pátek 30. srpna 2024

Obrázek týdne 30. 8. 2024

Osmý měsíc tohoto roku se rychle blíží ke svému konci. Ale ještě předtím, než se rozloučíme s letošním srpnem, ukáži vám další výtečný paleoart, na který jsem v posledních dnech narazil na Paleotwitteru. Na první pohled působí jako screenshot z nějakého nového animovaného dokumentu ve stylu The Dinosauria Series, autorce se totiž dokonale podařilo vykreslit pohyb vyobrazených zvířat! Tento nádherný obraz je dílem studentky paleontologie a geologie vystupující pod přezdívkou Blu. Sledovat ji můžete jak na Twitteru, tak na Instagramu. Působivé dílo, že?


Popisek k obrázku: Dvanáctimetrový dravý Tyrannosaurus rex a devítimetrový rohatý herbivor Triceratops horridus spolu bojují na život a na smrt na okraji hořícího lesa kdesi v hlubinách ostrova Laramidie. Jejich násilná potyčka začala už před nějakou dobou, a ohromný predátor při ní stačil vyfasovat krvavý šrám na hrudi, mezi svýma drobnýma ručkama. S levou ručkou mávající divoce ze strany na stranu, zbaven části té pravé, a s plně rozevřenými zubatými čelistmi, z nichž se dere ten nejděsivější řev v historii naší planety, pokouší se hladový Tyrannosaurus ještě o jeden výpad. Triceratops je připraven otočit proti jeho čelistem své dlouhé, na koncích lehce zahnuté rohy, a ukončit dravcův mučivý pokus o ukojení sžíravého hladu. Pokud se tak stane, a T. rex přijde o svůj život, blížící se plameny nejspíše spálí jeho obrovské tělo na uhel. Triceratops se pak bude muset snažit, co to půjde, aby požáru unikl. Tato klasická bojová scéna se odehrává před 67 miliony let v místech, z nichž bude jednou souvrství Hell Creek na severozápadě Spojených států amerických, konkrétně ve státech Montana, Severní Dakota, Jižní Dakota a Wyoming. Ceratopsidé, mezi něž náš rohatý hrdina patřil, tvoří celých 40 procent nálezů fosilií neptačích dinosaurů z tohoto souvrství; tyrannosauridé pak 24 procent. Svět dinosaurů nebyl na konci křídy tak smutný, jak se dříve myslelo. Území Hell Creeku bylo co do počtu jejich druhů velmi rozmanité. Aktéři této scény nezažijí dopady děsivé katastrofy, jež pak před 66 miliony let srovnala neptačí dinosaury se zemí, a ukončila jejich éru.

Zastavme se na chvíli u této kresby. Podívejte se na ty pruhy na triceratopsových rozích! Na ty skvrny pokrývající tyrannosaurovy zadní končetiny i boky! Atmosféra tohoto díla je vskutku nezapomenutelná. Blu za něj patří velká chvála - určitě sledujte její tvorbu.
Zítra konečně vyjdou srpnové dokumentární novinky, a že toho v nich zase bude dost! Chcete být trošičku navnazeni? Průzkumy oceánů, vhled do životů našich blízkých bratránků ze sumaterských džunglí, ale i vážné otázky spojené s vybíjením jezevců na britském venkově... Dokumenty řešící tato a další témata vám budou představeny v zítřejším příspěvku. Dále mám pro vás vybraný úryvek z posledního dílu Springwatch 2024, a doufám, že si ho nenecháte ujít. Čeká vás dojemný příběh kameramanky divoké přírody a její babičky.
Užijte si poslední srpnové dny, a nezapomeňte zanechat pod tímto příspěvkem komentář s názorem na toto dílo!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější