pátek 21. června 2024

Obrázek týdne 21. 6. 2024

S pátečním večerem přináším další Obrázek týdne! Zvláště tentokrát pro mne bylo nelehké učinit rozhodnutí, které dílo jím bude prohlášeno. Našel jsem za poslední týden tuny tak kvalitního paleoartu, že bych klidně mohl začít rubriku Obrázek dne! 😂 Minulé dva týdny jsme se prostřednictvím Obrázků týdne podívali do suchých oblastí, ať už v současnosti, tak v pravěké minulosti. I z tohoto výtečného díla leze trochu sucho, aridní krajina v něm však hraje menší roli, a dílo je z většiny věnováno svému hlavnímu zvířecímu herci. Autorem obrazu je Dhruv Franklin.


Popisek k obrázku: Třímetrový pozemní lenochod Mylodon listai se vydal na dlouhou cestu zpustlou patagonskou krajinou. Z jeho hrdla se dere naříkavá, melancholická melodie. Jedná se o starého dospělého samce, který hledá partnerku či partnera. Poněvadž jsou tato zvířata samotářská a po většinu svých životů se s nikým nedruží, nebude pro něj jednoduché najít někoho vhodného. Nejblíže žijící Mylodon totiž může být na desítky kilometrů daleko, a navíc nemusí mít zrovna náladu na páření. I když je tato dvoutunová býložravá potvora takřka neporazitelná, stále si musí dávat pozor. Patagonskými pláněmi již po stovky tisíc let pobíhají smečky velkých kočkovitých šelem, jež se v případě nebudou zdráhat zabít i obřího lenochoda. Zatím se však v bezprostředním okolí tohoto lenochoda nacházejí jen dijuky patagonské (Phrygilus patagonicus), malí pěvci o délce 15 až 16 centimetrů. Mylodoni žili po nějakých 780 000 let, a v současné době jsou známy dva jejich druhy; M. darwini, pojmenovaný podle svého objevitele, objevitele přírodního výběru Charlese Darwina, a M. listai. Vyhynuli teprve před asi 10 000 lety, na začátku holocénu. Postkraniální kostry těchto zvířat nebyly prozkoumány tak důkladně, jako tomu bylo u jiných pozemních lenochodů, nicméně z mylodonů jsou známy mumifikované kusy kůže; první kusy byly nalezeny už na konci 19. století. Fosilie těchto zvířat jsou známy z Argentiny, Chile, Bolívie, Uruguaye, Paraguaye a také z jihu Brazílie. Dijuky patagonské samozřejmě přežívají do dnešních dnů, a vyskytují se v Argentině a Chile. Scéna se odehrává na území argentinských pamp v pozdním pleistocénu, před 30 000 roky.

Je vám známo, že druh Mylodon darwini popsal Richard Owen, autor slova "dinosaurus" (respektive Dinosauria), v roce 1840 na základě fosilií, které nalezl Charles Darwin? Owen později nemohl o Darwinovi ani slyšet, protože byl zarytým kreacionistou a naprosto odmítal závěry, podle nichž samozřejmě ke vzniku druhů dochází přirozenou cestou (Darwin mimochodem druhou kapitolu svého díla O původu druhů věnoval rozbití jeho současníky přijímaného dogmatu, že "druh" a "odrůda" jsou prý cosi odlišného, a že se jeden vyvíjí pod vlivem božstva, druhá přirozeně).
Pokud jste se ještě nezačetli do první kapitoly mého nového příběhu Oedipinas, pak vám ji vřele doporučuji! Druhá kapitola této zčásti amfibiánní série vyjde v příštích několika dnech, nenechte si ji ujít!
Mimoto pracuji na dokumentárních novinkách z posledních dvou měsíců, a rád bych také přispěl do rubriky o paleonovinkách.

7 komentářů:

Kuzuri řekl(a)...

Pamatujete si ještě na toho otravu Blogplateosaura neboli Hebeše, který tolik proslul v internetových komunitách jako jediný český inkviziční pedofil? :D Hrabal jsem se teď nedávno v jeho příspěvcích (na vlastní nebezpečí, přátelé, na vlastní nebezpečí! :D) zanechaných na všelijakých webových stránkách, a našel jsem jeho další přiznání... wow, this is a treasure. This shall never be forgotten! :D

Zkopírujte si odkaz na obrázek do URL a užijte si to... :) Mimochodem, je zase dosti patrné, že používal na internetu asi milion přezdívek (Lucka = Habeš).
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVTrFEXa8F-Jd1Yb-GWGnsUZEwm9c8zZ-GZOQTK9_KH6Gd59p1qHEGVdBjHhQY5RVL6w_vWXhoDeQM702awRevAwdoFxJkXajGC-JYMqlzSDj7ZvOThZVhuUHXYDyBb-uN-r4C2OBU6IyaS4pp5MidDGPBGh8JbrfiKE1kMKaiNcqnMekwUfgjtl1pbvk/w443-h289/Debilovy-%C5%99e%C4%8Di%C4%8Dky.png

Jak pláče... :D A jak přiznává, že nemá žádné koníčky, žádné zájmy, a že útoky na lidi na internetu jsou pro něj to jediné, co mu přináší klid a radost... Přiznání psychopata/sociopata/machiaveliána, velikáše zajímajícího se jen a pouze o své potěšení... Oh my Landon Kaelber! :D

Mimochodem, ještě jeden zajímavý komentář, který Blogplateosaurus zveřejnil na webu Živě v květnu 2019 - jedno z jeho přiznání k jeho sexuální orientaci, než obrátil a začal dokola řvát: "Nejsem pedouš, nejsem! Néé, aaaa! AAAA! R-AAAA! Jsem agent, jméno je Bond!" :D :D :D Screenshot zde:
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu2sf8-7n1fAhFUSpyAG3qboryeHtmIuXkBGk_DMr4HlrzdcJITrEfE_Bvs9DvZFFgwmVIwfEawjExiARspccRYtOvlrn0I4MwiZUOVtuiYvGmOna48Y1ya-wip958WfizCa_JyY-6loU3_2pcN0EAlLDTGO4boaefxktd2lPJeO-XLYZRvt7ujslKP9I/w299-h618/Blogplateosaur%C5%AFv-coming-out.png

Přesně s tímhle mě Blogplateosaurus otravoval i v mailech, které mi sám napsal (jak je prý zamilovaný do malé holky a blah blah blah, jak kdyby mě to mělo kruci zajímat), ale očividně se ke svým citům k mladistvým přiznával i veřejně... Velice zajímavé. Názor na něj nechám vám... Každopádně co si hošík nadělal, bude si muset sníst. :)

hajznberk řekl(a)...

jn furt to samý xD mě to úplně dostalo jak mi hrozil trestním oznámením za to že jsem napsal že je pedo xd přitom se k tý orientaci sám hlásil jak kohout ke svýmu harému. by mě zajímalo, kolik prášků bere

Kuzuri řekl(a)...

Trestním oznámením vyhrožoval snad každému, s kým se začal hádat... :D Je to opravdu joke. Týpkovi je dvaadvacet, ale píše, jako by byl zastavený ve vývoji někdy v osmi. :D No, kdyby vyhledal psychologickou pomoc (vždyť já sám ho odkazoval na Projekt Parafilik, který je dělaný právě pro lidi jako on!), bylo by mu třeba lépe... jenže Blogplateosaurovi společenská zodpovědnost očividně nic neříká.

Mimochodem, Blogplateosaurus se svěřil českým pedofilům s tím, že se stýkal s dětmi bez souhlasu a vědomí jejich rodičů. That's some messed up shit. Ne, tenhle člověk není v pohodě... a je třeba mít na vědomí, že takového jedince jsme měli mezi sebou v paleoblogové komunitě.

Dracovenator03 řekl(a)...

Páni. Tak to je maso. Jsem rád, že jsem se tu s ním nikdy nedostal do kontaktu. Přijde mi ale, že dřív byl normálně liberál.

Kuzuri řekl(a)...

Nebyl, Draco. Je to pravicový pedofil. :D Býval jím za časů Blogu.cz, je jím dodnes. Věří konspiračním teoriím, a jsem si vcelku jistý, že jim věřil i tehdy... Tragik.

hajznberk řekl(a)...

já bych fakt neřešil kde je situovanej politicky. je to ta poslední věc co by nás někdy měla zajmat, jestli je pravičák jak tvrdí nebo ne (jako levičák nebude to je jasný ale je to teďkonc jedno). hlavní je, že se chová jak zmrd. přiznal, že musí lidi šikanovat na internetu aby se cítil líp. to si myslím je nejdůležitější věc kterou bysme o něm měli vědět. plus teda ještě to že má zálusk na malý holky, fakt otřesný. A hlavně se ke všemu přiznal veřejně což je podstatný.

Kuzuri řekl(a)...

No, rozhodně bych ho označil za krajního pravičáka; psal mi, že si přeje, aby mě zmlátili pro mou sexuální orientaci, a že nemá rád lesby a queer ženy celkově. Takže je to fašista, a to je taky třeba mít na paměti.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_hzKFHFxnQVpH5pAMIen3U2LxKi89vKG1wbeix5jobBOqBfxSNaBxVYW4nOPGHMiO8XkgVFu-5oCXrZU1v3rrK4-v6qa3pYsu-A09EgA00OPsCI7ZBmjSAjEb9RlWzAYreh-UyVrH1gDduvG7HueUP8-3BwG9UjEp657AD1Lq0fmGWum1Yse6vOPpIys/w722-h144/Debilovy-kecy.png

Nic o něm není méně či více důležité; Blogplateosaurus je pedofil, krajní pravičák, lhář, manipulátor, psychopat. Svými extrémně pravicovými názory si maximálně tak omlouvá svou touhu ubližovat ostatním. No, v historii není první.

Okomentovat

Nejčtenější