sobota 22. června 2024

Parvosuchus aureloi, nově popsaný gracilisuchid z triasu Brazílie

Před dvěma dny, 20. června 2024, vyšel ve vědeckém časopise Scientific Reports formální popis fosilních pozůstatků pseudosuchiána z čeledi Gracilisuchidae, který žil ve středním až pozdním triasu. Jeho autorem je Rodrigo T. Müller z Universidade Federal de Santa Maria v Brazílii. Typový exemplář zvířete sestává z částečně zachovalé kostry, tvořené lebkou se spodní čelistí, jedenácti zádovými obratly, dvěma křížovými obratly, plně zachovalým pánevním pletencem, kosti končetin a dalšími ostatky. Pochází z lokality Linha Várzea 2 na území municipalit Paraíso do Sul a Rio Grande do Sul, spadající do souvrství Santa Maria a do pánve řeky Paraná, v jižní části Brazílie. Müller tohoto gracilisuchida pojmenoval Parvosuchus aureloi, což znamená "Auréliův drobný krokodýl"; druhové přízvisko ctí Pedra Lucase Porcelu Aurélia, který zkamenělou kostru objevil. Na základě délky lebky, měřící 14,4 centimetru, odhadl Müller celkovou délku zvířete na 1 metr. Kyčelní kost je velice krátká, na délku má jen 5,3 centimetru, a kost stydká měří 4,3 centimetry. Průměr sklerálních prstenců (kostních prstenců sloužících jako báze oka) na lebce činí asi 1,8 centimetru. Není asi příliš překvapivé, že Parvosuchus aureloi byl masožravec, což prozrazují jeho dlouhé, čepeli nože podobné zuby. Některé z nich byly zatočeny dozadu. Jedná se o vůbec prvního pseudosuchiána malého vzrůstu, který je ze středního až pozdního triasu jižní Brazílie znám; donedávna se paleontologům poštěstilo studovat jen větší pseudosuchiány ze souvrství Santa Maria. Takový Dynamosuchus collisensis, popsaný Müllerem v roce 2020, měřil asi 2,1 metru; Prestosuchus chiniquensis, popsaný Friedrichem von Huenem v roce 1938, byl pak až 7 metrů dlouhý! Je tedy zajímavé vhlédnout do další ekologické niky obývané malým, jen metrovým pseudosuchiánem, který nicméně sdílel svou domovinu s těmito většími bratránky krokodýlů.

Sedmimetrový Prestosuchus chiniquensis se cpe masem uloveného herbivorního dicynodonta; v popředí vidíme tři zástupce nově popsaného gracilisuchida Parvosuchus aureloi, z nichž dva se přetahují o ukořistěné vlákno masa. Obrázek Matheuse Fernandese, převzato z webu ABC News

Parvosuchus aureloi je prvním brazilským gracilisuchidem známým z hranice stupňů ladin (před 242 až 237 miliony let) a karn (před 237 až 227 miliony let). Dalšími zástupci této čeledi pseudosuchiánů jsou Gracilisuchus stipanicicorum z pozdního triasu Argentiny; Turfanosuchus dabanensis ze středního triasu severozápadní Číny; Yonghesuchus sangbiensis ze středního až pozdního triasu severní Číny; a  Maehary bonapartei z pozdního triasu jižní Brazílie, ze souvrství Caturrita datujícího se do doby před přibližně 225,4 miliony roky. Parvosuchus je nyní pátým popsaným rodem gracilisuchida.

Zdroje informací prezentovaných v tomto článku:
Gracilisuchidae (Wikipedia)
Carnian (Wikipedia)
Ladinian (Wikipedia)

3 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Zajímavé, díky za článek.

Fotografie přírody Ji Hei řekl(a)...

No, jsou to o trochu větší zvířátka, než fotím já ;) :). Zajímavý článek, pěkný blog :).

Kuzuri řekl(a)...

A hlavně taky vyhynulá... :D Děkuji.

Okomentovat

Nejčtenější