neděle 21. července 2024

Springwatch 2024 - Lira Valencia sdílí svou lásku k přírodě

Lira Valencia sdílí svou lásku k přírodě. Příchod jara znamená na instagramovém účtu @outsidewithlira začátek série videí o různorodých zvířatech, jež se probouzejí a zaplňují městskou krajinu Londýna. Lira Valencia je urbánní environmentalistka, influencerka a držitelka titulu z oboru zoologie na University of Reading. Pracuje jako rangerka London Wildlife Trust na území největšího evropského mokřadu - Walthamstow Wetlands. Její rodiče dorazili do Velké Británie, konkrétně do jižního Londýna, v 70. letech minulého století, a to z Jižní Ameriky. Lira získala na Instagramu velkou popularitu, a pomáhá novým generacím vybudovat si vztah s přírodním světem nejen v zastavěné krajině. Její práce dokazuje, že sociální sítě mohou být v tomto ohledu nesmírně přínosné. Někteří jsou stále přesvědčeni, že mladí lidé, lidé z nižších ekonomických tříd a z imigrantských rodin toho nevědí příliš mnoho o přírodě; nemohou být více na omylu. Znalosti, které Lira má, se uplatňují hned na několika polích. Ať už se svými followery sdílí lásku k lišajům topolovým (Laothoe populi) nebo k "obyčejným" městským holubům, činí důležitou práci. V mokřadech je její hlavní úlohou průvodcovství; provázení lidí tímto úžasným místem a prezentace všemožných tvorů, s nimiž se na vycházkách potkají. Walthamstow Wetlands jsou obývány kupříkladu husicemi nilskými (Alopochen aegyptiaca), poláky chocholačkami (Aythya fuligula), kormorány velkými (Phalacrocorax carbo) hnízdícími ve velkých koloniích... kdyby jen pod jejich hnízdy nebylo tolik páchnoucího a vše sžírajícího guána! Lira nás seznámí také s volavkou popelavou (Ardea cinerea), klasickým zástupcem většího ptactva běžně se vyskytujícího ve městech. Hnízdní kolonie volavek se nachází na Heron Island ("Volavčím ostrově") uprostřed mokřadů, a v rámci natáčení tohoto segmentu se na něj Lira vydá s Paulem Roperem, jenž je držitelem licence na kroužkování volavčích mláďat. Má to být již podruhé, co se Lira kroužkování zúčastní, a nemůže se dočkat. Označení jednotlivých volavek je důležité pro studium pohybu a distribuce těchto opeřenců. Na závěr Lira dodává, že městské komunity mají často problémy s vytvořením vztahu mezi svými členy a okolní přírodou. Někteří Londýňané ani neví, že v centru svého města mají obrovský mokřad! Lira má za to, že pokud víte, kam se dívat, opravdu vždy něco zajímavého najdete. 

Klip z páté epizody naučného pořadu Springwatch 2024 od BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu na BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Sledujte Liru na Instagramu: https://www.instagram.com/outsidewithlira/?hl=en

Musím říci, že v rámci sedmi z dvanácti epizod Springwatch 2024, které jsem zatím viděl, byl tento segment jedním z nejlepších. Věřím, že Liru v budoucnu v dokumentech a naučných přírodopisných pořadech ještě uvidíme. Snad z ní třeba jednou bude nová moderátorka Watches na BBC - rozhodně bych jí to přál.

Okomentovat

Nejčtenější