čtvrtek 18. července 2024

Wolverine v podání Hugha Jackmana: 10 filmů, 24 let, řada změn vzhledu

Deadpool & Wolverine jde do kin za týden. Akční krvavé Rko, které spojí filmovou sérii X-Men s Marvel Cinematic Universe, si budete moci v českých kinech užít už 25. července, tedy příští čtvrtek. Dvě hodiny a sedm minut dlouhá komedie o upovídaném žoldákovi v červené a neustále naštvaném (a vypadá to, že v tomto filmu bývalém) X-Menovi v žluté, je šíleně nahajpovaná. Osobně shledávám velice vtipným, jak anti-woke batolata (včetně thatcherovského gaunera Matthew Vaughna, který se v režisérském křesle dotkl jen jednoho - naštěstí jen jednoho - x-menovského snímku) řvou, že "tento film zachrání MCU". MCU samozřejmě zachraňovat nepotřebuje, a komiksovka se dvěma muži, kteří jsou pansexuál a bisexuál v komiksech, a s nebinárním hercem Emmou Corin v roli Cassandry Novy (sestry Profesora X), se nakonec i jim bude dozajisté líbit (sexuální morbidita konzervativců se pak promění v horlivé nadšení z vtípků o aktivitě nazývané anglicky "pegging", kdežto my ostatní, dospělí lidé, se jen rádi usmějeme, vědomi si toho, že Deadpool se nebojí hovořit o všech různých součástech svého života, a to je sakra dobře). Nakonec bude Deadpool & Wolverine dalším vítězstvím marvelovských mutantů.

Film je také oslavou herců v rolích těch dvou antihrdinů. Pro Ryana Reynoldse je to už čtvrtý celovečerní snímek, ve kterém hraje Wadea Wilsona neboli Deadpoola. Má za sebou snímky X-Men Origins: Wolverine (2009), Deadpool (2016), Deadpool 2 (2018) a nyní Deadpool & Wolverine. V roli je patnáct let, a nemálo lidí si ho oblíbilo. Ovšem králem filmové série X-Men je bezpochyby Hugh Jackman, který již 24 let hraje Logana neboli Wolverina. Dlouhověký mutant s adamantiovými drápy se objevil ve většině x-menovských filmů, a první z nich katapultoval Jackmana do síně slávy (jednalo se mimochodem teprve o jeho třetí film celkově, a první, který dělali Američané). Hugh si Logana zahrál ve snímcích X-Men (2000), X2: X-Men United (2003), X-Men: The Last Stand (2006), X-Men Origins: Wolverine (2009), X-Men: First Class (2011), The Wolverine (2013), X-Men: Days of Future Past (2014), X-Men: Apocalypse (2016), Logan (2017) a nyní samozřejmě v Deadpool & Wolverine.

V roce 2015 se známý australský herec nechal na San Diego Comic Con znát, že Logan, závěr trilogie spin-off snímků čistě o jeho postavě, bude posledním x-menovským filmem, ve kterém si zahraje. Nakonec v srpnu 2022 změnil své stanovisko, o měsíc později bylo oznámeno, že se vrátí ve třetím deadpoolovském filmu po boku svého přítele Ryana Reynoldse, a nyní se dosti hovoří o tom, proč se rozhodl svůj wolverinovský důchod opustit. Peníze? Změna studia? Finance potřebné na plánovaný rozvod s manželkou? Nebo čistě umělecké důvody? Hugh tvrdí, že to bylo to poslední, ale ne každý mu věří (včetně mě). Každopádně jak bylo zmíněno výše, nový film je už desátým, ve kterém takřka nesmrtelného zuřivce s adamantiovou kostrou hraje. Za těch 24 let se ovšem Hugh Jackman i jeho postava dosti proměnily. Při natáčení filmu X-Men mu bylo jednatřicet, při natáčení nového snímku pětapadesát. Jak se Wolverine za ta léta změnil? Jaké vizáže vystřídal? Coby člověk zamilovaný do této postavy (a neironicky přiznávám, že svaly a háro Jackmana v této roli s nadšením obdivuji) jsem se rozhodl představit vám všechny "looks" filmové verze jedné z nejznámějších marvelovských postav.

X-Men (2000)



Když je nám Jackmanův Logan poprvé představen, nachází se v baru uprostřed kanadské Alberty, a využívá své mutantské schopnosti k vydělávání peněz v zápasech v kleci. Impozantní scéna, ve které namakaný Hugh zmlátí svého oponenta, vstoupila do filmové historie. Neméně slavná je pak hned následující scéna odehrávající se u barového pultu, v níž Wolverine poprvé vytasí své kovové drápy.

Hugh Jackman vypadal v tomto filmu perfektně. Mám za to, že to byla dost možná komiksově nejpřesnější reprezentace Wolverina, co se týče jeho vzhledu. Vlasy načesané dozadu nahoře i po stranách hlavy, vytvářející hrbolky nad a za ušima, padesátkový styl duck-ass na temeni, kotlety s delšími vousy pod uchem... Tenhle mladý Wolverine je neskutečný švihák, a opravdu nezáleží na tom, kdo se vám líbí - musíte prostě uznat, že vypadá dokonale. Účes úplně neodpovídá komiksové předloze, hrbolky nad ušima jsou mnohem menší, a scéna, v níž se Logan probudí v Pevnosti X, dokazuje, že si své háro dává dohromady pomocí gelu a laku na vlasy; po celém tom fiasku se Sabertoothem v Albertě má vlasy slehlé, jako každý z nás, když se ráno probudíme (ideálně snad ale ne po bitvě s dvoumetrovým hárošem v neandrtálském oděvu).

Co se oblečení týče, rozhodli se tvůrci filmu odít Jackmanova Wolverina do hnědého kabátu s oranžovými pruhy na rukávech, džínové košile a již v tomto filmu i do ikonického bílého tílka. Džíny mu k pasu stahuje opasek s indiánským motivem. Ve třetím aktu filmu si Logan obléká černý kožený oděv, uniformu X-Menů, s nevýraznými žlutými štráfy. Nechybí ani vtípek o Loganově komiksovém obleku, který je (ve většině případů) žlutým spandexem.


X2: X-Men United (2003)



Druhý x-menovský film, obvykle považovaný za jeden z nejlepších v celé sérii vůbec (a také doslova gay film v superhrdinském rouše), Jackmanova Wolverina příliš neuhladil. Háro je tentokrát větší, ale neméně bujné - Hughovi bylo něco málo přes třicet, a tak ho tvůrci stále dokázali dát dohromady s pomocí nemalého množství laku na vlasy. Hrbolky nad a za ušima jsou výraznější, než v jedničce, a zvláště ve třetím faktu filmu působí Loganovy vlasy a vousy dosti divoce. Ofina smíšená s potem ve scéně, kdy hovoří s Williamem Strykerem o krutém experimentu, jenž podstoupil, působí opravdu dobře.

V tomto filmu Loganův účes překonává jakýkoliv tlak, kterému je vystaven. Uprostřed noci se budí s perfektním wolverinovským hárem, nikoliv už s tím slehlým, jako v jedničce. I při bitce s Lady Deathstrike to jeho dozadu načesaná hříva přežívá, a jak jsem zmínil, smíšena s potem působí dosti věrohodně. Jediným problémem je paruka, která byla Hughovi dána ve dvou scénách (včetně předposlední scény); ty byly natočeny poněkud později, když už si sportoval své dlouhé háro pro Van Helsinga (2004). Vzhled kotlet se od jedničky v podstatě nezměnil. Hughovi byl i při natáčení tohoto filmu vsazován do vousů insert delších chlupů pod ušima. 

Co se oblečení týká, stráví náš antihrdina většinu filmu buď oděn v tílku nebo v bílém tričku. Džíny s indiánským opaskem ale nechybí. V prvních třech scénách, které ve filmu má (návštěva jezera Alkali, návrat do Pevnosti X a rozhovor s Xavierem), nosí také hnědý kabát s oranžovými pruhy na rukávech, který jsme viděli v prvním filmu. Ve třetím aktu si opět obléká černou koženou uniformu, tentokrát s výraznějšími žluto-oranžovými pásky na rukávech a na hrudi.


X-Men: The Last Stand (2006)



V Posledním vzdoru, který původní trilogii X-Menů uzavřel, má Logan opravdu nejdivočejší háro. Pořád se jednalo o Jackmanovy opravdové vlasy, tentokrát však nestylizované pomocí gelu. Tmavší barva je tedy pryč, Logan je tentokrát brunet, a vypadá asi jako každý z nás, když si běžně nafoukáme vlasy na stranách dozadu. Nevěřil bych vám, kdybyste mi tvrdili, že to sami neděláte.

Díky absenci gelu je Loganův účes světlejší, a světlejší se zdají být i jeho kotlety. Ty jsou proti předchozím dvěma filmům poněkud hustější, ale stále ne tak husté, jako v posledních filmech (Jackmanovi vousů nejspíše přibývalo a zároveň mu tvrdly v průběhu let, takže na nejlepší kotlety si musíme ještě pár let počkat). Problémem je nepřítomnost potu v bojových scénách; Logan má v tomto filmu prostě perfektní háro a vousy, což je totálně nerealistické. I jeho návrat poté, co ho Magneto v kalifornských lesích odhodí o stovky metrů daleko, načež je Logan zasypán větvemi, působí nerealisticky; jeho vlasy vypadají úplně stejně, jako v předchozích scénách.

Vrací se hnědý kožený kabát s oranžovými pruhy na rukávech, vrací se i bílé tílko, k tomu si však Wolverine do své skříně zařadil i hezkou načervenalou košili. Pásek s indiánským motivem je tentokrát pryč, ale džíny zůstaly. Do uniformy se Logan obleče opět až v třetím aktu, tedy v závěrečné bitvě. Žluté pruhování je na ní tentokrát dobře viditelné.


X-Men Origins: Wolverine (2009)



V prvním Wolverinovi náš hrdina vypadá, jako by před každou scénou vyšel z hair salonu. Divokost jeho hára z x-menovské trilogie je ta tam, Logan teď vypadá, jako by se každý den hodinu česal a aplikoval na své háro milion produktů. Snaha romantizovat divokého zuřivce v jeho prvním spin-off filmu je dosti patrná; tenhle chlápek se krášlí jak při válkách, tak coby sexy lumberjack žijící na hromádce s Kaylou Silverfox. Snaha napodobit účes z komiksů skončila, cílem je nyní učinit Hugha Jackmana co možná nejpřitažlivějšího v roli chlápka, který v těch komiksech zrovna atraktivní moc není.

V závěrečném aktu filmu, při bitce s Deadpoolem a Sabertoothem, mizí z Loganova hára prostřední pěšinka; dozadu načesané vlasy mají působit jako prvopočátek jeho divokého, až punkovského stylu z původní trilogie, které je ostatně Origins prequelem. Nečekejte ale žádný pot na vlasech ani vousech; jak jsem psal výše, snahou bylo učinit Jackmana v tomto filmu (více než v jiných) co nejkrásnějšího. Kotlety postrádají jakékoliv umělé doplňky, a jsou rozhodně hustější, než v jedničce a dvojce.

Protože se jedná o film odehrávající se po dobu 147 let, je jasné, že se Loganova skříň v průběhu děje dosti proměnila. Od vojenských uniforem z Americké občanské války, 1. a 2. světové války a Války ve Vietnamu přes dřevorubecké košile a pohledné sedmdesátkové bundy po bílé tílko a načervenalou košili... Logan se prostě odívá pestře. Nechybí ani hnědá bunda s oranžovými pásy na rukávech, kterou si pamatujeme z původní trilogie; v tomto filmu se dozvíme, jak k ní přišel. Bohužel je to zároveň také naposledy, co se kdy na Jackmanově Wolverinovi objevila. Vrací se naštěstí i džíny s indiánským opaskem; ty spolu s bundou Loganovi darovali manželé Hudsonovi.


X-Men: First Class (2011)



Jackmanovým pátým outingem v roli Logana je pětadvacetisekundové cameo v První třídě, filmu zaměřeném na vztah mladého Charlese Xaviera a (též mladého) Erika Lehnsherra, předtím, než se z nich stali Profesor X a Magneto. Když při hledání svého mutantského týmu přijdou za Loganem do jakéhosi baru, řekne jim jediné: "Go f*ck yourself" ("Vyližte si.") Oba muži se na sebe podívají, a odcházejí provést jeden druhému, k čemu je Logan navnadil.

Film se odehrává v roce 1962, tedy jedenáct let před Loganovou účastí ve Vietnamské válce, kterou v podstatě začíná příběh Origins. Jeho háro je uhlazené, umírněné, zkrocené... Prostě jen načesané dozadu bez jakýchkoli hrbolků nad ušima nebo po stranách hlavy. Styl kotlet zůstává stejný.

V této krátké scéně je Logan oblečen do černé košile s krátkými rukávy, pod níž má bílé tričko. Zbytek jeho postavy za barovým stolem nevidíme. 

The Wolverine (2013)



Druhý spin-off film o Wolverinovi, odehrávající se sedm let po Posledním vzdoru (2006), nám ve svém prvním aktu dává docela jiného Logana. Zarmoucen smrtí své lásky Jean Grey, odebral se náš rosomák do jeskyně v Yukonu a jen málokdy odtamtud vychází. Socializuje se jenom s medvědem, který očurává jeho teritorium. Jackman poprvé po výraznou část filmu nosí paruku, dlouhé a sedm let nezastřižené háro totiž nejsou hercovy opravdové vlasy. To platí i o huňatém plnovousu.

Poté, co se Wolverine dostává do Japonska, je proti své vůli ostříhán a oholen. Husté kotlety se vrací, patří samozřejmě Hughovi, a sestřih, který je našemu antihrdinovi dán, je krátký, s nagelovanými delšími pramínky po stranách hlavy. Je opravdu zvláštní, že tento účes měl Wolverine i na konci 2. světové války, když byl válečným vězněm v Nagasaki. Ostříhali ho i tehdy Japonci? Je snad Kuzuri, jak Wolverinovi říkají (v překladu z japonštiny to znamená "rosomák sibiřský"; ostatně slovo Wolverine též znamená "rosomák"), pro Japonce jaksi spojen s kratším sestřihem? Nelze alespoň pochybovat o tom, že když Yashidovy služebkyně Logana ostříhají, jsou inspirovány jeho vzhledem právě z Nagasaki; ostatně s tímhle sestřihem si ho jejich boss pamatuje.

Část filmu, která se odehrává v Loganově rodné Kanadě, se nese v duchu teplých kožených kabátů. Všude je sníh, mráz, a Logana tedy vidíme v teplém a tmavém oblečení, které mu má zajistit co nejvíce tepla. Na Yashidově pohřbu nosí náš mutant ohromující pohřební oblek, celý v černém - černá košile, černé sako, černá kravata... Černá košile pak nechybí ani při proslulé akční scéně na střeše rychlovlaku. Ve druhé polovině filmu se Wolverine opět obléká do bílého tílka. V závěrečné, ale nakonec vystřižené scéně se objevuje i žlutý oblek s maskou z komiksů, Jackman si ho však neoblékl.


X-Men: Days of Future Past (2014)



S návratem původního režiséra Bryana Singera se do franšízy vrátilo i Loganovo divoké háro s nadušnicovými "křídly". Budoucí minulost je filmem odehrávajícím se ve dvou časových periodách; v roce 1973 a 2023. Logan je poslán z temné, zabijáckými roboty Sentinely zamořené budoucnosti do doby předtím, než byl odveden do Vietnamské války, aby znovu sjednotil mladého Charlese Xaviera s (ano, opět mladým) Erikem Lehnsherrem. Tentokrát poznámku "Vyliž si" (adresovanou Loganovi) pronáší naopak Xavier, který je na drogách a úplně na dně.

Přestože Wolverine díky svým mutantským schopnostem nestárne, vypadá v těchto časových periodách jinak. V minulosti má bujné háro, asi nejvíc odpovídající komiksové předloze v celé filmové sérii. Nakrátko zastřižené kotlety působí spíše jako z Origins, než jako z původní trilogie nebo z druhého Wolverina. Hugh Jackman nosil při natáčení "minulé" části Budoucí minulosti paruku. Zato v budoucnosti - v části filmu odehrávající se v roce 2023 - jsou to už jeho opravdové vlasy, jen s bíle zbarvenými pramínky po stranách (beru zpět, Wolverine stárne, ale velmi pomalu). Jeho dozadu načesaný, ale krátký a miliatristický účes odpovídá době, ve které je nucen existovat. Jeho kotlety jsou v budoucnosti hustší.

Pozoruhodný hnědý kožený kabát, který Jackman nosí v tomto filmu, ladí s modrou vzorovanou košilí. V závěrečném aktu je Logan oblečen do tmavé košile, pod níž má své typické bílé tílko. V části filmu odehrávající se v budoucnosti je oděn do modifikované X-uniformy s brněním. Pod ním se nachází oblek přilnávající ke kůži (takže jsou vidět Jackmanovy svaly), barvami odkazující na původní žluto-modrou uniformu z komiksů.


X-Men: Apocalypse (2016)



Logan, kterého Jackman hraje v Apokalypse, rozhodně není Wolverinem. Během dvou scén trvajících dohromady asi tři minuty ztvárňuje Zbraň X, tedy Logana s vymazanou pamětí a naprogramovaného k zabíjení. Mladá Jean Grey na něj náhodou narazí, doprovázena Scottem Summersem a Kurtem Wagnerem, při pokusu o osvobození svých přátel ve Strykerově základně u jezera Alkali. Umožní Zbrani X uniknout z kontejneru, a následuje masakr.

Hugh má na sobě paruku; Logan byl v zařízení u jezera Alkali držen po deset let (od konce Budoucí minulosti), takže mu za tu dobu dosti narostly vlasy. Rozhodně neměl příležitost si je načesávat a upravovat, jako v Origins či ve většině ostatních filmů. Na to, že tohle je vlastně alternativní (a více komiksová) verze začínajícího Wolverina, nemůže být od verze v Origins odlišnější. I kotlety jsou hustší (jak jsem psal výše, čím starší Jackman je, tím hustější a tvrdší má vousy), a celkově Zbraň X působí velice zvířecky. Ve filmu ostatně nepronese jediné slovo, jen řve a zanechává za sebou mrtvoly.

V obou scénách je Zbraň X obnažen po pás. Nosí béžové kalhoty se světlejším páskem (v této časové linii mu Hudsonovi nemohli darovat džíny s indiánským páskem). Na hlavě má headgear, který umožňuje Strykerovým lidem zkoumat jeho myšlenkové pochody, a nechybí ani trochu "goofy" krabičky u kapes.

Logan (2017)



Nastal rok 2029. Mutanti byli takřka smazáni z povrchu zemského vlivným eugenikem Zanderem Ricem, který pracuje pro společnost Transigen-Alkali. Logan a Profesor X přežívají za mexickou hranicí, kde je pro mutanty bezpečněji, než ve fašizující se (a trumpisticky působící) USA. Po většinu závěrečného filmu wolverinovské trilogie je náš hrdina zarostlý; místo kotlet má teď permanentně plnovous, i z toho důvodu, že nechce být asociován se svým bývalým (a dosti extravagantně vypadajícím) já. Pryč je i snaha o jakékoli divoké háro s vystupujícími hrbolky či nahoru natočenými prameny. Věk spolu s potlačenými regerenativními schopnostmi zbarvil Loganovy vlasy plavě hnědě až šedě.

Jackman hraje ve filmu dvě postavy: Logana a X-24, což je Wolverinův bezduchý klon. Bez makeupu při natáčení vypadal jako druhá jmenovaná postava; tmavé vlasy na ježka a husté tmavé kotlety. V roli Logana nosil paruku i falešný plnovous; na to, že nejde o jeho vlasy a vousy, vypadají velmi věrohodně. Ve třetím aktu filmu je Logan proti své vůli oholen dětmi z Transigen-Alkali, zatímco s nimi tráví čas ve Skalnatých horách v Severní Dakotě; nabývá tak opět svých kotlet, byť patrně hustších a neumně zastřižených. 

V celém prvním aktu filmu nosí Wolverine tuxedo s bílou košilí, tu si ponechává i pro scény, kdy nejezdí Cryslerem. Později ve filmu si obléká modrou košili, pod ní má opět své typické bílé tílko. V něm také na konci filmu umírá.


Deadpool & Wolverine (2024)



V letošní novince hraje Jackman buď varianta Wolverina z jiného vesmíru v rámci marvelovského multiverza, anebo verzi postavy z filmové série X-Men před událostmi snímku Logan. Ať už je to s jeho identitou jakkoliv - dozvíme se to až příští týden v kinech - konečně jej vidíme v klasickém žluto-modrém kostýmu z komiksů! Trvalo 24 let, než byl do něj Hugh Jackman oblečen. Všechny trailery k filmu poukazují na to, že tenhle oblek na sobě bude mít po většinu času. Na pár minut by si měl obléci i klasickou wolverinovskou masku, objevující se na některých oficiálních plakátech.

Co vlasy a vousy? Tenhle Wolverine vypadá na první pohled podobně tomu ze snímku The Wolverine (2013), Jackman na sobě nemá paruku, kotlety jsou zase jeho, ale je vidět, že už je "příliš starý" (nechci být ageistický, promiňte mi to!) na to, aby se jeho vlasy vystylovaly do původního looku z OG trilogie. Nad čelem jde jeho háro dopředu, nad ušima se objevují náznaky hrbolků či "křídel", ale působí trochu "out of place". Kotlety jsou tentokrát o dost kratší, nad ústy a pod nosem je výraznější a delší knír.

V nejnovějším traileru je Logan oděn do hnědé bundy, kterou si očividně oblékl poté, co z žlutého kostýmu strhl rukávy. První scéna, kterou má s Deadpoolem mít, ho vyobrazuje jako normálně oblečeného týpka v baru - bunda, košile, tmavé kalhoty, to je v podstatě vše.


Snad se vám tato módní přehlídka Hugha Jackmana v roli Logana/Wolverina líbila. Myslím si, že je to fajn ozvláštnění mého paleoblogu (a nature blogu), a když už jsem o filmu Deadpool & Wolverine několikrát psal, stejně jako o pár X-Men filmech k příležitostem výročí jejich vydání, proč si nezanerdit nad perfektními vzhledy toho neuvěřitelně přitažlivého a charismatického rosomáka? Pokud vám to vadí, klidně mě třeba zažalujte. Rozplývání se nad Hughem Jackmanem je zločin, ke kterému se s nadšením přiznávám. 

4 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Zajímavé vidět, jak se měnil. Neviděl jsem všechny X-Meny a Deadpool mě vůbec nezaujal, ale i tak na nový film půjdu.

Kuzuri řekl(a)...

Tak první Deadpool byla taková kravina, celá ta zápletka s "The Workshop" ani nedávala smysl (Wadeovi je nabídnuto, že se stane "superhrdinou", a on do toho prostě jde, aniž by na tom viděl něco podezřelého... buď ten film chtěl ukázat, že Wade je naprostý hlupák, nebo nevím). Ten film taky špatně reprezentoval X-Meny, zredukoval jejich image prostě na superhrdiny, z Colossuse udělal comic relief postavu... Anyway, nechci tu psát svou recenzi, prostě chápu, že tě ten film nezaujal. Měl moc much.

Deadpool & Wolverine bude podle mě jiné kafé, je to přece jenom film od Marvel Studios; trailery slibují srdcový humor typický pro MCU, jen s dospělým přídechem. Deadpool na mě z trailerů působí o dost víc jako v komiksech než v předchozích filmech.

Které x-menovské filmy jsi viděl, můžu-li se ptát?

Dracovenator03 řekl(a)...

První tři, Budoucí minulost, Logana a Deadpoola. Třetí díl se mi moc nelíbil a Deadpool prostě taky ne. Nejlepší mi přišla dvojka. Jinak tenhle žánr moc nejedu.

Kuzuri řekl(a)...

Já bych ti doporučoval zhlédnout všechny. :) Ostatním filmům z trilogie o Wolverinovi bys nechtěl dát šanci? Origins je klasika.
https://www.youtube.com/watch?v=4JVHomoEGRo&ab_channel=FilmeyBox

Druhého Wolverina mám taky moc rád. Je to fajn loose adaptace Claremontova a Millerova příběhu z roku 1982 (který se právě nachází v knihovničce po mé levé ruce), a který je takovou charakterovou studií Logana (basically, a fish-out-of-the-water story o rebelském, zvířeckém chlápkovi v tradičním, řádem prolezlém světě Japonska). Byl to taky Mangoldův první film o Wolverinovi, než natočil snímek Logan. Struktury obou filmů se podobají. ;)
https://www.youtube.com/watch?v=5grZ8hX8Usg&ab_channel=FilmeyBox

Chápu, že trojka ti přišla horší než první dva filmy; změna režiséra, scénáristů, rushed výroba filmu, ten blbý konec s Rogue... Damn, výkonná producentka Lauren Shuler Donner vyjádřila svůj nesouhlas s tou scénou, ve které se Rogue vrací za Bobbym - změněná. Ratner coby režisér vůbec nepochopil, že tyhle filmy jsou v podstatě o tom, jaké to je být gay/queer, ale v superhrdinské podobě. Proto podle mě tu scénu natočil; urážel mimochodem při natáčení Elliota Page, který hral Kitty Pryde, a celkově je Ratner sexistické prase, no... Naštěstí ten film končí s tím, že Magneto zjišťuje, že se mu schopnosti vrací (když pohne šachovou figurkou, aniž by se jí dotkl). V Budoucí minulosti je pak mutantská identita navrácena jak jemu, tak Rogue (v The Rogue Cut, což je ultimátní verze DOFP). Poslední vzdor jako by si jen z poloviny uvědomoval, o čem vlastně X-Men filmy jsou. I První třída, kterou režíroval mnou nenáviděný Vaughn, byla víc gay film - ale to bylo tím, že příběh pro něj napsal Bryan Singer, a ten věděl, co dělá (režíroval ostatně první dva filmy, pak DOFP, Apokalypsu a pilot The Gifted). Už se moc rozepisuji... :D

Okomentovat

Nejčtenější