neděle 30. června 2024

They're here, they're queer... they're Deadpool & Wolverine!

Nejočekávanější film roku 2024, mutantskou marvelovku Deadpool & Wolverine, která jde do kin na konci července, propaguji snad každý týden. Proč? Protože to rozhodně stojí za to (kdyby jen Ryan Reynolds konečně poslal ten šek s tučnou platbou za službu, jež pro jeho dílo dělám). Minulé pondělí jsem s vámi v nadšení sdílel pár nově vydaných propagačních fotografií k R-kovskému akčnímu krváku, v květnu jsem na svůj blog umístil oficiální trailer, dokonce jsem zde psal i o leacích z natáčení (které už v prosinci potvrdily, že se ve filmu objeví Sabretooth Tylera Manea z filmu X-Men). Tento článek ale bude trochu jiný. Duhový měsíc, Pride Month, se blíží ke svému konci, a já jsem si řekl, že těch pár hodin před nástupem data 1. července napíši ještě jeden queer článek. 😀 Homofobové, třeste se. Onen nejočekávanější film roku 2024 totiž není jen brutální superhrdinskou a multivesmírnou pohádkou. I v něm je totiž zakořeněna duha. 🌈

Oficiální plakát k filmu Deadpool & Wolverine stylizovaný podle posteru k disneyovskému filmu Kráska a zvíře z roku 2018. Obrázek z X-MenFilms.com

Pokud dobře znáte X-Meny, čtete o nich komiksy a viděli jste animované i hrané seriály a filmovou sérii od 20th Century Fox, pak je vám jistě dobře známo, že mutanti v marvelovském univerzu představují metaforu pro různé utlačované, diskriminované a pronásledované skupiny. Mnohé příběhy o nich obsahují nemálo queer metafor; už jen proto, že mutantské schopnosti se poprvé projevují v pubertě, kdy si lidé uvědomují, jak se vlastně od ostatních liší. A tyto metafory jsou dobře patrné i ve filmech. Mnohé jsou velmi silné a nutí k zamyšlení. Příběh Rogue v prvních X-Menech (2000) odráží příběh teenagerky, která si po políbení svého přítele uvědomila, že je odlišná. Film X-Men 2 (2003) obsahuje slavnou Icemanovu coming out scénu (Bobby Drake byl později v komiksech vyoutován jako gay), a herec Alan Cumming, který v něm ztvárnil Nightcrawlera, nedávno označil X2 za "nejvíc gay film, ve kterém kdy hrál". X-Men: Poslední vzdor (2006) se zabýval eugenickým pokusem potlačit mutaci pomocí speciálního séra, které bylo ve výsledku pouze dočasné (jinými slovy, nikdo a nic nemůže změnit, kým jste a kým jste se narodili). X-Men Origins: Wolverine (2009) je filmem mj. o tragédii heterosexuality a nucené sexuality; Loganova láska Kayla Silverfox byla donucena Williamem Strykerem, aby s drápatým mutantem žila v intimním vztahu, neboť jí nebylo dáno na vybranou, jak jinak ze Strykerova zajetí zachránit svou sestru.

X-Men: První třída (2011) je příběh o dvou tátech (Charlesi Xavierovi a Eriku Lehnsherrovi), kteří adoptují skupinu "zvláštních" teenagerů a začnou je společně vychovávat. S pocitem viny z posledního blízkého setkání s Jean Greyovou (a heterosexuálního vztahu s ní) se Logan vypořádává ve filmu Wolverine (2013); ve druhé scéně snímku jí ve snu slibuje, že už jí ani nikomu jinému neublíží, a následně je mu - zatímco v breku řve - připomenuto, že penetroval její tělo (je traumatizován tím, že pronikl do jejího těla). Film X-Men: Budoucí minulost (2014) pojednává o pokusu identifikovat geny zodpovědné za odlišnost mutantů (gen X je metaforou ke "gay genu") a následně jejich nositele eliminovat pomocí umělé inteligence (robotů Sentinelů). Logan (2017) také řeší téma eugeniky a vyhlazení genů zodpovědných za odlišnost formou nikým neschválené genové terapie, a Noví mutanti (2020) vyobrazili lesbický vztah dvou dívek Dani Moonstar a Rahne Sinclair... Zkrátka queer témata jsou v X-Menech dosti přítomna, a mnohdy není třeba filmy (a další příběhy) analyzovat příliš do hloubky, aby se k nim člověk dopracoval.

