pátek 9. srpna 2024

Obrázek týdne 9. 8. 2024

Nastal pátek 10. srpna! Celá tato malá středoevropská země žije v posledních dnech festivalem Prague Pride, ze kterého se stal opravdový gigant. Přednášky, setkání, workshopy... Za poslední dva dny jsem na několika z nich byl, a rozhodně to bylo fajn. 😊 Zítra se koná velký pochod Prahou, a nebudu na něm chybět! Když se tento týden v ČR nese ve znamení duhy, řekl jsem si, že do Obrázků týdne zařadím hezký paleoart zobrazující stejnopohlavní vztah mezi zástupci některého z neptačích dinosaurů. Na webu Reddit, konkrétně v subredditu Paleontology, jsem narazil na toto tři roky staré dílo, jež se mi velmi líbí.


Popisek k obrázku: Samičí pár velkého teropodního dinosaura druhu Tyrannosaurus rex tráví čas se svým opeřeným potomkem na okraji lesa. Vzájemnými partnerkami jsou již po několik měsíců, během nichž sledovaly svého syna vyrůstat z drobounkého, křehoučkého "ptáčete" ve hbitější, mrštější potvůrku, která se již nezdráhá chytat a polykat vcelku větší ještěrky a savce. Matka, kterou vidíme napravo, přišla do životů biologické matky a mláděte krátce poté, co se malý rexík vylíhl z vejce. Samci tyrannosaurů nejsou zrovna rodinné typy, a krátce po páření své partnerky opouštějí. Jen málokdy některý z nich zůstane, aby na svého potomka dohlížel. Zato stejnopohlavní vztahy mezi samicemi trvají dlouho; věrnost dvou samic zvyšuje šanci mláděte na přežití v krutém, nemilosrdném světě plném různorodých nástrah. Když jedna z matek odchází na lov, druhá zůstává s mládětem, a k tomu se tedy nikdy nedostane žádný potenciální predátor. Každý dromaeosaur má z dospělých tyrannosaurů strach! Stejnopohlavní vztahy jsou běžné i mezi současnými dinosaury, avialány, kterým říkáme ptáci. Nemálo párů labutí černých (Cygnus atratus) z Austrálie sestává ze dvou samců, kteří mezi sebe přivedou samici, nechají si od ní naklást vejce a pak ji odeženou. 80 % gay párů labutí černých své potomstvo vyvede; různopohlavní páry mají úspěšnost pouhých 30 %. Dalšími druhy ptáků, u nichž se párují samci se samci či samice se samicemi, jsou sova pálená (Tyto alba), sup bělohlavý (Gyps fulvus), holub skalní (Columba livia), kachnice laločnatá (Biziura lobata), vlaštovka stromová (Tachycineta bicolor), tučňák oslí (Pygoscelis papua), tučňák patagonský (Aptenodytes patagonicus) a mnozí další. I neptačí dinosauři se určitě párovali obdobně. Scéna se odehrává na území souvrství Hell Creek v americké Montaně před 68 miliony roky.

Na paleontologickém subredditu lze k tomuto obrazu najít následující popisek: "Pár tyrannosaurů rexů tráví čas hraním se svým synem, zdá se, že je na své mámy velmi pyšný!" A proč by nebyl? Krásná, roztomilá t-rexí rodinka!🌈🤩
Nedávno jsem nalezl výtečný web Gender-Inclusive Biology, který podle mě může dosti pomoci širší veřejnosti pochopit genderovou a sexuální diverzitu v přírodě. Doufám, že se stane i nástrojem učitelů přírodovědy na základních školách; je třeba bourat heteronormativní a genderově esencialistické mýty o všech živočiších, včetně nás samotných. Pokud by vás více zajímalo homosexuální chování u různorodých druhů ptáků, savců či plazů, sáhněte po knize Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity z roku 1999 od kanadského biologa Bruce Bagemihla.
V příštích dnech se dočkáte dalších úryvků z dokumentů Jeffa Corwina, další vyjde i dnes večer! Doufám, že si tento projekt užíváte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější