úterý 30. července 2024

Putování s pravěkými lidmi, 3. epizoda


Třetí díl dokumentárního cyklu BBC Putování s pravěkými lidmi (Walking with Cavemen) nás při sledování evoluční cesty lidského rodu přesouvá do doby před jedním a půl milionem až půl milionem let za dvěma druhy lidí, kteří se velmi blízce podobali tomu našemu. Zbaveni nadměrného osrstění a schopni vyrábět nástroje, vděčili tito lidé za svůj úspěch novému znaku - velkému mozku.

Na začátku epizody jsme seznámeni s tlupou lidí druhu Homo ergaster, jež po několika dnech štvaní zahnala nemocného pakoně do středu ohromné solné pláně ve východní Africe. Vedeni starším samcem vybaveným krokodýlím zubem, sledují vyčerpané zvíře, jak padá k zemi, a vyčkávají. Nezkušený mladý samec neuposlechne radu zkušenějšího lovce, a vyráží po pakoni, jen aby zvíře v poslední chvíli nabralo zbylé síly a uteklo. Robert Winston skupinu ergasterů sleduje s pomocí čtyřkolky. Dozvídáme se, jaké výhody mají lidé tohoto druhu oproti svým předchůdcům. Jejich těla jsou pokryta mnohem méně chlupy, potí se, a chápou svět kolem sebe v souvislostech. Jsou dobrými stopaři - podle směru šlépějí jsou schopni určit, kam kořist směřuje. Navíc používají pěstní klíny. Nakonec vyčerpaného pakoně znovu nacházejí, a tentokrát spolupracují při jeho skolení. Starý samec vyplivne při hodování na syrovém mase svůj krokodýlí zub, a mladší, nezkušený člen tlupy si ho přivlastní. Návrat skupinky k širší tlupě, jejíž členové se věnují kradení ptačích vajec, je skutečně vítězoslavný. Ukazuje se, že starší samec čeká dítě se svou partnerkou. Horlivý nezkušenec se také snaží o zpárování s některou ze samic, a jako dar jí přináší kus pakoního masa. Dosti na ni zapůsobí i krokodýlí zub, který si po vzoru staršího samce vloží mezi zuby. Následný boj s rivalem majícím zájem o stejnou samici skončí tragicky - sokovi je utržen kus ušního boltce. Sociální život ergasterů s sebou nesl vše možné, od přátelství po konflikty. Díl však není zaměřen jen na tento druh. Nakonec jedna vývojová větev lidského rodu opustila Afriku, a asi před milionem let dorazila do východní Asie. Přizpůsobivý Homo erectus se usídlil mj. i v bambusových lesích střední Číny. Sledovaná skupina tří samců se při svém hledání potravy - jsou nevybíraví, a nepohrdnou ani sklípkany - setká s "původním King Kongem", obřím gigantopitékem. Při úprku jeden z nich omdlévá poté, co hlavou narazil o stonek bambusu. Jeho pospolití druzi jej však později vzkřísí u řeky. Robert se dále přesouvá do doby před 500 000 roky, a zjišťuje, že Homo ergaster se za celý milion let ve svém používání nástrojů neposunul - stále používá pěstní klín. Zvládl však něco jiného, a to ovládnout oheň. Po návratu do doby před 1,5 milionu let si Robert vychutná příjemný večer u táborového ohně v přítomnosti mladého, dříve nezkušeného samce a jeho partnerky, kteří již čekají potomka.

V této epizodě vystupují: Homo ergaster, pakůň (Connochaetes sp.), Homo erectus, Gigantopithecus blacki, sup, ponrava brouka, sklípkan, vlaštovka, slon africký.


Příště popisek závěrečného dílu Putování s pravěkými lidmi!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Rubrika Díly seriálů o pravěku byla vydáním tohoto příspěvku obnovena. :) Doplnil jsem obrázky do starších článků, kde chyběly. ;) Můžete čekat další příspěvky do této sekce.

Okomentovat

Nejčtenější