Deadpoolovské filmy se diskriminace mutantů týkají spíše okrajově, ale více poukazují na sexualitu užvaněného žoldáka. V komiksech je pansexuál, a dva dosud vydané filmy o něm už také poukázaly na to, že se mu nelíbí jen ženy, ale také muži. Na ty scény s Colossusem ve filmu Deadpool 2 asi nikdo z vás nezapomněl, že ne? Plácání kovového muže po zadku a... mnohem víc. Co se Wolverina týče, v roce 2019 ho scénárista Jonathan Hickman v komiksech vyoutoval jako bisexuála, ale Chris Claremont - tvůrce většiny X-canonu - se nechal znát už v 90. letech, že kdyby s rokem 1991 dočasně neopustil Marvel a nepřestal by psát X-Meny, dal by Wolverinovi v průběhu devadesátek mužského přítele. V roce 1990 byl mimochodem pod taktovkou Christiana Coopera (který je zároveň amatérským ornitologem a ochráncem přírody) vyoutován Northstar, jiný marvelovský mutant, jako gay. Jak jsem již napsal, queer témata byla s X-Meny spojena po velmi dlouhou dobu, po mnoho desetiletí, a třeba nedávný animák X-Men '97 (2024) jich také neměl málo. Dobrá, úvodní část článku máme za sebou... Tak se konečně vrhněme na film Deadpool & Wolverine! A věřte mi, bude to sranda!

Láska je láska, když Deadpool Wolverina stříhá nohama! Obrázek z webu Variety

Na webu Vox se 21. června objevil článek s titulkem "Deadpool and Wolverine's marketing blitz is one long gay joke" ("Markentingová bouře filmu Deadpool & Wolverine je jeden dlouhý gay vtípek"). Jeho autor, Alex Abad-Santos, v něm rozebírá některé, ale ne všechny elementy markentigové kampaně k tomuto snímku, ze kterých je jasné především jedno: že Deadpool touží po Wolverinovi. A ne jako po kámošovi. Nebo... možná vlastně trochu. Touží po něm jako po sex kámošovi.

První oficiální plakát k filmu zobrazuje polovinu masky každého z našich dvou hrdinů stylizované jako srdce. Dva řetízky, každý s polovinou srdíčka, a když se spojí... Best friends? Nebo ti dva chlapi v jednom srdíčku budou Best boyfriends?

Zlomené srdce... snad ne navždy, Wade! Obrázek z webu Amazon

Výše jsem již uvedl kouzelný plakát ve stylu Krásky a zvířete. Což není Kráska a zvíře příběh o lásce? Otázkou je, kdo je vlastně v Deadpool & Wolverine kráska, a kdo zvíře. Wolverine asi bude spíše to zvíře, každopádně co se týče Deadpoola... ne, že bych mu chtěl křivdit, ale jeho tvář je poznamenaná rakovinou. Na druhou stranu, třeba film vyšle pozitivní poselství o tom, že vzhled nic neznamená! Ano, Loganovi - jak už víme z jednoho traileru - nebude pohled na Wadea bez masky nejprve příjemný, ale třeba si zvykne. Třeba zatouží políbit Wadeovy suché rty.

Druhý oficiální plakát k filmu vyšel na Valentýna, a zobrazil Deadpoolovu a Wolverinovu ruku, jak společně vytvářejí srdíčko. Nalevo od Loganových drápů vidíme spojení "D+W", napravo pak nápis "He said YES" ("Řekl ANO"). Jednak je to odkaz na rozhodnutí Hugha Jackmana opustit "wolverinovský důchod", do něhož odešel s filmem Logan (2017) a vrátit se k roli drsného Kanaďana s drápy; in-universe to ale spolu s tím srdíčkem znamená, že si kluci dali souhlas, a snad se vezmou.

Valentýnský plakát k Deadpool & Wolverine. Obrázek z webu We Got This Covered

Z oficiálního traileru vyplývá, že Wade v baru viděl Loganovy drápy bez erekce (což je u Wolverinů přes 40 běžné), a nejspíše se mu docela zalíbily. Na oficiálním plakátu k IMAX promítání filmu se jich jemně dotýká - láskyplně, s něhou, plně si vědom toho, že jde o extenzi jeho nejmilovanějšího.

Wadeův něžný přístup k Loganovým nehtíkům. Obrázek z webu Reddit

No, a pak tu máme popcornovou misku, která byla představena v květnu. Ta už tedy má grády; je to v podstatě Wolverinova hlava s dokořán otevřenými ústy. Ryan Reynolds a ostatní se rozhodli touto popcornovou miskou reagovat na "sexualizovanou" popcornovou misku k letošnímu hitu Dune: Part 2. O wolverinovské popcornové misce se dost vtipkuje; jako že ji fanoušci Hugha Jackmana nebo postavy použijí ke stimulaci svých pohlavních orgánů atd. Domyslíte si sami... Důležité ale je, že na misce je napsáno "Designed by Deadpool"; užvaněný žoldák tedy jasně dokázal, že si přeje jedno. Pomilovat se s drápatým rosomákem. I když ho Logan odmítne. Ne, že bych téhle objektosexualitě úplně fandil, mimochodem - ale uvědomme si, že Wade, který má rozhodně vysoké libido, je v tomto filmu singl, už nežije se svou přítelkyní - která zemřela ve dvojce jen proto, aby ji v mezititulkové scéně při cestě v čase zachránil - a schází mu někdo blízký.

A pak je tu ještě ta scéna z traileru nazvaného "Best Bubs". Tady se Wade nachází již přímo v Loganově těle, a jsou si velmi blízko... Co víc dodat.

Deadpool top, Wolverine bottom... přesně, jak si to Wade vysnil! Obrázek z traileru na YouTube

Závěr je jasný. Deadpool a Wolverine jsou gayové. Trailery prozrazují, že nejdřív budou mít problém vzájemně se snést, ale nezačíná tak každý příběh o lásce? Plakáty k filmu naopak prozrazují, že mezi dvěma kanadskými mutanty může být něco víc, než jen rivalita či přátelství. Bude zlomené srdce zahojeno? Dají se ti dva kluci spolu dohromady? Vždyť toho mají tolik společného - zhojí se z každé rány, jsou odlišní od světa, který je nenávidí, a který se rozhodli chránit... A ano, jejich osobnosti jsou možná jiné, ale kdo říká, že opaky se nemohou přitahovat? Minimálně Deadpool po Wolverinovi dost touží. Je jen na Loganovi, kdy se uvolí.

Zajímavé je to, že v době natáčení filmu Deadpool & Wolverine opustil Hugh Jackman svoji manželku, se kterou žil od roku 1996. Léta se o Hughovi říká, že by mohl být gay ve skříni - že si vzal ženu starší o nějakých dvacet let právě proto, že se chtěl ve filmovém průmyslu zamaskovat. Obě děti, které spolu mají, jsou adoptované. Věřte mi, jsem poslední, kdo by chtěl rozšiřovat nějaké zkazky o sexuální orientaci toho či onoho; jen bulvár dokola posledních dvacet let řeší, jestli je Hugh gay nebo ne. On sám to několikrát popřel, a identifikuje se jako spojenec LGBTQIA+ komunity. Celkově o queer lidech mluví velmi hezky, a potvrdil, že si je vědom toho, jak moc jsou mutanti - včetně Wolverina - důležití právě pro queer diváctvo. V rozhovoru, v němž o sobě řekl, že není gay, také prohlásil, že to není něco, za co by se měl někdo stydět. Kromě práv LGBTQIA+ lidí se vyjádřil i k podpoře práv žen a menšin celkově. 

Po rozvodu s Deborrou Lee-Furness ale Hugh trávil hodně času s Ryanem Reynoldsem, který hraje Deadpoola. Jejich vztah je bratrovský, ale i tak je to láska - láska dvou mužů. A právě tahle láska, tohle blízké kamarádství, trvá už spoustu let, a vedlo Hugha k odhození pomyslné smlouvy o "wolverinovském důchodu" a jeho návratu k roli. A nyní to vypadá, že ho ještě v roli drápatého mutanta uvidíme i v dalších filmech; hovoří se o možnosti jeho návratu v pátých a šestých Avengers. Bulvární narativy o tom, zda je Hugh gay nebo ne tedy můžeme ignorovat - hercova podpora LGBTQIA+ lidí je evidentní - ale je dobré si uvědomit, že tento nadšeně očekávaný biják se zrodil z blízkého vztahu dvou herců, jež ty dva mutantské kluky hrají. Nakonec je přece jedno, jakou podobu láska (nejen) dvou mužů má, že? 😊

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější