úterý 17. září 2024

Sedm dobře známých bisexuálních postav z populární fikce

Včera začal letošní Týden bisexuálního povědomí, a já jsem k této příležitosti přispěl na svůj blog úvodním článkem, který se částečně zabýval i diskriminací bi lidí, tedy bifobií. Jedním ze způsobů, jak bifobii (nesnášenlivost vůči bisexuálním lidem) v našem světě zmírňovat (žádná nesnášenlivost samozřejmě není přirozená) je správně reprezentovat bisexuální osoby v médiích a ve fikci. I lidé, kteří ve svém okolí nemají nikoho, kdo je bi, se tak mohou dozvědět více o této sexuální orientaci, což je velice důležité, a naší společnosti to pomáhá hned v několika směrech. Tyto postavy mohou být vzorem pro bisexuální lidi jakéhokoli věku, zvláště důležité však mohou být pro naše mladé přátele, kteří si uvědomují, že svým bytím neodpovídají vykonstruovanému a nerealistickému (přirozené rozmanitosti našeho lidského druhu neodpovídajícímu) heteronormativnímu "standardu". Mohou též pomoci rozbíjet škodlivé a nerealistické stereotypy, které o bisexuálních osobách panují. Bisexuální reprezentace - stejně jako reprezentace gayů, leseb, transgender lidí a lidí na asexuálním spektru - je nesmírně důležitá. Měla by samozřejmě zahrnovat i pansexuální a omnisexuální postavy. 

V tomto článku zabrousíme do populární kultury a představíme si sedm nejvýznamnějších bisexuálních postav, se kterými se ve fikci setkáváme v posledních několika desetiletích. Jedná se o postavy z filmů, seriálů i komiksů, a významným způsobem ovlivnily posun smýšlení naší společnosti, milující tyto příběhy, o bisexualitě. Poněvadž jsem nepochybně zaujatý, jako ostatně každý konzument fikce, vybral jsem pochopitelně postavy, které sám dobře znám. Budu však rád, pokud v komentářích pod příspěvkem započneme diskusi třeba o vašich oblíbených bi postavách, které jsem zde neuvedl. 😊

John Constantine



Britský okultista John Constantine z vesmíru DC, objevující se v komiksech vydavatelství DC Comics, je bisexuální legendou. Nestvořil ho nikdo jiný, než můj oblíbený komiksový scénárista a spisovatel Alan Moore, anarchista a okultistický mág z Northamptonu, který byl vždy velkým podporovatelem LGBTQ;+ lidí. Kromě něj se na vytvoření Constantina podíleli ještě kreslíři Steve Bissette a John Totleben, a společně s Alanem představili tohoto osobitého antihrdinu ve 37. čísle komiksu Bažináč (Swamp Thing) v roce 1985. 

Constantine je cynický okultní detektiv z dělnické třídy, narozený 10. května 1953 v Liverpoolu. Jeho předci byli známí jako Laughing Magicians, a podvedli několik bohů z DC universa. John vyrostl nenáviděn svým otcem Thomasem. V 70. letech vkročil do okultních kruhů v Londýně, v roce 1977 se pak stal fanouškem Sex Pistols, když navštívil jejich koncert v tamním Roxy Clubu. Na začátku 80. let začal vystupovat na jevišti jako kouzelník; při jednom ze svých vystoupení předpověděl atentát na Ronalda Reagana. S rokem 1985 se setkal s Bažináčem, a zažil s ním několik dobrodružství. Později v životě, v rámci kontinuity The New 52, se stal součástí týmu Justice League Dark, pokusil se ukrást schopnosti Shazamovi, a byl vrhnut zpět v čase do doby 1. světové války. Vystupoval také v sandmanovském universu Neila Gaimana.

Constantinova sexuální identita byla nejprve tajemstvím. Až v roce 1992, v 51. čísle jeho vlastní komiksové série, Hellblazer, byl scénáristou Johnem Smithem vyoutován jako bisexuál. Paradoxně to tedy nebyl jeho stvořitel, Alan Moore, kdo o něm tuto skutečnost odhalil (ale nebojte, Alan později vyoutoval třeba Alana Quartermaina v Lize výjimečných jako bisexuála). V minulosti chodil Constantine s mužem jménem Oliver, s Nicolasem Nolanem, Nickem Necrem, Margaret Ames, Veronicou Delacroix, Marj a Asou (neboli Nightmare Nature). Cítil také atrakci ke Gregoriovi de la Vegovi nebo k Heleně Bertinelli (neboli Huntress). 

Jack Harkness



Kapitán Jack Harkness, ztvárněný hercem Johnem Barrowmanem, z kultovního britského sci-fi seriálu Doctor Who (česky Pán času) patří k nejvýznamnějším bisexuálním postavám v populární fikci z prvního desetiletí tohoto století. Byl představen v dvoudílu The Empty Child/The Doctor Dances v 1. řadě obnoveného Doctor Who z roku 2005, k nimž napsal scénář pozdější showrunner Steven Moffat. Jack Harkness se stal tak populární postavou, že pro něj byl vytvořen spin-off seriál Torchwood, který se vysílal mezi lety 2006 a 2011. Byl a dodnes je vzorem pro nemálo bisexuálních a gay kluků. 

Byl představen jako bývalý agent z 51. století, který patřil k Time Agency, a jenž v roce 1941 nechtěně zavinil mor v Londýně. Poté, co 9. Doktor, kterého hrál Christopher Eccleston, zachránil situaci, stal se Jack Harkness jeho společníkem; dále byl také společníkem 10. Doktora, ztvárněného Davidem Tennantem, a později se stal součástí Torchwoodského institutu, který v roce 1879 založila královna Viktorie po událostech 2. epizody 2. série Doctor Who, Tooth and Claw. Začal chodit s Iantem Jonesem, tichým administrátorem institutu, který je Jackem popsán též jako bisexuál. Na svých dobrodružstvích se Jack setkal s bezpočtem mimozemšťanů a jiných příšer. Po takřka deset let trvající absenci v Whoniversu se Jack Harkness vrátil ve 12. sérii Doctor Who, ve které 13. Doktorku hrála Jodie Whittaker, a dále v Novoročním speciálu Revolution of the Daleks z roku 2021.

Ačkoliv je Jack bisexuál, má zájem spíše o muže. Už v 1. sérii obnoveného Doctor Who políbil 9. Doktora a často flirtoval s muži. Později chodil s již výše zmíněným Iantem Jonesem, se kterým měl dlouhodobý romantický a intimní vztah. Zapleten byl ale také s kapitánem Johnem Hartem, Angelem Colasantem, Christopherem Marlowem, Gregem Bishopem, Gween Cooper, River Song (se kterou byli v manželství on i Doktor, plus několik dalších mužů), vévodkyní Eleanor, a zájem projevil i o Doktorovu společnici Rose Tyler. 

River Song



Profesorka River Song, ztvárněná herečkou Alex Kingston, vystupovala v seriálu Doctor Who mezi lety 2008 a 2015. Její tvůrce Steven Moffat na Twitteru v roce 2012 odhalil, že je bisexuálkou; River Song pak sama v seriálu zmínila, že byla v manželství s muži i ženami, a to konkrétně ve Vánočním speciálu The Husbands of River Song (2015). Stala se z ní queer ikona. Poprvé se objevila v dílu Silence in the Library (2008), naposledy v televizním seriálu právě ve speciálu The Husbands of River Song (2015), ale dodnes vystupuje (dabovaná stejnou herečkou) v audio dramatech z Whoniversa, a to v dlouhé sérii River Song započaté v roce 2015. První řada nového audio příběhu The Death and Life of River Song vyšla v srpnu 2024, další dvě řady jsou plánovány na příští rok.

River Song je dcerou společníků 11. Doktora, kterého ztvárnil Matt Smith (mimochodem, 11. Doktor je podle Matta ace!😉), konkrétně tedy Amy Pond a Roryho Williamse. Ti ji pojmenovali Melody Pond. Protože byli vystaveni časovému vortexu, DNA jejich dcery bylo proměněno, a dítě se mohlo podobně jako Pánové času regenerovat; nemělo však zajištěných dvanáct regenerací a třináct podob, jako Doktor či jiní Pánové času, ale pouze dvě regenerace a tři podoby. River Song byla poslední ze tří podob Melody. Poté, co ji o spojení s rodinou připravili Silence, stala se River archeoložkou, a cestovala v čase za Doktorem, svou láskou. Setkala se s jeho desátou, jedenáctou, dvanáctou a třináctou inkarnací (v prvních třech případech šlo o mužské inkarnace, v posledním o inkarnaci ženskou), stejně jako s dřívějšími inkarnacemi, jež však přišly o vzpomínky na ní. Její cestování po časové ose je neskutečně komplikované. People usually need a flow chart (fanoušci seriálu understood that reference).

