sobota 15. června 2024

Diuqin lechiguanae - seznámení s nově popsaným unenlangiinem z Argentiny

Včera, 14. června 2024, vyšel ve vědeckém časopise BMC Ecology and Evolution článek popisující dosud nejnovější přírůstek na seznam dromaeosauridů z podčeledi Unenlangiinae. V rámci svého výzkumu jej popsal Juan D. Porfiri z Universidad Nacional de Comahue v Argentině se svými kolegy z Hong Kongu a z USA. Pracovali s exemplářem pocházejícím z červených, nezpevněných pískovců bohatých na křemeny ze svrchnokřídového souvrství Bajo de la Carpa v argentinské provincii Neuqén. Tento exemplář, převezený z terénu do sbírek Museo de Ciencias Naturales na Universidad Nacional de Comahue dostal označení MUCPv 1401, a sestává z fragmentární kostry bez lebky, konkrétně z několika křížových obratlů, ocasních obratlů, levé pažní kosti a čtyř těžko identifikovatelných fragmentů; dva nejspíše patří k obratlům. Výzkum kostry ukázal, že se jedná o nový druh unenlangiina, kterého se Porfiri a jeho kolegové rozhodli pojmenovat Diuqin lechiguanae. V jazyce Mapudungun, jímž hovoří místní Mapučové (etnická skupina původních jihoamerických obyvatel z jižních And a Patagonie), znamená rodové jméno tohoto dinosaura doslova "dravý pták" (tedy to samé, co slovo "raptor" znamená v angličtině). S druhovým přízviskem je to neméně zajímavé; odkazuje na čarodějnici Lechiguanu z argentinského filmu Nazareno Cruz y el Lobo z roku 1975, ve kterém se prokletý rolník za úplňku měnil ve vlkodlaka a byl nucen okusit lidské maso. Celé druhové jméno tohoto nově popsaného teropoda tedy můžeme do češtiny přeložit jako "Lechiguanin dravý pták". Který nebohý rolník to odnesl tentokrát, a byl nucen se po cestě 83 až 86 milionů let proti proudu času měnit za úplňku v srpodrápého opeřence polykajícího ještěrky a naše dávné příbuzné z řad drobných patagonských savců? No, pravda je, že žádný. Naštěstí. Diuqin je velmi zajímavým zvířetem, neboť jde o prvního unenlangiina ze souvrství Bajo de la Carpa. Dalších osm teropodů, jejichž pozůstatky byly zatím ze souvrství "vyneseny" a identifikovány, patří do čeledí Alvarezsauridae, Abelisauridae, Noasauridae a další do kladů Megaraptora, Patagopterygiformes a Enanthiornithes. Od "krátkorukých" achillesaurů po nejstarší známé nelétavé ptáky patagopteryxe; Diuqin neměl v pravěké Patagonii zrovna špatnou společnost. Otázkou je, jaké vztahy - predační, mutualistické, vyhýbačné - mohly mezi těmito různými teropody s realizovanými, odlišenými ekologickými nikami panovat. 

Diuqin lechiguanae - nově popsaný dromaeosaurid z podčeledi Unenlangiinae, jež dosud nebyla v souvrství Bajo de la Carpa zastoupena. Obrázek z blogu Species New to Science

Velice zajímavé je, že nalezená pažní kost diuqina nese známky po kousnutí. Nejspíše se do ní zakousl nějaký krokodyliform, savec nebo jiný teropod - snad jeden z těch, se kterými sdílela svou domovinu. Porfiri a jeho kolegové dokonce uvádějí, že by teoreticky mohlo jít o důkaz kanibalismu. Požíraly se diuqinové navzájem? To se zatím neví; v asociaci s fragmentární kostrou byl nalezen dozadu zahnutý zub jakéhosi teropoda, liší se však svou stavbou od zubů všech unenlangiinů a nejspíše patřil některému zástupci kladu Megaraptora. Samotný Diuqin byl samozřejmě masožravcem, stejně jako jeho ostatní "raptoří" příbuzní. Od ostatních unenlangiinů se tento taxon liší laminou (drobným "plátkem") v nejzadnější části křížového obratlového neurálního oblouku, a také znatelným párovým otvorem ve stejné části křížového oblouku a předního ocasního neurálního oblouku. Pažní kost se odlišuje od pažní kosti poměrně dosti velkého unenlangiina druhu Austroraptor cabazai, který žil před 72 až 66 miliony let též na území pozdější Argentiny, a který dorůstal až pětimetrové délky. Diuqin byl malým teropodem, ale autoři studie neprovedli odhad o jeho tělesné velikosti, takže se budeme muset spokojit zatím pouze se závěrem, že šlo prostě o jednoho z těch menších teropodů z Bajo de la Carpa. 

Zdroj informací pro napsání tohoto příspěvku:

Doufám, že vás tento nově popsaný unenlangiin zaujal. Rád bych v příštích týdnech rubriku o nově popsaných paleozvířatech trochu oživil, byla totiž dormantní příliš dlouho!

1 komentář:

Dracovenator03 řekl(a)...

Díky za informování.

Okomentovat

Nejčtenější