čtvrtek 1. srpna 2024

Olympiáda se potýká s vlnou nenávisti od krajní pravice, přitom ale není dostatečně inkluzivní

Minulý pátek, 26. července, začaly Olympijské hry v Paříži. Pro milovníky sportu je to významná událost, a nejen proto, že je to tentokrát poprvé, co olympiáda přichází pouhé tři roky po té poslední (z důvodu covidové pandemie, jež hry z roku 2020 odsunula na rok 2021). Spousta lidí tyto dva týdny tráví u televizních obrazovek, a nemálo fanoušků z celého světa se nahromadilo i v hlavním městě Francie, aby soutěžím mohli přihlížet. Řada lidí se ke hrám vyjadřuje také v onom čirém bláznovství nazvaném internet, jež se stalo zvláště důležitým bojištěm pro krajní pravici a nenávist. Sociální síť X, dříve Twitter, od pátku vře stupidními, bezduchými, jednoduchými a anti-intelektuálními názory kdejakého zmanipulovaného hlupáčka, který má tu patologickou potřebu do éteru vyřvávat, že se prý olympiáda stala "woke". Od plačtivých výroků amerických křesťanských bigotů pohoršených úvodem, který jejich nevýznamným narcisistním srdíčkům příliš připomněl Kristovu poslední večeři (byť starořecký Dionýsus má asi s jejich Ježíšem pramálo společného), po další hon na ženy ve sportu, které zmateným pravičákům příliš připomínají muže... Krajní pravice, anti-trans bigoti a pravicoví křesťanští anti-intelektuálové kvůli Olympijským hrám 2024 naříkají dost možná více, než na pohřbech svých nejbližších, a utápějí se v samolibých záchvatech sebe-validující nesnášenlivosti. Přitom má letošní olympiáda úplně jiné problémy - není dostatečně inkluzivní, diskriminuje sportovce a sportovkyně na základě etnické či náboženské příslušnosti, a pravicová batolata bohužel z těchto důležitých témat stahují naši pozornost.

Úvodní ceremonie byla živým ztvárněním významné malby The Feast of the Gods, tedy Hostina bohů, od význačného dánského umělce Jana van Bijlerta z Utrechtu. Režisérem živě vysílané scény byl Thomas Jolly, jehož cílem bylo učinit ceremonii co nejinkluzivnější. Panteon řeckých bohů reprezentovali různí lidé, s nimiž se diváci mohli identifikovat nebo které zkrátka mohli obdivovat pro jejich působivost a herecký talent. Jolly nazval ceremonii Festivity neboli Veselí. Originální a výtečně zpracovaná ceremonie se však setkala s útoky ze stran takových pochybných jedinců, jako je americký krajně pravicový populista Donald Trump nebo sexistické prase Andrew Tate; oba mimochodem zodpovědní za ubližování nezletilým ženám. Zařval si i Piers Morgan, kontroverzní britský moderátor zaměstnaný v posledních dvou letech na Murdochově nepříliš úspěšné platformě Talk TV. Tito lidé začali označovat Festivity za "výsměch" Kristově poslední večeři. Jak je známo, krajně pravicový idiot se projeví hlavně tam, kde jeho slabá mysl nedokáže držet krok s realitou. Konzervativní pravice asociovaná s pokroucenými hodnotami křesťanských církví se rozhodla ignorovat brilantnost starořecké a nádherně barevné scény, a ve vší své bigotrii počala hrát na svůj perzekutorský komplex, oživujíc morální paniku ze satanismu a ostatních jim nesympatických ideových pozic. Pro špatně maskované nácky na sociálních sítích se tato panika stala prostředkem k rozšiřování anti-LGBTQ+ propagandy. Nic tato tupá zvířata nezvedne ze židlí tolik, jako umění. Připomínka toho, jak rozmanitý svět lidí je, obaluje krajní pravici výkaly inkvizice, o nichž jsme si mysleli, že byly dávno pohřbeny.

Modrá je dobrá, zvlášť když bandu anti-dionýsovských ubrečenců rozhodí... Fotografie z webu Reddit

"Naše děti viděly modrého chlapa, takže teď budou jako on!" křičely jistě konzervativní matky z amerického středozápadu, obdivujíc Dionýsovu postavu. "Toto je útok neomarxistické ideologie! Žluté vousy, kdo to kdy viděl! Kdyby mi nějaké vousy rostly, nikdy bych si je neobarvil, nejsem woke!" rozčiloval se bezpochyby některý z internetem brázdících incelů hodnotících maximálním počtem hvězdiček kdejakou fašounskou propagandu vydávající se za dokument. "My, slušní, bílí, heterosexuální a správně konzervativní muži jsme uraženi! Náš jediný bůh-spasitel-zakladatel Ameriky-stvořitel vícero ras je od nás vzdalován těmito duhovinami a kruci-sakra-panebože ten jeho rozkrok je tak krásnej, že bych mu ho hned tlamkou..." rozčilovali se konzervativní muži poté, co se po hodinách sledování sexistického porna přihlásili na Twitter, aby se přidali ke štvanici. Výlevy, se kterými jsme se na sociálních sítích setkaly, působí jako ze satirického románu o největších tupcích, jež měl jeho fikční svět kdy to neštěstí hostovat. Připomínají mi cholerické výkřiky Landona Kaelbera z mého loňského příběhu Ekofašoun. Life seems to be catching up with art, it seems.

Pro mne osobně je krajně pravicová panika z úvodní ceremonie k olympiádě jen táhnoucím se vtípkem, který mi přináší úsměv na tvář každou chvíli, kdy na některou z těch poznámek narazím. Komičnost těchto individuí snad musí vycházet z nějakého všeobecného zmatení; osobně však věřím, že chtějí, abych se dobře zasmál. Je ale třeba mít na paměti, že tito lidé rozšiřují nesnášenlivé anti-LGBTQ+ narativy, a přispívají tak k ubližování lidem. Smích by neměl zůstat naši jedinou zbraní vůči těmto zahořklým nesnášenlivcům. Závažné jsou také útoky na boxerku Imane Khelif z Alžírska, která se stala cílem masové šikany ze strany anti-trans bigotů - přestože není transgender ženou. Misogynní hlupáci málokdy dokáží ustát existenci maskulinních žen, a postupující boxerka, jež se ukázala být vskutku velmi dobrou, je pro ně zatím posledním člověkem, kterému chtějí co nejvíce zhoršit život. Pro úplnost; Khelif se narodila jako žena, identifikuje se jako žena, a očividně se vycvičila tak, že je schopna svým soupeřkám dávat silné údery. Sama neměla nejlehčí vyrůstání; její otec nechtěl akceptovat, že ženy mohou boxovat, nicméně Khelif si šla vlastní cestou životem (což by mělo být umožněno každému!) a dosáhla svého cíle, totiž reprezentovat Alžírsko na mistrovstvích světa a na Olympijských hrách. Mezi nesnášenlivce, kteří na ni v současné době kvůli její účasti na olympiádě v Paříži útočí, se řadí J.K. Rowling, TERFka (trans-exkluzivní "feministka") z Británie, jež zvláště letos dosáhla naprostého dna - v rámci svého anti-trans tažení například zpochybňovala, že trans lidé byli v nacistickém Německu posíláni do koncentračních táborů. Rowling se dlouhodobě považuje za jakousi obhájkyni žen, přitom absolutně není feministkou (je pouze bigotkou, která feminismus apropriovala pro své potřeby), a nyní napadá i cis ženy, které očividně neodpovídají její představě "slabých femininních panenek". Bylo by to k smíchu, kdyby její slova nebyla tolik ubližující; narcisistní autorka Harryho Pottera si vybrala svou další oběť, a chce ji zkrátka zničit. Otřesné, nedospělé, neslušné.

Imane Khelif, boxerka, na kterou anti-trans bigoti útočí přesto, že je cis ženou. Alžírsko reprezentuje i v probíhajících Olympijských hrách. Fotografie z webu BBC

Alžírský olympijský výbor (COA) se brání útokům na Imane Khelif: "COA důrazně odsuzuje neetické cílení a očerňování naší vážené atletky Imane Khelif nepodloženou propagandou některých zahraničních médií." Khelif byla loni diskvalifikována na mistrovství světa v ženském boxu poté, co její italská oponentka vzdala zápas kvůli silným úderům v ringu. Khelif byla nucena podstoupit test na zjištění hladiny testosteronu v jejím těle. Musíme si uvědomit, že testosteronu máme v tělech různé množství, aniž by záleželo na tom, jakého pohlaví jsme. Někdo ho má více, někdo méně, je to zkrátka individuální. Pokud někomu vadí, že s ženami majícími méně testosteronu může soutěžit žena s větším množstvím testosteronu, nechť směřuje svou nespokojenost ke sportu jako takovému - což není soutěživost jeho základem? Mají-li být někteří soutěžící diskvalifikováni na základě toho, že mají více toho či onoho hormonu, pak se jistě stává jasnějším, že lidé jsou zkrátka rozmanití a že dělit je na nějaké vykonstruované kategorie nedává smysl - a nevede to k ničemu spravedlivému. Někteří tvrdí, že Khelif má "poruchu pohlavního vývoje", což je nesmírně urážlivé. Odlišnost neznamená "porucha", což si každý soudný člověk dobře uvědomuje. Jak jsem psal výše, Khelif je prostě dobře vycvičená boxerka.

Otupělí sebeoznačení konzervativci a jejich podobně ideově založení kamarádi se v médiích snaží vytvořit obrázek toho, jak moc je tato olympiáda o diverzitě a akceptanci diverzity. Kéž by to ale byla pravda. Již v úvodu jsem zmiňoval, že tyto Olympijské hry mají samozřejmě své problémy. Dnes na zpravodajském webu The Guardian vyšel článek francouzské žurnalistky a filmařky Rokhaye Diallo s názvem "Pařížská olympiáda může v televizi vypadat spravedlivě a inkluzivně. Pravda je mnohem temnější". Jedná se o dobré shrnutí faktů, které by neměly být opomínány. Na letošní olympiádě není například ženám muslimského vyznání umožněno nosit burky. Pětadvacetiletá sprinterka Sounkamba Sylla se pár dnů před úvodní ceremonií setkala se slovy organizátorů, podle nichž bude ze soutěže vyřazena, bude-li mít při ceremonii burku na hlavě. Konečným kompromisem bylo, že si mohla na pochod k řece Seině vzít místo burky kšiltovku, ale to vůbec neznamená, že jí bylo dovoleno prezentovat se tak, jak chce, a jak to cítí. Francie je také jedinou zemí na světě, která kdy na Olympijských hrách zakázala muslimským atletkám nosit hidžáb. Diskriminace lidí muslimské víry ve Francii nabyla za posledních let otřesných rozměrů. A letošní olympiáda to zrcadlí. Amnesty International označila tuto diskriminaci za "porušení mnoha závazků vyplývajících z mezinárodních smluv o lidských právech". Nelze, než souhlasit. Jen nelida by byl spokojen s tímto omezováním.

Sounkamba Sylla, atletka, jíž nebylo dovoleno vzít si na úvodní pochod k Seině burku. Fotografie z webu Mathrubhumi English

Diallo ve svém dnešním příspěvku upozorňuje také na skutečnost, že kvůli přípravě na olympiádu a paralympiádu bylo z několika oblastí Paříže vytlačeno nemálo lidí bez domova. Policisté vyhnali od břehů Seiny desítky lidí přespávajících pouze ve vlastních stanech. Nemá náhodou veřejný prostor patřit všem? Jistě, že má! Omezování lidí bez domova je opravdu ohavnost. Copak byli pro hry nějak škodliví? Absolutně ne. Jenže takhle to chodí v nespravedlivém světě, v němž žijeme; bezdomovci jsou vilifikováni, vyháněni, odmítáni... a přitom je to jen a pouze chyba systému, že se o některé ze svých lidí nedokázal postarat. Nebudu zde nyní řešit, že bydlení je právo a mělo by být zadarmo, ale možná to na vás ještě někdy vytáhnu a více se o tom rozepíši. Vystěhováno bylo také asi tisíc studentů žijících v univerzitním bydlení, aniž by s tím souhlasili. Byli nastěhováni do bytů, v nichž se vyskytují švábi a myši, a jež mají po stěnách plíseň. Francouzský server 20 minutes upozorňuje také na to, že 91 % všech stanic metra v Paříži se kvůli změnám souvisejícím s olympiádou stalo nepřístupných pro zdravotně znevýhodněné osoby (například pro lidi pohybující se na vozíčku). Co vy na to, anti-woke tupci? Pořád vám tato olympiáda připadá tolik inkluzivní, tolik pro všechny? Tolik duhová, že se kvůli tomu musíte na sociálních sítích chovat naprosto infantilně? Kéž byste radši šli přispět k učinění olympiády skutečně duhovou, skutečně inkluzivní - ve všech ohledech. Ale na to jste příliš nedovyvinutí, co?

Nejsem člověkem, který by věnoval příliš své pozornosti sledování sportu. Myslím si, že přehnaná soutěživost ve sportu je problémová; mělo by jít přece o hru, měla by to být hezká komunitní záležitost, přístupná všem, a ne kompetice, polarizující lidskou společnost. Nesnášenliví krajní pravičáci dnes využijí k polarizaci společnosti vše možné, a přicházejí s konspiračními teoriemi, jež ubližují lidem, jen proto, aby přitáhly masy ke zbytku své tupé propagandy. Ale to neznamená, že by kralovali sociálním sítím. Jsem velmi rád, že se na Twitteru setkávám s uváděním věcí na pravou míru, a to prakticky neustále. Je to ale jen proto, že zkrátka sleduji lidi, kteří jsou v pohodě? Možná se některým internetovým závislákům nedostává faktů. A ve své lenosti vyhledat si důležité informace, zmanipulováni pochybnými tweety, thumbnaily na YouTube nebo obrázky upravenými s pomocí umělé inteligence (hanba jim), se pak nechávají stahovat hlouběji a hlouběji do víru nenávisti.

Zdroje informací pro tento článek:

Letošní srpen jsem na Blogorgonopsidu započal zcela výjimečně článkem se sportovní tématikou. Myslím si, že je důležité o záležitostech, jako jsou ty uvedené v tomto příspěvku, hovořit, a především uvádět věci na pravou míru. Velkou zbraní nesnášenlivých jsou totiž dezinformace. A čím více dezinformací vyvrátíme, kdekoliv - na internetu či v reálném, fyzickém světě - tím lépe pro nás všechny.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Btw ta představa, že se z úvodní ceremonie mohl zbláznit třeba náš starý známý a naprosto tupý Blogpedoplateosaurus, mi přijde velice zábavná. Už vidím, jak dává trestní oznámení (hrozil jím vždy každému, kdo se s ním nějak názorově neshodoval) na Lady Gagu za její brilantní předtočené vystoupení. :D :D :D

I když kdo ví... třeba se spíš na olympiádu "infiltroval" - ostatně proslul jako agent 007 - tak, že se někde postavil k soše nebo k Eiffelovce a vlastním tělem ji "chránil" před drag queen starořeckou scénou. :D :D :D Přitom samozřejmě obyvatelé Paříže mohli zaslechnout typický Blogplateosauří teritoriální řev: "Nejsem pedouš, jsem konzervativec! Aaaa!!!" :D :D I Pařížané mu jistě věří, že je obojí. :D

Okomentovat

Nejčtenější