Kromě Doktora (v jeho mužských i ženských podobách) byla River v manželském svazku s pompézním Hydroflaxem, citlivým Ramonem, gay hercem Stephenem Fryem, kapitánem Jackem Harknessem, Kleopatrou, Bernice Summerfield, Jane a ještě s jednou ženou, jejíž jméno však nebylo odhaleno. 

Kayla Watts



Kayla Watts, ztvárněná herečkou DeWandou Wise, je historicky první vyoutovanou bisexuální postavou ve franšíze Jurský park. Objevila se ve filmu Jurský svět: Nadvláda (Jurassic World: Dominion) z roku 2022. Je nezávislou pilotkou. Poté, co opustila americké letectvo, přesunula se do Středomoří a přemisťovala ilegálně prodávané dinosaury a různé další zboží z Malty. Je spojena s korporací BioSyn. Ačkoliv je Kayla ve filmu představena spíše jako antihrdinka, nakonec se přidává k hrdinům filmu. Po většinu filmu nosí své letecké rukavice, zbavuje se jich až po útoku dilophosaura.

Kayla se narodila do afroamerické rodiny s armádní historií. Po vzoru svých příbuzných se přidala k United States Air Force, výdělky jí však nestačily, a tak začala pracovat nezávisle coby pilotka letadel přenášejících nelegální náklad. Po útěku dinosaurů z Lockwoodova pozemku v Kalifornii na konci filmu Jurský svět: Zánik říše (Jurassic World: Fallen Kingdom) se Kayla zapletla do trhu s nublarskými potvorami na Maltě. Všimla si jí korporace BioSyn vedená Lewisem Dodgsonem, který byl nepřímo zodpovědný za incident na ostrově Nublar v prvním Jurském parku (1993), navázal s ní kontakt, a v únoru 2021 přemístila Kayla čtyři dinosaury do údolí vlastněného BioSynem v Dolomitech. V roce 2022 se setkala s Claire Dearing a Owenem Gradym na Maltě, když hledali svou adoptovanou dceru Maisie Williams, jež byla BioSynem unesena spolu s Betou, potomkem Owenovy velociraptorky Blue. Při pozdějším dobrodružství v údolí uprostřed Dolomitů zachránila Kayla Gradyho, Dearing, Iana Malcolma, Alana Granta a Ellie Sattler tak, že trefila dravého giganotosaura uspávací střelou. Na konci filmu si koupila nové letadlo, Midnight Oiler 2.

V Jurském světě: Nadvládě ukázala Kayla zájem o Claire Dearing a Iana Malcolma (druhému jmenovanému prohlížela chlupy na hrudi). Jde o druhou otevřeně LGBTQIA+ postavu v jurskoparkovských filmech; první byla Zia Rodriguez. Záhy po vydání filmu byla jako bisexuálka vyoutována ještě Yaz v animovaném seriálu Jurassic World Camp Cretaceous

Korra



Korra, dabovaná herečkou Janet Varney, je protagonistkou animovaného seriálu Legenda Korry (The Legend of Korra), jenž byl pokračováním Avatar: The Last Airbender a jenž se vysílal poprvé mezi lety 2012 a 2014 na stanici Nickelodeon. Stala se novým Avatarem po zesnutí Aanga (hlavního hrdiny předchozího seriálu). Narodila se jako waterbender, ale jako Avatar byla samozřejmě schopná ovládat kromě vody i ostatní tři živly. Bojovala s Amonem a jeho Equalisty, stala se i ztělesněním Raavy... a bylo toho mnohem, mnohem víc. Korra byla kanonicky bisexuálka, a její vztahy s lidmi různých genderů prozkoumal jak animovaný seriál, tak komiksy z avatarovského universa.

Korra vyrostla obklopena členy svého rodného kmene, Southern Water Tribe, a do svých sedmnácti se naučila ovládat tři ze čtyř živlů. Poté opustila polární kraj a přemístila se do Republic City, aby se od Aangova syna Tenzina (dabovaného J.K. Simmonsem!) naučila, jak ovládat vzduch. Právě v Republic City se dostala do křížku s Equalisty, kteří lidem odebírali schopnosti ovládat některý z živlů, a sama byla o ty své na krátký čas připravena Amonem (dabovaného Stevem Blumem!). Později bojovala s Unalaquem, který měl být původně jejím mentorem, a se Zaheerem, vůdcem Červeného lotusu. Další výčet událostí, které Korru potkaly, by zde zabral příliš mnoho místa, doporučuji vám tedy podívat se na samotný seriál. 😉 

V 1. sérii Legendy Korry započala Korra vztah s Makem, když se s ním a jeho bratrem setkala v pro-bendingovém, sportovním prostředí. Mezi 1. a 2. řadou seriálu začal jejich vztah drhnout, Mako se s ní nakonec rozešel, ale zůstali přáteli. Korra později začala projevovat zájem o Asami Sato (na fotografii výše se nachází v její společnosti), ale bála se jí lásku přiznat. Nakonec se k tomu odhodlala na konci poslední, 4. série, a společně vstoupily do Spirit World. V následujících komiksech oznámily svůj vztah zbytku světa. Vztah Korry a Asami byl před deseti lety, v roce 2014, považován za velký krok kupředu na televizním kanálu vysílajícím animované seriály pro děti a teenagery. Není divu, že Korra se stala vzorem pro mnoho bi lidí.

Mystique



Nebyl bych to já, abych v tomto článku nezmínil alespoň jednu postavu z X-Menů od Marvel Comics. Mystique, rodným jménem Raven Darkholme, je jednou z prvních LGBTQIA+ postav v marvelovském universu. Vytvořil ji scénárista Chris Claremont, který psal X-Meny mezi lety 1975 a 1991 (a občas se k nim dodnes vrací), a kreslíř Dave Cockrum. Společně ji představili v 16. čísle Ms. Marvel v roce 1978. S rokem 1980 se Mystique v komiksech poprvé střetla s Xavierovými mutanty v proslulé příběhové linii Days of Future Past. V průběhu 80. let odhalil Claremont, že Mystique je ve vztahu s mutantkou Destiny. Protože tehdy platil v amerických komiksech zákaz ukazovat jiné než hetero vztahy, použil Claremont v jednom dialogu mezi těmito ženami archaické slovíčko znamenající "milenka", když se spolu bavily. Cenzura si toho nevšimla, a queer čtenářstvu Marvelu byl tak tajně představen první stejnopohlavní pár tohoto universa - a rozhodně ne poslední.

Mystique je skutečně mysteriózní postavou. Neví se, kdy a kde se vlastně narodila, neboť je metamorfkou; dokáže měnit svou podobu. Nikomu není známo, jak vypadala jako malá; zda vyrůstala jako chlapec či dívka. Nachází-li se ve své pravé podobě, je ženou s modrou kůží a červenými vlasy. Její schopnosti výrazně zpomalují její stárnutí. V určitou část svého života se zapletla do životu Sabretoothe, hlavního nepřítele Wolverina, pak od něj utekla a vzala si německého barona Christiana Wagnera. Chtěli mít dítě, ale Christian byl neplodný, a Raven nakonec v mužské podobě počala dítě s hospodyní Irene Adler, přezdívanou Destiny. Výsledkem byl Kurt Wagner (Nightcrawler). Jednu dobu se myslelo, že Kurtovým otcem je démonicky působící Azazel, to ale není pravda. Raven nakonec Christiana zavraždila, když pochyboval o svém otcovství. Azazel byl přesvědčen, že byl Kurtovým otcem; později bylo odhaleno, že Destiny přesvědčila Raven ke změně v muže, aby syna počaly s cílem Azazela zmátnout. Kurt měl pak zastavit Azazelův plán na ovládnutí světa. Předtím, než Xavier zformoval X-Meny, Raven ho navštívila a poprosila ho, aby Kurtovi vymazal vzpomínky na matku. Později se Mystique stala adoptivní matkou Rogue, dívky neschopné dotknout se ostatních, aniž by jim ublížila. Pokusila se zabít Legiona, Xavierova syna, zformovala nové Bratrstvo mutantů bez vedení Magneta... V posledních letech byla také součástí rady mutantského ostrova Krakoa po boku Magneta, Xaviera, Apokalypsy, Sebastiana Shaw či Emmy Frost a svého syna Kurta.

Do komiksové historie se zapsal panel z 6. čísla komiksové série X-Men z roku 2020, napsané Jonathanem Hickmanem. V něm rozzuřená Mystique řve na Xaviera: "I want my wife back!" Proč konkrétně byla připravena o Destiny, kterou i po desetiletích miluje, to budete muset zjistit sami. 😉 Ve filmech ze série X-Men, v nichž postavu hrály herečky Rebecca Romijn a Jennifer Lawrence, bohužel nebyla bisexualita Mystique nikterak prozkoumána, nicméně Ian McKellen, podotkl v rozhovorech, že nevíme, do jaké podoby se coby blízká společnice Magneta mění. V prvním filmu z roku 2000 říká Magneto: "She takes on so many shapes." V rozhovoru z roku 2013, natočeném na San Diego Comic Con, Ian zmínil, že jeho Magneto je gay (doslova říká Michaelu Fassbenderovi, jenž ztvárnil mladší verzi postavy: "Did you know that Magneto was gay?"). V neposlední řadě bych zmínil scénu z Posledního vzdoru (2006), v níž Mystique přichází o své metamorfské schopnosti, Magneto ji pak uvidí nahou na zemi, v jeho tváři se objeví zklamaný výraz, a odchází pryč. X-Men filmy byly plné metafor. 

Tim Drake



Tim Drake, třetí Robin, byl představen komiksovým scénáristou Marvem Wolfmanem ve 436. čísle komiksu Batman, v roce 1989. Samostatný, nesmírně inteligentní chlapec se pak stal společníkem netopýřího muže v příběhové linii A Lonely Place of Dying, jež navazovala na hrozivé události A Death in Family - komiksu, v němž Batman přišel o druhého Robina, Jasona Todda. Na počátku 90. let Tim Drake získal svou vlastní komiksovou sérii, Robin. V srpnu 2021 byl vyoutován jako bisexuál v 6. čísle komiksu Batman: Urban Legends, ke kterému napsala scénář Meghan Flitzmartin. Dále byla jeho bisexualita prozkoumána ve sbírce DC Pride 2022 a jeho vlastním prajdovém speciálu Tim Drake: Pride Special.

Životní příběh třetího Robina se začal odvíjet určitým netopýřím směrem už předtím, než Dick Grayson, první Robin, přišel o své rodiče v cirkuse. Tim byl jako malý přítomen v publiku na představení Létajících Graysonů, a viděl Dickovy rodiče zemřít. Tehdy také poprvé uviděl Batmana, který do cirkusového stanu skočil chvíli po incidentu, a snažil se uklidnit rozesmutnělého Dicka. V průběhu let Timovi došlo, že Robin, Batmanův společník, musí být právě Dick. Kdo jiný by ostatně dokázal provést všechny ty akrobatické kousky? Dick Grayson nakonec od Batmana odešel a stal se lídrem Teen Titans, Bruce Wayne se ujal Jasona Todda, dalšího cirkusáckého kluka, který přišel o rodiče (Dick také Jasona znal po mnoho let), a když Jasona zabil Joker, s Batmanem to šlo z kopce. Tim se stal Batmanovým stalkerem, a dopátral se toho, že jím není nikdo jiný, než právě Wayne. Byl přesvědčen, že Batman potřebuje Robina, jinak není ničím jiným, než vzteklou bestií, která nakonec prohraje. Na konci příběhu A Lonely Place of Dying se stal třetím Robinem. Zbytek je komplikovaný, ale znáte-li DC universum, mohli byste tento odstavec dopsat (jen by to zabralo zase moc místa, vždyť bych musel napsat celý životopis této postavy!).

Tim Drake je v současnosti v komiksech ve vztahu s Bernardem Dowdem, bývalým spolužákem a velkým fanouškem Robina. Bernard dlouho nevěděl, že Tim je Robin. V minulosti měl Tim vztah se Stephanie Brown, dcerou záporáka Cluemastera, a s Cassie Sandsmarck neboli Wonder Girl.

Tak to bylo sedm dobře známých bisexuálních postav z populární fikce. Věřte mi, že tento článek by mohl být delší, a mohl bych jich zde uvést mnohem více. Nechám si je však pro případné další články v rámci budoucích Týdnů bisexuálního povědomí. 😃 Která z těchto postav je vaše nejoblíbenější? Je nějaká postava, která se do tohoto elitního výběru podle vás musela dostat, a teď jste zklamaní, že jsem ji ani nezmínil? Dejte mi o tom vědět v komentářích! 

2 komentáře:

hajznberk řekl(a)...

hezký :) hellblazer, doctor who, jurskej park, avatar, x-meni, batman. dobrej výběr :)) chybí mi tu harley quinn hele. a není wonder woman taky bi?

Kuzuri řekl(a)...

Máš pravdu. :) Od DCčka bych mohl vybrat také Poison Ivy, Jonathana Samuela Kenta nebo Catwoman. Jak jsem psal výše, možná v nějakém dalším článku tohoto typu... ;)

Mimochodem: https://dc.fandom.com/wiki/Category:Bisexual_Characters

Okomentovat

Nejčtenější