pondělí 1. července 2024

Springwatch 2024 - Rorýsi ve vesnici Corfe Castle

Rorýsi ve vesnici Corfe Castle. Velšský přírodovědec Iolo Williams opustil relativní bezpečí za římsami hradu Corfe Castle, kam se vydal sledovat osudy hnízda sokolů stěhovavých, a zamířil do vesnice pod ním. Otvory ve střechách domů jsou ideálním místem pro hnízdící rorýse (Apus apus) - ptáky, ke kterým má Iolo zvláštní vztah. Jednalo se totiž o oblíbené ptáky jeho babičky. Pro mnoho lidí na evropském kontinentu jsou tito ptáci jedním z oblíbených symbolů začátku pozdního jara či léta. Na britské ostrovy přilétají v dubnu po dlouhé cestě z rovníkové a jižní Afriky, a zdržují se na nich až do září (výjimeční opozdilci však mohou odletět dokonce až v listopadu). Iolo nás upozorní na to, že ačkoliv se rorýsi zdají být černí, mají vlastně čokodálově hnědé peří. Jsou to rychlí letci - na rovné čáře mohou vyvinout rychlost letu až 113 km/h. Při letu se páří, chytají hmyz a spí; od září do dubna si ani jednou nesednou. Někteří rorýsi ve vesnici ještě nejsou připraveni na hnízdění, ale přesto se zajímají o otvory ve střechách; mapují si toto území a učí se o prostředí, v němž možná v příštích letech budou vychovávat ptáčata. Při vletu do otvorů často buší do střešních tašek, a místní jim proto říkají "bangers". Když Iolo vyrůstal ve středním Walesu, často rorýsy vídával, neboť tam byli hojní. Dnes je evidentní, že se jejich počty snížily. Podle Iola za to částečně může nedostatek míst k hnízdění; lidé začali blokovat otvory ve střechách, což rorýsům zrovna nesvědčí. Každá nová budova by podle něj měla mít alespoň hnízdní boxy nebo něco podobného, aby rorýsi měli, kde si postavit hnízdo a naklást vejce. Dalším problémem je obrovský úbytek hmyzu a dalších bezobratlých v Británii za posledních pár desetiletí. Občanskoparticipativní výzkum organizací Buglife a Kent Wildlife Trust ukázal, že za posledních 20 let se kvůli tomu počet lovného hmyzu snížil - teď se připravte - o neuvěřitelných 78 %. I to je jeden z důvodů, proč za posledních pětadvacet roků ve Spojeném království ubylo rorýsů o 60 %.

Klip z první epizody pořadu Springwatch 2024 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílaného živě v květnu a červnu tohoto roku na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Mimochodem, zde odkaz na report ze zmíněné občanskoparticipativní studie, kterou prováděly Buglife a Kent Wildlife Trust:
https://cdn.buglife.org.uk/2024/04/Bugs-Matter-Technical-Report-2023.pdf

O snížení počtů rorýsů ve Spojeném království se dočtete více na webu British Trust for Ornithology:
https://www.bto.org/understanding-birds/birdfacts/swift

Okomentovat

Nejčtenější