neděle 23. června 2024

Restore Nature Now: Velká demonstrace v Londýně s požadavky pro příští britskou vládu

Zajímáte-li se dlouhodobě o politiku ve Velké Británii (v tomto směru doporučuji sledovat na YouTube kanál Novara Media), pak je vám jistě známo, jak detrimentální dopad měli Konzervativci za posledních čtrnáct let na tamní životní prostředí. Od vybíjení jezevců po odmítnutí přechodu na net-zero (nulové emise uhlíku); David Cameron sliboval hromadné zabíjení černobílých lasicovitých z naprosto nevědeckých důvodů, Theresa May odmítala ban lovu lišek s tím, že na jejich zabíjení na venkově byla jako malá zvyklá, Boris Johnson si hezky odletěl z COP26 v Glasgow ve svém osobním letadle (letecká doprava mimochodem přispívá ke 2 % světových emisí skleníkových plynů) a Rishi Sunak se svou vládou vydal loni v létě takřka sto licencí k těžbě fosilních paliv v Severním moři... A je toho mnohem víc. Naprosto neudržitelná politika Konzervativců se stala i předmětem poslední epizody dokumentárního cyklu Wild Isles od BBC, který vyprávěl David Attenborough, a který byl premiérově uveden na jaře 2023. Je pochopitelné a naprosto správné, že se odvážní aktivisté z hnutí jako je Just Stop Oil či Extinction Rebellion, ale i z menších uskupení, snaží upozornit na katastrofické jednání současné britské vlády v ohledu k environmentu, a to jakýmikoliv způsoby. Mlčet v dnešním světě znamená podílet se s ekonomicky mocnými na ničení planety, na níž žijeme.

V sobotu 22. června došlo v Londýně k masivní demonstraci s názvem Restore Nature Now, které se zúčastnilo na 60 000 lidí, asi 350 aktivistických uskupení a britských i mezinárodních organizací jako National Trust, RSPB (Royal Society for the Protection of Birds), Friends of the Earth, World Wildlife Fund nebo Rewilding Britain. Zcela poprvé tak byli vidět zástupci vládních organizací vedle aktivistů z Greenpeace, Activists Without Borders, Animal Defenders International či Extinction Rebellion, jež jsou zaujatým tiskem vlastněným ekonomicky mocnými označováni lživě za "sabotéry", a nechybělo ani pár dobře známých tváří z dokumentárních filmů. Demonstrace se totiž oficiálně zúčastnili environmentalista a televizní moderátor Chris Packham, jeho nevlastní dcera, zooložka a též televizní moderátorka Megan McCubbin nebo také celosvětově opěvovaný dobrodruh Steve Backshall z pořadu Deadly 60. Kromě nich byly na demonstraci viděny také herečky Judi Dench a Emma Thompson. Účel demonstrace? Požadovat, aby příští britská vláda neignorovala zhoršující se environmentální krizi. 

Chris Packham a jeho nevlastní dcera Megan McCubbin, známé tváře přírodopisných dokumentů, na včerejší demonstraci Restore Nature Now v Londýně. Fotografie Sophie Evans z webu The Guardian

Konkrétní cíle demonstrace byly následující: zvýšení platů za práci pro přírodu, přimět znečišťovatele platit za emise, poskytování více prostoru přírodě, zavést práva na zdravé životní prostředí do britského zákona a zajistit spravedlivá a účinná opatření v oblasti klimatu. Nic, co by tisk vlastněný ekonomicky mocnými mohl označit za "radikální". Chris Packham, který s nápadem uspořádat tuto demonstraci přišel, prohlásil včera před mikrofonem a před tisícovkami účastníků následující: "Posláním bylo od začátku dát všechny tyto skupiny dohromady, aby se soustředily na své podobnosti a zapomněly na své rozdíly." Pravdou je, že v zúčastněných skupinách jako Earthwatch Europe, Just Stop Oil nebo Christian Climate Action se nacházejí naprosto rozdílní lidé s rozdílnými pohledy na svět; punkovští aktivisté z Just Stop Oil jsou jen těžko srovnatelní s možná až příliš pacifistickými křesťanskými klimatickými aktivisty, a ti jsou zase něco naprosto odlišného od vládní organizace jako je RSPB, jež zřizuje přírodní rezervace nejen pro ptactvo. Jakkoliv nemožné se to však mohlo ze začátku zdát, Chrisovi a dalším organizátorům se povedlo, co si dali za cíl. Všichni ti lidé s rozdílnými pohledy na svět, s rozdílnými ideologiemi a postoji, s rozdílnými ekonomickými názory... ti všichni se dali dohromady, aby požadovali lepší péči o environment v Británii.

Velkou otázkou je, jak může příští britská vláda současnou a rozhodně nehezkou situaci zlepšit. Je dosti pravděpodobné, že Konzervativci pod vedením Sunaka zažívají svůj poslední záchvěv. Parlamentní volby čekají Spojené království už za méně než dva týdny, ve čtvrtek 4. července. Dlouhodobě se předpokládá (už od roku 2022), že vyhraje Labour Party pod vedením bezobratlého centristy Keira Starmera, pokračovatele otřesného Blairova odkazu v politické straně, která byla po desítky let své existence socialistická, ale nyní je z ní směšná pravicová fraška - a to po desítkách let infiltrace buržoazními lháři, pro které jsou pracující, menšiny a životní prostředí něco o dost méně podstatného, než vlastní politické kariéry. Kdybych měl britské občanství, nejvíce by se mi zamlouvala Green Party, tedy britská "strana zelených" - v současné době asi nejvíce levicová velká strana ve Spojeném království (a to píši jako někdo, kdo není fanouškem politických stran; nejsem žádný umírněný levičák, který by věřil, že volby přinesou řešení; to může přinést jedině naprostá změna ekonomického systému, a to zdola!). Je mi sympatické, že Green Party má ve svém manifestu například novou daň pro bohaté, zvýšení daně pro lidi s výdělky nad 50 270 liber měsíčně, přechod na nulové emise do roku 2040 či řešení krize britského zdravotnictví. Člověk ví, že Británie je slušně řečeno v záchodě, když Greens připomínají více corbynisty než samotní labouristé.

Demonstrace Restore Nature Now v ulicích Londýna pod queer vlajkami vyvěšenými v rámci Duhového měsíce. Jiskra lepší budoucnosti? Snad! Fotografie Jeffa Moora z The Irish News

Poklidná demonstrace Restore Nature Now dokazuje, že Britům rozhodně záleží na životním prostředí, a to nejen v jejich zemi. Organizátorstvo totiž poselství akce směřovalo nejen k příští britské vládě, ale i ke zbytku světa. Konec hájení národních zájmů, konec řešení environmentálních problémů za umělými hranicemi států, které beztak i v současném neoliberálně kapitalistickém světě ztrácejí své suverenity. V provázaném globálním systému naší planety jsou vykonstruované diference mezi lidmi - národ, rasa, sexuální orientace - pomíjivé. Žijeme v období nejhorší krize životního prostředí za celou existenci druhu Homo sapiens. A mnoho lidí si dobře uvědomuje, že současný ekonomický systém je dlouhodobě naprosto neudržitelný, a že ekologický kolaps se blíží. 

A fakt, že se lidé s tolika různými cíly a z tolika různorodých organizací spojili, vysílá jasnou zprávu: chceme zdravé životní prostředí, chceme spravedlnost pro zvířata a rostliny, a nechceme v pozicích moci lháře, manipulátory, kapitalisty a fašisty, jejichž činnost přímo či nepřímo může rozmetat vše, co nám tato planeta nabízí. Restore Nature Now byla demonstrací, kterou bychom se měli všichni inspirovat; a společně vyjít do ulic i zde, a za Atlantikem, a vůbec ve všech koutech světa. A přestože poklidná demonstrace málokdy napomůže dosáhnout skutečné změny - historicky k opravdovým změnám docházelo v důsledku přímých akcí (např. Stonewall Riot), takže mi dejte coby anarchistovi za pravdu - je velmi důležité, že se lidé takto semknou, a jako masy vyšlou důležitou zprávu o nutnosti lepší správy environmentu do světa.

