středa 12. června 2024

Putování s dinosaury se vrátí v roce 2025!

Minulý týden v úterý jsem obdržel e-mail od výtečného starého blogerského kolegy Nonychromka, ve kterém mi poslal screenshot oficiálního oznámení nejnovějšího paleodokumentu od BBC. Ačkoliv jsem chtěl na téma návratu Putování s dinosaury v nové sérii napsat článek v podstatě hned poté, tlačil mne z různorodých důvodů čas, a tak se k tomuto tématu dostávám až nyní. Informace o návratu značky Walking with Dinosaurs byly již nějakou dobu známé (o nové sérii se sporadicky hovořilo od roku 2022), ale jsem potěšen, že BBC projekt konečně oficiálně oznámila. Pokud jste stále ještě neviděli první teaser, zde je...


BBC Studios natáčí nové Putování s dinosaury spolu s ZDF, France Télévisions a PBS. Půjde o šestidílný cyklus, ve kterém vhlédneme do životů různorodých neptačích dinosaurů z druhohor, s největší pravděpodobností v podobné formě, jako původní (a též šestidílná) série z roku 1999. Prozatím bylo potvrzeno, že se v nové verzi Putování s dinosaury objeví Spinosaurus, Triceratops, Tyrannosaurus a Lusotitan. Jedna z šesti epizod tedy bude jistě zasazena do severní Afriky na konci spodní křídy, další do oblasti souvrství Hell Creek na konci křídového útvaru, a přítomnost lusotitana v seriálu značí, že jedna epizoda se bude odehrávat ve svrchní juře Portugalska. Více zatím není známo. Jak moc se bude nové Putování s dinosaury lišit od toho starého, to samozřejmě nevíme. Thomas Holtz Jr., jeden z nejvýznamnějších amerických paleontologů a konzultant jak původního, tak nového seriálu, prozradil na Twitteru, že byl štábem BBC natáčen při rozhovorech; je tedy možné, že příběhy zvířat budou protkány doplňky od vědců (talking heads scény) nebo bude každá epizoda doplněna o krátký segment na konci věnovaný určité problematice, a vědci se objeví v právě v tomto segmentu (podobně to BBC dělá se svými přírodovědnými dokumenty už řadu let; pomyslete třeba na 2. sérii Prehistoric Planet). 

Jack Bootle z BBC prohlásil následující: "Celá nová generace diváků se brzy zamiluje do Putování s dinosaury. Původní série byla jedním z nejvíce vzrušujících naučných pořadů všech dob, a tento přerod staví na jejím úžasném dědictví. Každá epizoda je podložena nejnovějšími vědeckými poznatky, ale je také plná dramatu – což z ní dělá sérii jak pro dinomilovníky, tak pro lidi, kteří chtějí, aby jim byl povyprávěn skvělý příběh."

Doplním ještě, že původní tým se na novém Putování s dinosaury nepodílí. Tim Haines, který přišel s konceptem původního seriálu v roce 1996, v současné době pracuje na jiném paleodokumentu, a to sice na osmidílném Surviving Earth, jehož vydání je očekáváno na letošek. Na obrozeném Putování s dinosaury se nepodílí ani Jasper James (Prehistoric Park), ani John Lynch (Walking with Cavemen). Značka Walking with Dinosaurs patří korporaci BBC, zda původní tvůrci dostanou peníze za nějaké licenční poplatky mi není známo. Na Discordu jsem se shodl s řadou paleodokufanoušků, že je to k původním tvůrcům nefér (diví se někdo, že jsem jako analogii používal to, jak DC Comics a Warner Bros. ukradli Alanu Mooreovi Watchmeny a V jako Vendeta? "You see what those bloody corporations do? They take your ideas and they suck them! Suck them like leeches until they've gotten every last drop of marrow from your bones!" pronesl kdysi Moore v epizodě Simpsonových v reakci na DVD filmu Watchmen Babies: V is for Vacation). Superfandové původního Putování s... mohou být nadšeni, ale faktem je, že se značka vrací hlavně z jednoho důvodu; že byla úspěšná, vydělala spoustu peněz, a korporace, které patří, z ní bude dolovat peníze dál.

Není to ostatně poprvé, co bylo Putování s dinosaury oživeno bez inputu původních tvůrců. V roce 2013 vyšel film Putování s dinosaury 3D (Walking with Dinosaurs 3D), ve kterém dinosauři nejen mluvili, ale který obsahoval i tu creepy scénu o kompulzorní sexualitě a submisivitě dinosauří samice "vyhrané" v souboji dvou samců. 😨 Tohle mě tak traumatizovalo, že mám z toho dodneška noční můry. Walking with Dinosaurs 3D turned me gay (ace). 😂 O pár let dříve byla také značka Putování s dinosaury navrácena jako název putovní show s animatronickými dinosaury, jež párkrát zamířila i do O2 arény v ČR (naposledy v roce 2019). Revival v roce 2025 je nicméně prvním návratem Putování s dinosaury na televizní obrazovky, ačkoliv nová série nebude součástí původní Trilogie života (Putování s dinosaury z roku 1999, Putování s pravěkými zvířaty z roku 2001 a Putování s příšerami z roku 2005) a jejích spin-offů (díly s Nigelem Marvenem z let 2002 a 2003 a Putování s pravěkými lidmi z roku 2004). V podstatě půjde o svou vlastní, novou věc, která však bude mít jistě velký přínos a nejednoho mladého člověka bude inspirovat k exploraci rozmanitého prehistorického světa. A kdy začne nový seriál vycházet? V létě 2025!

O dalších novinkách týkajících se nového Putování s dinosaury, jež nás čeká příští rok v létě, vás hodlám informovat. To samozřejmě platí také o všech dalších paleodokumentech. Osobně se velice těším, a myslím si, že to bude parádní seriál!

2 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Toto je výtečná zpráva. Originál i přes všechny faktické mouchy miluji.

Kuzuri řekl(a)...

Taky mám hrozně rád Putování s dinosaury. :) I když věřím, že bych se k pravěkým potvůrkám (a k blogování o nich) nějak dostal třeba později skrze jiný influence, když jsem WWD viděl poprvé ve svých pěti, velmi silně to na mne zapůsobilo. :)

Okomentovat

Nejčtenější