sobota 28. září 2024

Další nové dokumenty o přírodě a zvířatech z léta 2024

Poslední dokumentární novinky zamířily na tento blog 31. srpna, a věnoval jsem se v nich takovým titulům, jakými byly Secret Life of Orangutans s hlasem Davida Attenborougha, OceanXplorers na National Geographic či důležitý snímek Brian May: The Badgers, The Farmers and Me, zabývající se masovým jezevčím vybíjením v Británii. Do konce léta, se kterým jsme se rozloučili minulou neděli, toho ale vyšlo zase nemálo, a já mám pro vás dalších 8 titulů. Většina z nich vyšla v srpnu či září, jeden však dokonce v červenci (ano, pořád se stává, že mi nějaké novinky unikají, ale co se dá dělat, tentokrát se to ještě dalo zachránit). Tak na nic nečekejme, a podívejme se spolu na ně!

Big Cats 24/7

Nový šestidílný dokumentární cyklus Big Cats 24/7 (Velké kočky: 24 hodin, 7 dní v týdnu) se vysílá v premiéře každou neděli od 25. srpna 2024 na britské stanici BBC Two. Tým složený z kameramanů a moderátorů přírodopisných dokumentů Gordona Buchanana (The Bear Family & Me, Expedition Borneo, Life in the Snow), Vianeta Djengueta (Silverback), Anny Dimitriadis (Epic Adventures with Bertie Gregory) a Brada Bestelinka (Savage Kingdom) se v této sérii vydává za lvy, levharty a gepardy žijícími v deltě Okavango v Botswaně. Gordon a Vianet se zabývají především natáčením lví smečky, vedené samci se jmény Big Toe a Madumo; Anna se zaměřuje na gepardy, zvláště pak na samici Pobe; a Brad, který dlouhodobě žije v Botswaně, zase sleduje svou oblíbenou levhartici, pojmenovanou Xudum. Cílem týmu je učinit pro diváky co nejdetailnější vhled do životů těchto kočkovitých šelem, a seznámit je se všemi strastmi, s nimiž se v divočině potýkají. První epizoda je spíše seznámením se zvířecími protagonisty cyklu, v dalších dílech se už jejich příběhy stávají dramatičtějšími. Například ve druhém díle Brad sleduje, jak se Xudum učí lovit ze stromů; ve čtvrtém díle Gordon sleduje lov lví smečky na buvola; v pátém díle, uvedeném minulou neděli (22. září), Anna stopuje svou gepardí samici na samý okraj jejího teritoria, kam byla vytlačena spolu se svými mláďaty. Dalo by se říci, že Big Cats 24/7 je v podstatě takovou moderní verzí proslulého Deníku velkých koček (Big Cat Diary), populárního dokumentárního cyklu BBC, který se vysílal mezi lety 1996 až 2008. Každá epizoda Big Cats 24/7 je dlouhá 58 minut. Producentem seriálu je Rowan Crawford (The Zoo, Dogs in the Wild), výkonnými producenty jsou Roger Webb (OceanXplorers) a Tom Jarvis (Nature's Miracle Orphans). Hudbu pro seriál složil William Turner (Life on the Rocks). Big Cats 24/7 je dílem BBC Studios a BBC Natural History Unit v koprodukci s americkou PBS. Krátký trailer můžete zhlédnout zde


Animal Genius

8. září 2024 měl na televizní stanici National Geographic Channel v USA premiéru 1. díl nového dokumentu Animal Genius (Zvířecí géniové), kterým provází moderátorka přírodovědných a vědeckých pořadů Liz Bonnin (Blue Planet Live, Drowning in Platic, Secrets of the Jurassic Dinosaurs). V tomto cyklu se vydává na cestu po celém světě, aby zjistila, jakými způsoby různí živočichové přežívají v různorodých podmínkách odlišných koutů naší planety. Vydává se do pouště Kalahari v jižní části Afriky a zjišťuje, jakým jazykem dospělci učí svá mláďata o pouštních predátorech, jež pro ně představují nebezpečí. Věnuje také pozornost matabelským mravencům, kteří díky vzájemné kooperaci dokáží vybudovat komplexní společnosti; divák se dozví, jak zástupci tohoto hmyzu pomáhají svým zraněným druhům. Na březích Mexika se Liz setkává s mláďaty mořských želv, jež se líhnou synchronně, všechna v jednu chvíli, aby společně v ohromném množství opustila hnízda a zamířila do moře; jejich velký počet má samozřejmě zajistit, že alespoň pár z nich unikne rackům a dalším predátorům, a úspěšně skončí v moři. Týmová práce, komunikace, kooperace a vzájemná pomoc jsou hlavními tématy tohoto seriálu; Animal Genius je dokumentem nesoucím se v kropotkinistickém duchu (kooperace je klíčem k přežití a evolučnímu úspěchu). Každá epizoda cyklu je asi 25 minut dlouhá. Animal Genius je dílem společnosti Offspring Films, která stojí také za dokumenty Impossible Animals nebo Animals at Play. Ve Velké Británii má být seriál uveden později letos na podzim, v USA jej lze sledovat kromě kanálu Nat Geo i na streamovacích službách Disney+ a Hulu.


Trophy Hunting: A Cruel Hobby? Or Species Conservation?

Dvaačtyřicetiminutový dokumentární film Trophy Hunting: A Cruel Hobby? Or Species Conservation? (Lov trofejí: Krutý koníček? Nebo ochrana druhů?) byl premíérově uveden na německé stanici Deutsche Welle ve středu 7. srpna 2024, a opakován byl pak na ní do neděle 11. srpna celkem osmkrát. V současnosti je v angličtině ke zhlédnutí na webu DW. Film se zabývá lovem zvěře za účelem získání trofejí; jde o oblíbenou aktivitu mezi Němci, ostatně Německo je druhým "horkým místem" hobbistických střelců na světě. Trofejní lov však ve velkém probíhá také na africkém kontinentu, a jeho obětí se stávají čím dál rychleji mízící velcí savci, od antilop přes nosorožce po slony. V dokumentu vystupují zastánci loveckého turismu, kteří jsou přesvědčeni, že je důležité lákat do afrických zemí (například do Zimbabwe) bohaté cizince a umožňovat jim zabíjet tamní zvířenu. Vidí tyto aktivity jako možnost posílení ekonomiky těchto států. Jedním z vystupujících je Willy Pabst, který se snaží rozbít stereotyp krutého trofejního lovce a přímo před kamerou lže, že trofejní lov napomáhá ochraně přírody a chudým v lokálních vesnicích (Pabst je vlastníkem safari; typický soukromý podnikatel, který jaksi populisticky a pseudoochranářsky omlouvá barbarský lov slonů a dalších zvířat). Musím říci, že z některých segmentů tohoto filmu jsem rozhořčen; jeho autoři se snaží poukázáním na zvýšení počtů nosorožců v jediném zimbabweském údolí omluvit Pabstův lov těchto ohrožených savců. Cílem Trophy Hunting: A Cruel Hobby? Or Species Conservation? je poskytnout divákovi komplexnější vhled do problematiky trofejního lovu; problémem je, že většina diváků už asi před sledováním filmu tuší, že to komplexní téma opravdu je. Snímek ani neřeší alternativy k dosažení ekonomického růstu v afrických zemích. Scénáristy a režiséry filmu jsou Manuel Daubenberger (Planet Without Apes) a Felix Meschede (Georgiens Nationalparks). Hudbu k němu složili Michael Dommes (Das Tessin - Zwischen Lago Maggiore und Gotthard) a Michael Rother (20th Century Women).


Deadly 60: Season 5

Významnou událostí letošního září je pro přírodovědný dokumentární průmysl premiéra 5. série mimořádně oblíbeného cyklu Deadly 60 (Vražedných šedesát), který započal v roce 2009, a kterým provází všemi milovaný dobrodruh Steve Backshall (Expedition, Steve Backshall vs The Monster Mountain, King Cobra: Eye to Eye). Podobně jako čtvrtá série, uvedená v roce 2020, i pátá řada Deadly 60 sestává "pouze" z 11 epizod, nikoliv z šestadvaceti, jako v případě prvních tří sérií (nepočítám samozřejmě spin-off seriály jako Deadly Pole to Pole; ten měl třeba dokonce 31 dílů). První díl nové řady se odvysílal na CBBC 13. září 2024, a nesl název Braving the Bait Balls (Uvnitř rybí hostiny), přičemž se v ní Steve u břehů Mexika vrhl do rybího hejna, na které se snášeli predátoři ze vzduchu i z mořských hlubin. Několik z těch predátorů, kteří ho pod vodou v hejnu ryb div nepokousali, pak vybral pro svůj seznam 60 zvířecích zabijáků. Druhý díl, Big Cat Special (Velké kočky - speciál), se věnoval čistě velkým kočkovitým šelmám Afriky, jež nejsou schopné vyluzovat řev. Ve třetí epizodě, Very Hungry Hippos (Velmi hladoví hroši), zamířil Steve do Zambie za nejnebezpečnějším zvířetem Afriky (fanoušci Deadly 60 si jistě vzpomenou na Stevův úprk před hrochem na kajaku v JAR v 1. epizodě 1. série). Názvy dalších dílů jsou následující: Steve's River Expedition (Stevova expedice na řece), Saving the Pangolins (Záchrana luskounů), The Deep (Hlubiny), Giant Otter Stakeout (Hledání vyder obrovských), South America's Weirdest (Nejpodivnější tvorové Jižní Ameriky), Sharks and Eels (Žraloci a úhoři), Saving Wild Dogs (Záchrana psů hyenových) a Mexico Mayhem (Chaos v Mexiku). Tři z jedenácti epizod nové série byly natáčeny v Surinamu, kam se tým Deadly nikdy předtím nevypravil; další tři pak ještě v Mexiku (a to sice první, devátý a jedenáctý). Mexico Mayhem byl na CBBC odvysílán premiérově teprve včera, 27. září. Každá epizoda je dlouhá 28 minut, což je pro franšízu Deadly standardní délka. Režisérkou a producentkou nové řady je Emma Cole (Planet Defenders), dále ji produkovali Ruth Harries (Wild Case Files) a Jo Shinner (Deadly Mission Shark). Hlavním zvukařem při natáčení seriálu byl opět Nick Allinson, kterého si můžete pamatovat z předchozích sérií Deadly (často se objevuje před kamerou, stejně jako kameraman Johnny Rogers). Deadly 60 je dílem společnosti BBC Studios Natural History Unit. V současné době má seriál dohromady již 107 dílů.


Michael Mosley: Wonders of the Human Body

Novinka z trochu jiného soudku, a to sice ze soudku biologie člověka. Poslední dílo nedávno zesnulého moderátora, žurnalisty a spisovatele Michaela Mosleyho, známého z dokumentů Inside the Human Body (2011), The Genius of Invention (2013) či Australia's Sleep Revolution (2024), bylo premiérově odvysíláno na britské stanici Channel 5 mezi 22. srpnem a 5. zářím 2024. Michael Mosley nečekaně zesnul v červnu tohoto roku během obyčejné dovolené v Řecku, a vedoucí stanice si nejprve nebyli jistí tím, zda chtěli tento seriál vůbec odvysílat. V trilogii Michael Mosley: Wonders of the Human Body (Michael Mosley: Zázraky lidského těla) sedmašedesátiletý moderátor testuje své tělo při různorodých experimentech, aby vysvětlil, jak je vlastně naše tělesná schránka schopná ustát fyzický i psychický stres, jak si udržet mladistvý mozek a kognitivní zdraví po co nejdelší část života, a zabývá se i nemocemi, od chřipky po nemoci nervové soustavy. Představuje také divákům nové technologie a výzkumy, jež mohou přispět k prodloužení lidského života v budoucnosti - kupříkladu nový typ scanu, díky němuž jsou lékaři schopni lépe predikovat, zda máte náběh na zástavu srdce. Michael Mosley: Wonders of the Human Body je dílem společnosti Storyboard Studios, kterou založila Natalie Humphreys (The Great British Photography Challenge). K nečekanému odchodu oblíbeného televizního průvodce prohlásila: "Mnozí z nás měli radostnou zkušenost z pravidelné spolupráce s Michaelem v průběhu let, a nedávno jsme společně dokončili spolupráci na novém seriálu. Celý tým je zarmoucen. Michael svým obsahem pomohl tolika lidem po celém světě, a dokonce i lidé, kteří se s ním osobně nesetkali, s ním mohli cítit silné spojení. To je jeho neuvěřitelný vliv. Bojujeme o správná slova, abychom vyjádřili, jak velké prázdno zanechává. Michaele, chybíš nám."


An Icy Journey from Tibet's Sky Village

Vraťme se ještě krátce do období největších veder, do července, kdy na japonské televizní stanici NHK vyšel cestopisný a přírodopisný film An Icy Journey from Tibet's Sky Village (Ledová cesta z nebeské vesnice v Tibetu). Tento padesátiminutový počin, uvedený 12. července 2024, je v angličtině vyprávěn britskou herečkou Emmou Howard, jejíž hlas si můžete asociovat s mnoha dokumenty na NHK (Tokyo Eye, A Century on Film, Science Zero), a která si zahrála v historickém seriálu Fumô chitai (2009). Film dokumentuje nebezpečnou cestu tibetských ovčáků, kteří každoročně (a to již 500 let, generace po generaci!) z nitra Himálaje míří k zamrzlému jezeru, aby na menším ostrově na něm pásli své ovce během kruté zimy. Při cestě se setkávají s nemalým množstvím nástrah, a po dosažení břehů jezera to též nemají jednoduché, zvláště proto, že přechod přes ledové jezero je značně riskantní, a může je stát celé ovčí stádo. An Icy Journey from Tibet's Sky Village je v podstatě velkou padesátiminutovou reportáží, která bez zbytečného melodramatu či dramatické hudby vrhá diváka do reality ovčáků z Tibetu, a představuje mu tuto část světa takovou, jaká doopravdy je. Kameramany snímku byli Zhao Changtong (Maizishule) a Shi Liangjie, sestříhal jej Takeuchi Yuki, a režírovali jej Liu Shanshan a Ren Xinyi. Snímek je dílem společností NHK Temjin a NHK Global Media Services. V současné době je volně ke zhlédnutí na YouTube


National Parks: USA

Od 8. září 2024 se na americké verzi National Geographic Channel vysílá nový dokumentární cyklus National Parks: USA (Národní parky: USA), vyprávěný hercem Michaelem Spearsem, kterého si můžete pamatovat jako Vydru (Otter) z proslulého tříhodinového westernu Tanec s vlky (Dances with Wolves) z roku 1990 či jako Dannyho ze seriálu Reservation Dogs (2021-23). National Parks: USA má celkem 5 epizod, a nabízí v nich divákovi vhled do významných chráněných území Spojených států amerických, jakými jsou Národní park Zion v Utahu, Katmai na Aljašce, Everglades na Floridě, Yellowstone ve Wyomingu, Montaně a Idahu, a také do Národního parku Olympic ve státě Washington. V seriálu vystupuje obrovské množství známých i méně známých zvířecích obyvatel těchto národních parků, od aligátorů amerických přes horské ovce po medvědy grizzly a kanadské rysy. Zájemci o severoamerickou zvířenu si při sledování tohoto seriálu bezpochyby přijdou na své. Každá z pěti epizod je dlouhá asi pětačtyřicet minut. Na natáčení cyklu se podílel letecký kameraman Thomas C. Miller, který má na svém kontě i dokumenty, jakými jsou Aerial Argentina (2022) či Secrets of the Whales (2021). Kromě National Geographic Channel je série vydávána i na americké streamovací službě Hulu. Nezaměňte tento seriál za America's National Parks, který má již 2 série, a který vychází na Nat Geo od roku 2022! Krátkou ukázku si můžete přehrát zde.


The Killer Hornets

Krátkometrážní dokument The Killer Hornets (Zabijácké sršně) o délce 15 minut a 36 vteřin odvysílala stanice BBC News v premiéře dne 6. září 2024. Zabývá se sršněmi mandarínskými, jež jsou na území Spojeného království invazivním druhem, a dopadem zvýšení jejich počtů na původní včely medonosné, jakož i na byznysy včelařů, které jsou tímto fenoménem negativně ovlivněny. Jediná sršeň je schopna za den zabít padesát včel, a do pár dnů či týdnů tedy zruinovat celý úl. V dlouhodobém měřítku pak samozřejmě srsně mandarínské mohou velmi negativně ovlivnit i divoké včely, a snížit výrazně jejich počty, což se odrazí na celých ekosystémech. Do Británie se přitom dostaly čirou náhodou, zřejmě na lodích či letadlech přenášejících zboží z východní Asie. Film byl zčásti natočen na Channel Islands jižně od Anglie, kde už invaze sršní mandarínských dosáhla pozdní fáze. Vypravěčkou The Killer Hornets je Fiona Irving, reportérka BBC South East (South at Six). Produkovali jej Anna Michaux a Bethan Head z BBC News, kameramanem byl Tim Everest, a střihačkou pak Carel Nell. The Killer Hornets je volně ke zhlédnutí na Dailymotion.


Na podzim bychom se měli dočkat premiér nových dokumentů Nigela Marvena. Hned 1. října bude premiérově uveden nezávislý snímek South Africa: A Wildlife Adventure, který Nigel vypráví, a který je dílem Aleca a Tabithy McGrathových. Také se zdá, že Wild Arabia with Nigel Marven (Divoká Arábie) bude co nevidět uvedena na National Geographic Channel či Nat Geo Wild a také na streamovací službě MagellanTV. Úvod epizody o Ománu byl coby short tento týden uveden na YouTube kanálu abusadra09. Mezi paleofanoušky kolují zvěsti o tom, že nový osmidílný paleodokument Surviving Earth, který produkuje Tim Haines (Walking with Dinosaurs), skončil v září postprodukci. Je možné, že se jeho premiéry dočkáme ještě do konce tohoto roku! Upřímně také doufám, že s koncem října nám Chris Packham a Megan McCubbin dodají druhou sérii 8 Out of 10 Bats, tedy nezávislé náhrady žel zrušeného Autumnwatch. Zatím se však neobjevila jediná oficiální zpráva o návratu tohoto pořadu. V neposlední řadě vás musím navnadit i na 43. sérii cyklu Nature na PBS, která se začne vysílat od konce října, a bude zahrnovat i dokumenty BBC uvedené dříve tento rok (například celovečerní film Silverback s Vianetem Djenguetem, o kterém jsem vás již informoval). Rozhodně je, na co se těšit!

Další dokumentární novinky očekávejte na konci října!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Dovolte mi prosím malou poznámku k mému článku o queer zoologických knihách, který jsem publikoval minulý týden ve středu. Právě jsem začal číst třetí z knih uvedených v onom článku, Evolution's Rainbow, a zarazil jsem se, neboť jsem si vzpomněl, že jsem Joan Roughgarden naprosto mylně označil za "kritičku sociálního výběru". Není to tak - je kritičkou Darwinova sexuálního výběru a propagátorkou sociálního výběru, který se týká méně toho, jaký jedinec se zpáruje s kým, a více se týká výchovy potomků. V onom článku jsem tedy poupravil větu, která Roughgarden prezentovala ve špatném světle, vlivem mé vlastní chyby při psaní a nedostatečným seznámením s jejím velice zajímavým dílem. Doufám, že mi tu chybu prominete - cítil jsem potřebu vás na ni upozornit alespoň pod nejnovějším příspěvkem. Evolution's Rainbow mimochodem vřele doporučuji.

Okomentovat

Nejčtenější