sobota 6. července 2024

Britští Greens za sebou mají nejúspěšnější volby: Co to znamená pro environment Spojeného království?

Všeobecné volby ve Spojeném království, které proběhly 4. července, asi nikomu neunikly. Nastal dlouho očekávaný pád Konzervativců, kteří za posledních čtrnáct let zplundrovali životní prostředí na britských ostrovech, a zvítězila Labouristická strana pod vedením centristy Keira Starmera. V tomto krátkém příspěvku se však nehodlám zabývat ani vítěznou, ani poraženou ze dvou největších britských politických stran. Chci se pověnovat spíše historickému úspěchu politické strany, kterou bych volil já, kdybych měl britské občanství. Již několikrát jsem se nechal na svém blogu znát, že nejvíce sympatičtí jsou mi ze všech britských stran Greens, tedy Zelená strana Anglie a Walesu. A myslím si, že jejich politika v ohledu na životní prostředí, ekonomiku a lidská práva je mi nejbližší. Není to tak, že bych důvěřoval lídrům - pokrok musíme činit my všichni, a je třeba, aby ke změnám docházelo zdola, ale dokud zastupitelská demokracie existuje (a existovat bude nejspíše ještě dlouho, přes všechny své neduhy ve srovnání s demokratičtějšími alternativami), jsou zvolení zastupitelé nebo lídři dobří v jednom; abychom na ně tlačili a vedli je k prosazení potřebných změn. Zelená strana Anglie a Walesu má ve svém manifestu zahrnuty například zlepšení zdraví půdy a biodiverzity; přechod na vítr jako hlavní zdroj 70 % energie do roku 2030; zavedení uhlíkové daně s cílem vytlačit fosilní paliva z britské ekonomiky; vytvoření nové Komise pro ochranu zvířat; konec legálního vybíjení jezevců, které za Camerona schválili Konzervativci; ukončení průmyslových velkovýrob potravin; bezpečí pro migranty, kteří prchají před pronásledováním; garantovaný přístup k zubařům i obecním lékařům; nebo také zvýšení minimální mzdy na 15 liber za hodinu a snížení počtu pracovních dnů na 4. To vše a mnohem víc jsou body v manifestu britských Greens, se kterými se ideově shoduji, a kdybych tedy byl rezidentem Spojeného království, určitě bych je ve volbách podpořil. Cíle Zelené strany Anglie a Walesu považuji za nejracionálnější, nejlidštější a nejvíce pro-environmentální, které jakákoliv z velkých politických stran Británie může nabídnout. Výsledek voleb potvrdil, že rostoucí počet Britů se s těmito cíly shoduje, a že Greens mají budoucnost. Tyto volby totiž pro ně byly zatím nejúspěšnější - do Dolní sněmovny od nich půjdou čtyři politici.

Migrující husy. Fotografie Amy Cooper z Yorkshire Wildlife Trust, převzatá z webu York News, Sports and Events

V minulosti britští Greens měli v Dolní sněmovně pouze jediné místo, které bylo obsazeno Caroline Lucas, bývalou členkou Evropského parlamentu (mezi lety 1999 až 2010), a to z volebního obvodu East Sussex. Lucas si svou pozici udržela jak v minulých všeobecných volbách (v roce 2019), tak v těchto; nyní se k ní v Dolní sněmovně přidávají její kolegové z volebních obvodů Bristol Central, Waveney Valley a North Herefordshire. Ve Waveney Valley v minulých všeobecných volbách vyhráli Konzervativci; 32,1 % hlasů však v letošních volbách dostali v obvodu právě Greens. Zelená politika tedy přilákala lidi v oblasti více, než k ničemu nevedoucí a vše jen zhoršující konzervativní politika. Pokud máte pocit, že věta, kterou jste právě přečetli, má být jaksi propagandistická, věřte mi, že není. Nedbalost k životnímu prostředí skutečně definovala poslední konzervativní vlády ve Spojeném království, a její výsledky byly i předmětem 6. epizody dokumentu Davida Attenborougha s názvem Wild Isles (2023). Obecně bych si vlastně dovolil uvést, že pravicová politika celkově nevede ke zlepšení stavu životního prostředí, ať už ji dělají pravicoví autoritáři nebo pravicoví libertariáni. A zezelenání kapitalismu, které je budoucností pravice (onen takzvaný udržitelný rozvoj, který bychom však mohli nazvat "udržitelným kapitalismem", kdyby to jen nebyl tak ohromný oxymóron), rozhodně nic dobrého pro environment ani pro lidi nepřinese. Celkově získala Zelená strana Anglie a Walesu v těchto volbách 7 % hlasů oproti pouhým 3 % ve volbách v roce 2019. Je to úspěch, který mne popravdě zajímá více, než výhra Labouristické strany, jejíž politika zase tak progresivní nebude. Co si budeme... Starmer se neumí pořádně zastat transgender osob, a Labour pod jeho vedením nejspíše nemá žádnou pořádnou klimatickou politiku. Jsou to nyní různí komentátoři, odborníci na životní prostředí a další, kdo Starmera tlačí - a to naprosto oprávněně - k zelenému přechodu.

Britský venkov. Obrázek z webu World Land Trust

Spojené království je jednou ze zemí s nejvíce poškozenou přírodou. Od roku 1970 do roku 2023 britské druhy zvířat, rostlin a hub zaznamenaly průměrně 19% úbytek; 1 ze 6 druhů v Británii je v současné době ohrožen vyhynutím; 95 druhů již z britské krajiny zcela vymizelo; očekává se, že 43 % britských druhů ptáků, ať už celoročně se vyskytujících či migrujících, zaznamená v příštích dekádách populační pokles; 18 % druhů opylovačů od roku 1970 zcela zmizelo z britské krajiny... Mohli bychom pokračovat. Dlouhodobé studie poukazují na to, že britská příroda je v krizi. Tato krize je samozřejmě globální - krize biodiverzity, klimatická a environmentální krize - a je třeba ji řešit. Může zvolení čtyř poslanců z řad Zelené strany Anglie a Walesu něčemu pomoci? Je to možné. Významné body jejich manifesta jsem s vámi sdílel výše; otázkou nyní je, co se vlastně podaří prosadit. Bude jistě zajímavé sledovat politický vývoj ve Velké Británii a přístup nové vlády pod vedením Labouristů k životnímu prostředí. Dle mého názoru Labouristé už dávno přišli o svou páteř. Určitě se najde něco, co bychom mohli vyčítat Jeremymu Corbynovi, ale pravdou zůstává, že šlo o nejlepšího lídra Labouristické strany za celá desetiletí. Kde jsou časy, kdy Labour zastával hodnoty pracujících lidí? Zajímáte-li se trochu o britskou politiku, pak asi víte, že Labouristy zcela zničil pravicově orientovaný Tony Blair (mezi lety 1997 a 2007 byl britským premiérem, a v roce 2003 poslal britskou armádu do Iráku povraždit půl milionu nevinných; právem bývá označován za válečného kriminálníka). Greens jsou podle mě budoucností Británie, a kdo ví, třeba se někdy dostanou do pozice, ze které budou moci učinit skutečně rozsáhlé změny. Jejich historický úspěch v těchto volbách znamená pro environment Spojeného království jedno - jiskru naděje.

Zdroje informací pro tento článek:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější