středa 31. července 2024

Asiatyrannus a Harenadraco: Dva noví teropodi představení v červenci 2024

Letošní červenec zakončíme na tomto blogu seznámením se dvěma neptačími dinosaury z kladu Theropoda, kteří byli světu představeni právě v tomto měsíci. Paleontologie obratlovců je samozřejmě neustále rostoucím světem, a tento blog není výlučně zaměřen pouze na nově popsané taxony, takže jsem se zkrátka rozhodl zaměřit na tyto dva druhy. Příznivcům ostatních dinosaurů popsaných v tomto měsíci se omlouvám za jejich neuvedení.

Nejprve se seznamme s tyrannosaurinem nesoucím jméno Asiatyrannus xui. Popsali jej paleontolog Wenjie Zheng a jeho kolegové z Če-ťiangského přírodovědného muzea, a to na základě somaticky nedospělého exempláře sestávajícího z takřka úplné lebky a částečně zachovalé kostry, zahrnující mj. kosti končetin a ocasní obratle. Tento exemplář se nachází ve sbírkách výše jmenované instituce, avšak nepochází z provincie Če-ťiang; jeho domovinou bylo souvrství Nanxiong v sousední provincii Ťiang-si. Horniny této formace jsou staré 66,7 milionu let. Asiatyrannus xui byl tedy jedním z posledních zástupců podčeledi tyrannosaurinů, kteří kdy žili. Jednalo se o malého až středně velkého teropoda; Zheng se svými kolegy odhaduje jeho tělesnou délku na 3,5 až 4 metry. Lebka nalezeného exempláře měří 47,5 centimetru, stehenní kost (nejdelší kost v těle) pak 44 centimetrů; lebka je celkově o 8 % delší než femur. Autoři v článku zmiňují, že maxilární fenestra (otvory v horní čelisti) jsou poněkud podobné velikostí i tvarem těm vyskytujícím se u dospělých tarbosaurů; jejich tvar je zhruba kosočtverečný (nedospělí tarbosauři měly tyto otvory oválné). Spodní čelist měl Asiatyrannus robustní. Je důležité mít na vědomí, že tento taxon je vlastně prvním tyrannosaurinem ze samého konce křídy jihovýchodní Číny. Fylogenetická analýza jej usazuje v docela jiné pozici, než alioraminy (například rod Alioramus) s prodlouženými čenichy, a nejblíže je mu aljašský Nanuqsaurus hoglundi z doby před 70 až 66 miliony roky. Druhové přízvisko tohoto "asijského tyrana" odkazuje na paleontologa Xu Xinga, známého čínského dinosaurologa, jenž popsal východoasijské tyrannosauroidy druhů Dilong paradoxus a Yutyrannus huali. Asiatyrannus byl představen ve článku vydaném v Scientific Reports dne 25. července 2024.

Asiatyrannus v peří a barvách, a také ve srovnání s člověkem. Zdroj: BangBooDoragon na DeviantArt

Druhým teropodem, na kterého se krátce v tomto příspěvku podíváme, je Harenadraco prima, což v překladu znamená "prvotní písečný drak". Jedná se o prvního kdy nalezeného troodontida ze svrchnokřídového souvrství Baruungoyot v Jihogobijském ajmagu. Horniny tohoto souvrství jsou staré 72 až 71 milionů roků. Typový exemplář sestává ze dvou fragmentů kyčelní kosti, části stehenní kosti, distální (od hlavy vzdálené) části tibiotarsu (tj. kost nacházející se mezi kostí stehenní a tarsometatarsem, tedy kostí "spodní" části zadní končetiny u ptáků a dinosaurů) a kůstek prstů. Mezi pozůstatky byl nalezen i kus srpovitého drápu, tolik typického pro "maniraptorány", mezi něž troodontidé patřili. Harenadraco byl asi 1 metr dlouhým bipedním dinosaurem, s největší pravděpodobností měl opeřené tělo, a dá se čekat, že to byl rychlý a aktivní běžec. Lovil nejspíše malé savce, jako byl multituberkulát Chulsanbaatar vulgaris. Fylogeneticky nejblíže byli harenadracovi dosud nepojmenovaní troodontidé ze souvrství Wulansuhai ve Vnitřním Mongolsku na území Číny, méně spřízněni jsou s ním na vývojovém stromě čínští troodontidi Mei long, Sinusonasus magnodens a Sinovenator changii. Autory popisu, vydaného v Journal of Vertebrate Paleontology 15. července tohoto roku, jsou Sungjin Lee z Národní univerzity v Soulu a jeho kolegové nejen z této instituce, ale také z Mongolské akademie věd. V tuto chvíli je známo již 35 druhů čeledi Troodontidae.

Rekonstrukce harenadraca od Yusika Choie. Zdroj: Sci.News

Zdroje informací:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější