čtvrtek 17. února 2022

Bonacynodon

Bonacynodon ("psí zub José Bonaparteho" či "kynodont José Bonaparteho") je rod kynodonta z čeledi Probainognathidae, který žil ve spodním triasu stupňů ladin a karn. Zahrnuje jediný druh, B. schultzi, popsaný Agustínem G. Martinellim a jeho kolegy v roce 2016. Jeho fosilie byly nalezeny ve 40. letech minulého století paleontologem Llewellynem Ivorem Pricem přibližně 12 kilometrů jižně od brazilského města Candelária ve státě Rio Grande do Sul. Typový exemplář se zachoval společně s dicynodontem rodu Dinodontosaurus, a zahrnuje horní část lebky, spodní čelist, zuby horní i spodní čelisti a patro. Jediný další exemplář B. schultzi, jehož fosilie pocházejí z jiného výchozu, nacházejícího se však též v regionu Pinheiros, sestává z krania, spodní čelisti a zubů jak maxilly, tak mandibuly. Obě zvířata byla nejspíše subadulty, a od čenichu po konec ocasu měřila nějakých 30 centimetrů. Zřejmě se jednalo o hmyzožravé kynodonty. Charakteristickým znakem bonacynodona jsou výrazně prodloužené špičáky se zoubkovanými okraji. Jeho lebka (resp. lebka subadultů) dosahovala délky 6 až 7 centimetrů, a za očima nabývala na šířce; ta přesahovala délku čenichu. Bonacynodon byl vybaven čtyřmi řezáky, jež vyrůstaly z horní čelisti; mezi třetím a čtvrtým řezákem se nacházela výrazná mezera (diastema). Rovněž tak poslední (čtvrtý) řezák od prodlouženého špičáku odděloval obdobně velký otvor. Patrová kost nepřesahovala poslední tzv. postcanine ("post-špičák"); tímto znakem se Bonacynodon neodlišoval od svého nejbližšího příbuzného a zároveň jediného dalšího zástupce čeledi Probainognathidae, a to sice argentinského probainognatha (nepatří-li tedy do této rodiny také velmi málo známý evroský kynodont Lepagia - v takovém případě by čeleď zahrnovala tři rody). Jak již bylo zmíněno výše, Bonacynodon byl nejspíše insektivor. Sedm let předtím, než byl formálně popsán, přišli paleontologové Schwanke a Keller s hypotézou, že onen tehdy neznámý kynodont mohl být mrchožroutem, neboť se pozůstatky holotypu našly právě v těsné blízkosti ostatků dinodontosaura. Martinelli a jeho kolegové však v popisu bonacynodona uvedli, že zvíře mohlo uhynout u těla dicynodonta z toho důvodu, že požíralo larvy hmyzu a další bezobratlé, přilákané k němu zapáchajícím, hnijícím masem. V raném triasu, na samém počátku druhohor, se Bonacynodon ve své jihoamerické domovině, v té době pochopitelně součásti superkontinentu Pangaea, setkával s kynodonty rodů Aleodon nebo Chiniquodon, rhynchosaurem rodu Brasinorhynchus, čtyřiceticentimetrovým owenettidem rodu Candelaria či archosaurem rodu Spondylosoma. Oba exempláře bonacynodona začaly fosilizovat v období sucha. Krajina, kterou tento kynodont a výše zmínění živočichové obývali, byla z velké části tvořena sprašem. 
Popisek bonacynodona můžete najít na anglické Wikipedii, ze které byly také čerpány informace pro tento článek. Článek Martinelliho a jeho kolegů si lze přečíst na webu odborného časopisu PLOS One.

Příště Niaftasuchus!

4 komentáře:

hajznberk řekl(a)...

Roztomilej. :D Chtěl jsem nějak přispět do naší divný hollywoodský diskuse, ale nevěděl jsem už, jak. Tak že bych konečně tvůj blog trošku projel? :D

Kuzuri řekl(a)...

Hele, klidně v ní můžeme pokračovat, kdybys chtěl. :) Já když se dívám zpátky na to, co jsem pod Obrázek týdne psal, tak si říkám... damn, that Alan Moore really stole my soul. Guess I see the Hollywood in the same way he does now... :D

Jestli si něčeho na současných amerických blockbusterech moc cením je každopádně diverzita. :) Gone are the days when their movies were just for bitter right-wing straight white dudes. :)

Kuzuri řekl(a)...

In fact, these days they're not for those bozos at all... which gives me great satisfaction. :) Takže jo, síla současného Hollywoodu je určitě v podpoře společenského pokroku - ač by mohl být i větší, než v současnosti je.

I could literally talk about this for ages... man, like I feel so much energy in me just thinking about the positives of this... it's wonderful. :)

hajznberk řekl(a)...

Kámo, chápu tě. :D Taky jsem v jednom kuse naštvanej na tyhle typy lidí, co jsou sto let za vopicema. Když teď vím, jak seš otevřenej, tak se cítím na tomhle blogu bezpečně. :D Ale fakt nevím, čím jiným do týhle diskuse přispět.

Okomentovat

Nejčtenější