Pozvánka Steva Backshalla, známého z dokumentů Deadly 60, Expedition či Ice Age: A Frozen World a podporovatele Green Party, na včerejší demonstraci Restore Nature Now. Zdroj: Twitter

Emma Thompson, herečka známá například z filmů o Harrym Potterovi, byla při účasti na demonstraci tázána, zda souhlasí i s přítomným hnutím Just Stop Oil, které nedávno postříkalo barvou Stonehenge (což naprosto podporuji!). Vyjádřila se k tomu takto: "Myslím, že podporuji každého, kdo bojuje v této mimořádné bitvě. Nesmíme už ze země vytěžit žádnou další ropu. Vede se o tom spousta argumentů. A vím, že se vede i spousta velmi komplikovaných ekonomických argumentů. Ale všechny zdroje musíme nechat v zemi, nemůžeme je vynést ze země."

Chris Packham, který hnutí Just Stop Oil a jeho aktivity dlouhodobě podporuje (letos se zastával u soudu aktivistky Cressie Grethin, která byla naprosto nespravedlivě odsouzena za akci z července 2022, když Sunakova vláda upustila od přechodu na nulové emise), prohlásil k akci u Stonehenge následující: "Stojím za nimi, protože jinak bychom tento rozhovor nevedli. A pokud bychom nevedli tento rozhovor, pak bychom nevzdělávali veřejnost, nevyvíjeli bychom tlak na naše politiky, aby reformovali politiku, která nás všechny pravděpodobně zabije, naše děti... Musíme ponechat fosilní paliva v zemi. A přiznejme si to, kdyby politici poslouchali Just Stop Oil a brali na vědomí validní argumenty tohoto hnutí, protože jsou v podstatě jen spojníkem mezi vědou a politikou, pak by byli mimo byznys. Jsem si jistý, že by pak všichni seděli doma u čaje a koláčku."

K samotné demonstraci Chris Packham uvedl: "Jsem zdrcen nedostatkem předvídavosti, inteligence, porozumění a odhodlání udělat cokoli s tím největším problémem v historii našeho druhu. V době, kdy potřebujeme odvážné a statečné vedení, nevidíme v žádném z manifestů známky toho, že by se to mohlo uskutečnit."

Chris sice není anarchista - v jednom rozhovoru sám řekl, že si nepřeje anarchii a chce, aby uhlíkové emise reguloval stát - ale je vidět, že punkovské vyrůstání v 70. a 80. letech na něj mělo dobrý vliv. A má pravdu. Manifesto Green Party, ze kterého jsem s vámi výše sdílel pár bodů, je sice nejpřívětivější ze všech manifest velkých politických stran, které mají šanci v červencových volbách uspět. Ale i tak je to slabá politika, která vlastně environment Velké Británie a světa celkově nezachrání. Pomůže jen oddálit ekologický kolaps. Co je tedy skutečně třeba? Kterým směrem je třeba se orientovat? 

Mou odpovědí je antikapitalismus, sociální ekologie, nerůst. Zpomalení ekonomického růstu v sektorech, ve kterých není třeba další růst, a ekonomická podpora zemí globálního jihu, které naopak potřebují větší rozvoj. Je třeba se vážně vzdálit od děsivých ideálů konzumní společnosti, ve které si někteří hrabou, druzí mlčí, třetí hrabou i mlčí, a čtvrtí trpí bez střechy nad hlavou, kvůli povodním a dalším katastrofám, jež klimatická krize přináší. Ale tato změna, tento přechod k nové organizaci společnosti, nemůže být učiněn politickými lídry; je to změna, jež musí přijít zezdola, z řad mas lidí, kterým opravdu na životním prostředí záleží. Je třeba pominout distrakce, kterými kapitalistický systém svazuje masy - bezduchý entertainment, kompulzorní sexualita a akceptance vykořisťovatelského ekonomického systému - a zapojit se do řešení environmentálních problémů. Každý - aktivní, méně činný, extrovert, introvert, kdokoli - se může stát součástí něčeho, co skutečně přinese změnu. 

Zdroje informací pro tento článek:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější