadu, též ve Spojeném království premiérově uvedeném během Big Cat Week, a to Thailand's Wild Cats. Tento snímek je dílem režiséra Petera Lambertiho (American River Goddess), a jeho scénáristkou je Helen Young (Africa's Deadliest). Světovou premiéru měl již 17. listopadu minulého roku v Jihoafrické republice. Zatímco Russia's Wild Tiger pojednává o tygrech ussurijských žijících na Sibiři, Thailand's Wild Cats se zaměřuje na levharty obláčkové, levharty skvrnité, indočínské tygry a kočky rybářské žijící na území Thajska. Narazíte-li na tyto dokumenty na internetu v anglickém originále, je možné, že je bude vyprávět i někdo jiný než Chris Packham - může se vám poštěstit najít třeba americkou verzi, vyprávěnou zcela určitě některým z amerických herců či hereček.


To jsou tedy všechny nové dokumentární filmy či seriály o přírodě, které dosud tento rok vyšly, případně vyjdou (v několika příštích dnech), a o kterých vím. Samozřejmě ještě mohu zmínit čtvrtou sérii pořadu Crikey! It's the Irwins, která měla premiéru 1. ledna 2022 na americké verzi Animal Planet - o té jsem však již něco málo napsal v prosincovém článku tohoto typu. Co se týká dalších novinek, jež mají být uvedeny v tomto roce, zatím stále není známo, kdy konkrétně bude vydán čtyřicetiminutový dokument Forgotten Bloodlines: Agate, pojednávající o miocénních savcích Severní Ameriky a vyprávěný Nigelem Marvenem; není mi známo, kdy přesně hodlá Nigel natáčet na Slovensku, předpokládám však, že nový dokument o středoevropské přírodě zamíří na televizní obrazovky nejdříve v roce 2023; a snad ještě na závěr uvedu, že nedávno byla oznámena celá "sada" připravovaných přírodovědných filmů a seriálů pro National Geographic a Disney+, z nichž minimálně jeden má být vyprávěn všemi milovaným Sherlockem a Doctorem Strangem, tedy Benedictem Cumberbatchem.

Další várku dokumentů vám snad představím zase někdy v březnu, do té doby jich jistě pár vyjde!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější