sobota 31. srpna 2024

Nové přírodovědné dokumenty ze srpna 2024

S posledním srpnovým dnem tohoto roku přináším další příspěvek do rubriky Dokumentární novinky! Předchozí článek vám představil dokumenty jako byly Jaws vs. Leviathan, Shark Beach with Anthony Mackie nebo Sea Change: The Gulf of Maine. Od skončení července toho opět bylo vydáno vskutku nemálo; mám pro vás nyní sedm dalších novinek, se kterými můžete strávit nejen sobotní a nedělní večery. Není důvod, proč se dále zdržovat u úvodu, podívejme se na ně!

Brian May: The Badgers, The Farmers and Me

V pátek 23. srpna 2024 uvedl britský kanál BBC Two nový 59 minut dlouhý dokumentární snímek s názvem Brian May: The Badgers, The Farmers and Me (Brian May: Jezevci, farmáři a já). V něm si frontman rockové kapely Queen a zároveň vášnivý ochránce přírody Brian May, který před pěti lety (spolu se Stevem Backshallem) provázel i dokumentem o ježcích Saving Britain's Hedgehogs, dává za cíl seznámit diváky s problematikou vybíjení jezevců na britském venkově. Je to už více než desetiletí, co britská vláda vedená Konzervativci (tehdy ještě za Davida Camerona) v roce 2013 schválila vydávání licencí na zabíjení jezevců, jež měli údajně přenášet tuberkulózu na dobytek. Vědecké výzkumy prokázaly, že jezevci při přenosu této nemoci na skot nemají žádnou výraznou roli; dokumentaristé a popularizátoři jako Chris Packham, Nigel Marven, Steve Backshall, Anneka Svenska a mnozí další se v médiích stavěli proti tomuto vybíjení... a přesto bylo dodnes legálně zabito na 230 000 britských jezevců! Brutální hony, při nichž bývají do jezevčích nor vpuštěni honící psi, jsou něčím tak ohavným, že by jen cynik nezakroutil hlavou nad blbostí a nelidskostí všech zodpovědných za tuto masovou vraždu nádherných černobílých lasicovitých šelem. Brian May se s výše uvedenými též stavěl proti schválení vybíjení jezevců, už od roku 2011, a v boji neustal po celé desetiletí. Snímek Brian May: The Badgers, The Farmers and Me byl natáčen po dobu čtyř roků, a představuje divákům praktický vědecký výzkum učiněný za posledních dvanáct roků. Zabývá se kontroverzemi Defry (vládního departmentu životního prostředí, potravin a venkovského dění) spojenými s nedostatečnou pozorností ke skutečným zdrojům bovinní tuberkulózy, a vrhá diváky do tragédie vybíjení jezevců, ale také nakažených krav, kterým by se přece jen dalo pomoci, kdyby je britští farmáři brali jako sobě rovná zvířata a ne jako cosi podřadného, co má jen produkovat maso a mléko. Neuvěřitelné je, že za celých jedenáct let od schválení jezevčího vybíjení se na britských televizních obrazovkách neobjevil jediný dokument tohoto stylu; téma bylo pouze předmětem nezávislých filmařů jako již výše zmíněné Anneky Svensky (v roce 2015). Zajímavé je, že v některých oblastech vybíjení se po prořídnutí jezevčích populací výskyt bovinní tuberkulózy ještě zvýšil. Režiséry snímku jsou Tim Jones, který pracoval i na snímku Tenet od Christophera Nolana, a Phillip Moss (Snowdonia 1890). Záběry jezevců v dokumentu jsou dílem Richarda Hopkinse (The Earthshot Prize: Repairing Our Planet, Winterwatch 2020). Za grafiku filmu je zodpovědná společnost Kiss My Pixel (Deadly 60). Na produkci se podílely Sarah Davies a Karen Townsend. Celý film můžete zhlédnout na tomto odkazu.


Secret Lives of Orangutans

Nový celovečerní dokumentární film vyprávěný Davidem Attenboroughem a tentokrát zaměřený na orangutany, naše blízké příbuzné z džunglí ostrovní jihovýchodní Asie, byl vydán 22. srpna 2024 na streamovací službě Netflix. Nese název Secret Lives of Orangutans (Tajemné životy orangutanů), má stopáž 1 hodiny a 18 minut, a režíroval ho Huw Cordey, producent mj. dvou z pěti epizod dokumentu A Perfect Planet (2021), též vyprávěného Davidem Attenboroughem, či všech šesti epizod série Deadly Islands (2014) s Davem Salmonim. Secret Lives of Orangutans je snímkem sledujícím skupinu orangutanů v lesích Sumatry. Ve filmu vystupuje osmiletá samice Eden, která je odehnána svou matkou vítající nového potomka, a nyní se tedy musí naučit žít v lese sama. Diváci zjistí, jak si orangutani staví svá večerní hnízda z větví; jak orangutani coby teritoriální a samotářští lidoopi dávají svým vzdáleným druhům vědět o svých budoucích cestách; jak se páří a jak bojují. Orangutaní životy, definované individuální svobodou a milými občasnými setkáními, jsou jako sen každého z nás. Daisy Jones z The Guardian ve své recenzi filmu napsala: "Žili bychom si takto bez nekonečných požadavků kapitalistické společnosti? Těžko říci." Nejde o akční dokument; scény zobrazující bojující samce jsou vlastně krátké, a důležitější je v nich vzájemné zastrašování ukazováním špičáků než údery pěstí. Tento poklidný snímek o orangutanech ze sumaterské džungle se zalíbí každému, kdo má k našim ohroženým, zrzavou srstí pokrytým příbuzným úctu. Jeho kameramanem byli mj. Yuzuru Masuda (America the Beautiful) a Tom Rowland (The Secret Life of Owls), sestříhali ho Charles Dyer (The Hunt) a Khara Stibbons (Okavango: A Flood of Life), a hudbu k němu složil David Mitcham (Dancing with the Birds). Výkonným producentem je Keith Scholey (David Attenborough: A Life on Our Planet). Secret Lives of Orangutans je dílem společnosti Silverback Films. Oficiální trailer můžete zhlédnout zde


Inside the Mind of a Dog

Další velkou dokumentární novinkou na Netflixu je pětasedmdesátiminutový film Inside the Mind of a Dog (V psí mysli), který na streamovací službě vyšel 9. srpna 2024. Jde o počin režiséra a kameramana Andyho Knighta Mitchella, známého například pro jeho práci na dokumentech Secrets of the Whales (2021), Untamed Americas (2012) či Great Migrations (2010). Před dvěma lety vydal Netflix obdobně strukturovaný dokument Inside the Mind of a Cat (V kočičí mysli), který Mitchell pochopitelně také režíroval. V tomto navazujícím snímku se diváci dozví o tom, jak funguje psí mozek; dokument se snaží se zodpovědět na otázky, které jsme si - ať už máme doma psí kamarády či ne - určitě položili. Proč si malí psi myslí, že jsou velcí, a agresivně štěkají na obří zástupce svého druhu, pro které snad ani neexistují? Proč mají psi tak rádi míčky a ženou se za nimi, kdykoliv jim jeden hodíte? Hlavními hvězdami Inside the Mind of a Dog jsou kolie, mops a jistý zachráněný voříšek. Poselstvím snímku je, že psi opravdu milují lidi, ostatně k tomu byli vyšlechtěni. Jedním z expertů vystupujících v Inside the Mind of a Dog je doktorka Vanessa Woods z Puppy Kindergarten na Duke University v Severní Karolíně. Ta ve filmu vysvětluje, co je za tím typickým psím pohledem, který všichni známe (spoiler: když se na vás pes dívá a vy se díváte na něj, oběma se vám v mozku zvyšuje obsah "hormonu lásky" oxytocinu). Dokument se okamžitě vyšplhal na seznam 10 nejsledovanějších pořadů Netflixu ve 49 státech už v prvním týdnu po vydání. Asi není, proč se tomu divit. Producenty Inside the Mind of a Dog jsou mj. Amy Hobby (Eat the Rich: The GameStop Saga), Ashley Hoppin (Terra Matter) či Laura Thomas (Yellowstone LIVE). Vypravěčem je v anglickém originále herec Rob Lowe (Unstable). Hudbu k filmu složil Giancarlo Vulcano (A History of Violence). Pro Netflix vyrobila film společnost Red Rock Films. 


OceanXplorers

Nový velký šestidílný dokumentární cyklus OceanXplorers od BBC Studios a National Geographic nazvaný OceanXplorers (Průzkumníci oceánů) začal vycházet na National Geographic Channel v USA 18. srpna 2024. Nevypráví jej nikdo jiný, než James Cameron, režisér amerických blockbusterových snímků Avatar (2009), Avatar: The Way of Water (2022), Titanic (1997) a Aliens (1986). V minulosti se coby režisér podílel na dokumentární tvorbě; spolu s Garym Johnstonem režíroval celovečerní snímek Expedition: Bismarck z roku 2002, a také v něm vystupoval před kamerou. Seriál byl vyroben v asociaci s průzkumnou iniciativou OceanX, která se podílela i na výrobě Blue Planet II (2017) vyprávěné Davidem Attenboroughem. V tomto ambiciózním dokumentu se různí vědci a dobrodruzi vydávají prozkoumat mořské hlubiny s pomocí nejnovějších technologií. Z hlavní, světový oceán brázdící lodě OceanXplorer se v moderních průzkumných ponorkách se potápějí hlouběji, než kdokoliv před nimi; umisťují kamery na těla velryb; a využívají také podvodní drony. Není již problémem získat z temných hlubin záběry v UHD kvalitě. 18. srpna měly na Nat Geo premiéru první dva díly - Realm of the Humpbacks (Království keporkaků) a Giants of the Deep (Giganti z hlubin), jež byly zaměřeny na hluboko potápějící se druhy planktivorních velryb, a jež byly natočeny v Karibiku a u Azorských ostrovů. 24. srpna měl premiéru třetí díl, Jurassic Shark (Jurský žralok), natáčený též na Azorách; o den později se odvysílala epizoda Hammerhead Highway (Dálnice kladivounů) natočená ve vodách u bahamského distriktu Bimini; a dnes, 31. srpna, budou mít premiéru poslední dva díly, Kingdom of the Polar Bear (Království ledního medvěda) a Ice Giants (Ledoví obři), přičemž poslední epizoda bude věnována výzkumu velryb grónských. Ve zkratce tedy můžeme říci, že první dva díly patří velrybám z tropů a subtropů, další dva pak žralokům, a poslední dva fauně Severního ledového oceánu. OceanXploreres je epickým projektem, který bychom si neměli nechat ujít. Jeho hlavní producentkou byla Jennifer Hile (Vanishing Giants), dále se na výrobě podílely například Stephanie Stoltzfus (Life Below Zero) či Martha Jeffires (Dynamic Planet). Hudbu k seriálu složila Nainita Desai (Nautilus, Something in the Water). Střih je dílem mj. Roba Goubeauxe (History's Mysteries) a Phila Ashleyho (Countryfile). Trailer můžete zhlédnout zde.


Animal Park: Season 19

Již devatenáctá řada oblíbeného naučného pořadu Animal Park (Zvířecí park), sledujícího životy zvířat chovaných v Longleat Safari Park - a též práci jejich ošetřovatelů - v anglickém hrabství Wiltshire, se premiérově vysílala na BBC One od 12. do 23. srpna 2024, každý všední den v 9:30. Dohromady se odvysílalo 10 nových epizod, tedy o pět méně ve většině předchozích sérií z posledního desetiletí. Do rolí moderátorů se vrátili Ben Fogle (Our Everest Challenge), Kate Humble (Springwatch), Megan McCubbin (Planet Defenders) a Hamza Yassin (Scotland: My Life in the Wild). V první epizodě seznámili Ben a Kate diváky s novými přírůstky v safari parku, včetně psa hyenového. Druhý díl se částečně zabýval porodem fenčí samice Zuri, jež přivedla na svět tři mláďata, jenže ta se okamžitě ocitla v kritickém stavu, a ošetřovatelé se museli vynasnažit, aby je udrželi při životě (zda se jim to podařilo či nikoliv, to vám neprozradím, neboť jsem z této série Animal Park neviděl jediný díl). Ve třetím díle se Megan setkala s místními ochránci, jež se snaží o návrat divokých kun lesních na území parku. Další díly se věnovaly novým tygřím mláďatům, problémům tygřice Yany, jež se zdála být podezřele neaktivní, jako by sama začínala čekat potomstvo, či seznámení dikobrazů, kteří k sobě byli dohozeni ošetřovateli s cílem páření. Hamza v šesté epizodě prováděl průzkum volně žijících ptáků na území safari parku, a v desátém dílu se do něj vrátili i divocí bobři, teprve nedávno reintrodukovaní do jižní části Anglie. Producentem seriálu je Alastair Bazeley-Bell (Gardener's World), výkonným producentem je Joff Wilson (Restoration Home), dále se na výrobě podílela i Charlotte Hanbury. Animal Park natáčí pro BBC společnost Darlow Smithson Productions Ltd.


Chimp Crazy

18. srpna 2024 měl na televizním kanále HBO premiéru první díl nového amerického dokumentu Chimp Crazy (Šílení šimpanzi). Pojednává o Tonie Haddix, chovatelce šimpanze jménem Tonka, z města Festus v americkém státě Missouri. V posledních dnech se o sérii dosti píše v tisku, a to nejen proto, že subjekt, kterým se dokument zabývá, je kontroverzní. Tonia Haddix nařkla tvůrce seriálu z toho, že upozornili autority na to, že stále žila s Tonkou, byť předtím všechny přesvědčila, že její šimpanzí společník zahynul. Příběh Tonie a Tonky je protkán problémy se společností PETA, advokující za práva zvířat, jež v minulosti hojně kritizovala i Steva Irwina. Samotná Tonia označuje seriál za nepravdivé vykreslení jejího vztahu s šimpanzem, a upozornila již na to, že konec posledního dílu byl upraven tak, aby bylo vytvořeno drama, a tvůrci získali publikum a tím pádem vydělali více peněz. Chov šimpanzů coby mazlíčků je problémová záležitost, osobně se k ní však dále nebudu vyjadřovat, neboť o tom moc nevím. Seriál Chimp Crazy je režírován a produkován Ericem Goodem, jehož nejznámějším dílem je krimidokument Tiger King (2020-21). Sám v tomto novém seriálu vystupuje před kamerou. Dále se v Chimp Crazy objevuje i skotský herec Alan Cumming, kterého si můžete pamatovat jako Kurta Wagnera/Nightcrawlera z filmu X2: X-Men United. Skladatelem hudby pro seriál byl Jonathan Sadoff (The Peanut Butter Falcon). Kameramany byli například Benji Lanpher (Life Below Zero) či Gabe Mayhan (Lazy Eye). Zítra, 1. září, vyjde na HBO (a zrovna tak na streamovací službě Max) již 3. díl, poslední pak bude premiérově uveden 8. září. Oficiální ukázku můžete zhlédnout zde.


Bhigwan - A Tale of Wolves, Flamingos and Village People

Jednačtyřicetiminutový nezávislý dokument Bhigwan - A Tale of Wolves, Flamingos and Village People (Bhigwan - Příběh vlků, plameňáků a vesničanů) byl 14. srpna 2024 uveden na YouTube kanálu indického filmaře Gunthera Machu. Zabývá se unikátním ekosystémem v okolí města Bhigwan v západoindickém státě Maharashtra, který se nachází ve stínu přehrady Ujani. Jedná se o místo, jež je domovem plameňáků, vlků indických, koček bažinných, strnadů chocholatých a mnoha dalších pozoruhodných zvířat, která se Gunther rozhodl prostřednictvím tohoto filmu divákům představit. Dokument je několikrát protnut segmenty, v nichž Sandip Nagare z Agnipankha Flamingo Birding Point hovoří o svém životě v oblasti a o svém vyrůstání s místním ptactvem. Mottem snímku je "Když se vlk dotkne naší země, znamená to pro nás štěstí." Celý dokument byl natočen na kameře Panasonic Lumix G9 II a S1. Zhlédnout jej můžete zde.


V brzké době nás čeká vydání velkolepého šestidílného dokumentu BBC s názvem Big Cat 24/7, kterým bude provázet mj. Gordon Buchanan, jehož dobře známe z dokumentů jako Expedition Borneo či The Bear Family and Me. V první polovině září vyjde také novinka od National Geographic s názvem Animal Genius. Na září 2024 byla původně stanovena premiéra osmidílého paleontologického dokumentu Surviving Earth od Tima Hainese, hlavního tvůrce Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs), nicméně streamovací služba Peacock nedávno uvedla, že dokument vyjde později. Uvidíme, zda se ho dočkáme ještě letos. Ve čtvrtek tohoto týdne jsem vás již informoval o novém snímku South Africa: A Wildlife Adventure provázeném Alecem a Tabithou McGrathovými a vyprávěném Nigelem Marvenem, který vyjde na začátku října tohoto roku. Stále čekám na další informace ohledně Nigelovy Divoké Arábie (Wild Arabia), jejíž vydání bylo zpožděno, a také ohledně 5. řady Deadly 60 se Stevem Backshallem, jenž v současné době pracuje na dokumentech o hroších a včelách. 

Další várku dokumentárních novinek očekávejte s koncem září!

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

Nejvíc zajímavý mi přijde dokument s Brianem Mayem.

Okomentovat

Nejčtenější