sobota 29. června 2024

Nejdéle žijící známý živočich: Bisexuální želva obrovská Jonathan

Duhový měsíc zítra končí, což samozřejmě neznamená, že by se i další dny (nejlépe všechny v roce!) neměly nést v barvách duhy. Chtěl jsem však do jeho skončení publikovat ještě nějaký ten faktický gay článek, a pak jsem si zcela nevysvětlitelně vzpomněl na Jonathana, samce želvy obrovské, o kterém jsem se zmínil již v příspěvku Nejdéle žijící zvířata z roku 2016. Tehdy o nejdéle žijícím želvákovi nebyla známa jedna věc; že má rád jak želví dámy, tak želví pány. Nebude tedy na škodu něco o něm na tento blog doplnit.

Když uslyšíte jméno Jonathan, na koho si nejdříve vzpomenete? Na Jonathana Nolana, producenta a režiséra zodpovědného za seriál Westworld a spoluscénáristy nejslavnějšího batmanovského filmu? Na Jonathana Majorse, který v seriálu Loki a ve filmu Ant-Man a Wasp: Quantumania od Marvelu ztvárnil padoušského Kanga? Nebo se vám snad - ač tomu silně nevěřím - vybaví postava Jonathana Leahyho z lovcokryptidovského hororu Prokletí rodiny Owenových, který jsem na tomto blogu publikoval na podzim 2021? Každému se vybaví někdo jiný. Když zmiňuji tu poslední z mnoha možností, neboť jsem zvíře ješitné (div že na vlastní příběhy nepíši fanfikce), asi byste si pomysleli, že pro mne bude jméno Jonathan asociováno právě s nechtěným synem Pauline Jetkins a psychopatického Dana Leahyho. Ale není tomu tak (a slova o mé ješitnosti byla hrubě přehnána). Vybaví se mi, stejně jako možná celé řadě milovníků zvířat, nejstarší známé žijící zvíře - samec želvy obrovské, který je doma v Plantážním domě, oficiálním sídle guvernéna Svaté Heleny, a v jeho bezprostředním okolí. Jonathan patří k poddruhu Aldabrachelys gigantea hololissa, který je jednou ze čtyř subspecií želvy obrovské (jeden poddruh je už ale vyhynulý). Letos, v roce 2024, je Jonathanovi 191 nebo 192 let. Není známo, kdy se přesně narodil, ale předpokládá se, že z koženého vajíčka nakladeného jeho matkou se vyklubal někdy v roce 1832. Jestli to bylo v červenci nebo v prosinci, to asi nikdo nikdy nezjistí. Ze své domoviny na ostrově Svatá Helena byl roku 1882 přemístěn na Sechely, ještě spolu se třemi dalšími zástupci svého poddruhu. Tehdy mu bylo asi padesát a byl považován za plně vzrostlou, pohlavně dospělou želvu. V roce 2022 tento stařík překonal dosavadního držitele titulu nejstarší želvy v Guinessově knize rekordů - želvu paprsčitou (Astrochelys radiata) jménem Tu'i Malila, která žila mezi lety 1777 až 1966. Jonathan však není znám pouze jako nejstarší želvák a nejstarší konkrétní zvířecí exemplář, byť je samozřejmě jeho věk úctyhodným (pomalu už dohání mého oblíbeného drápatého mutanta z filmu Logan, který se nakonec dožil 197 roků, a který se mimochodem narodil ve stejném roce jako Jonathan, viz úvodní scéna snímku X-Men Origins: Wolverine). Želvák ze Svaté Heleny je totiž zároveň takovou obrněnou bisexuální ikonou.

Jonathan s duhovou vlajkou. Obrázek z twitterového účtu uživatelky She-Rage, Princess of Pain

Poté, co byl Jonathan vrácen na Svatou Helenu jako vládní majetek, skamarádil se s několika dalšími zástupci svého poddruhu, a zvláště si oblíbil jednu želví samici, pojmenovanou Frederica. Léta se s ní pářil, laškoval s ní, trávil s ní značné množství času... a pak v roce 2017 přišly první pochybnosti. Veterinářka Catherine Man, která se Jonathanovi a jeho želví partě z Plantážního domu věnovala, uvedla pro BBC, že Frederičino pohlaví nelze určit, a to kvůli poškození jejího plastronu (spodní části krunýře). Zarytí heteronormativci jen mávli rukou, přesvědčeni, že Jonathanova láska přece jen musí být vyjadřována samici. "Tak se holka stydí, no a co?" usmívali se, a pokračovali v tajném psaní svých erotických a pornografických příběhů o sexuálních dobrodružstvích Jonathana a Fredericy. Ale pak přišel rok 2019, a Jonathanovi heteronormativní obdivovatelé začali hořet. "To... to musí být nějaká chyba, ne?" vyřkl snad první z nich, když si pravdu o Frederice přečetl. "To... to snad musí být nějaký žert!" zděsil se druhý. A třetí, autor dvou set padesáti šesti kapitol detailní želví erotiky, už jen na kolenou plakal, zděšen tím, že Jonathanem omílanou větu "Miluju tě, Frederico, a jsem sakra jenom a pouze na samičí kloaky!" bude muset z poloviny těch kapitol smazat. Frederica se ukázala být Frederikem. Z Jonathanovy nejlepší sex kámošky se vyklubal nejlepší sex kámoš. Titulek článku "The Oldest Animal In The World Is Probably Gay" ("Nejstarší živočich na světě je zřejmě gay") na webu HuffPost rozpálil homofoby z konzervativních amerických církví, jež v breku počali se kroutit na podlahách svých chrámů s vědomím, že jejich všemocné božstvo učinilo největšího (a tedy nejmoudřejšího) stařešinu z nás všech - ze všech obyvatel Země - nástrojem jimi tolik obávané "duhové propagandy." Pochopitelně jim ještě dlouho před tímto meltdownem zahnisaly mozky z odmítnutí základních poznatků o světě učiněných Darwinem, Gouldem, Eldredgem atakdále, takže ten jejich downgrade už nebyl zase tak velký. Ale bolelo je to.

Jonathan si výletí před Plantážním domem, sídlem guvernéna Svaté Heleny. Fotografie z Wikimedia Commons

Nejznámější a nejstarší Aldabrachelys gigantea hololissa ale není gay, je bisexuál. Je totiž velmi blízký i samici Emmě... a ještě jednomu samci, Davidovi. I po stodevadesátce má Jonathan vysoké libido, a tak k sexuálním hrátkám mezi jím a jemu nejbližšími dochází poměrně často. Žije prostě naplno a bez bariér, a většina lidí mu může jen závidět. Reid McCarter to na webu The A.V. Club vystihl více než dobře: "Navzdory tomu, že je Jonathan téměř dvě století starý, stále žije a celý náš druh - a dokonce i několik dalších - kvůli němu působí pateticky a nudně, protože nežijeme život naplno. On si plní tlamu lahodnými rostlinami a odšukává svá léta v důchodu, jak se mu zachce, a zřejmě v tom bude pokračovat i v nadcházejících letech." Až někdy uslyšíte nějakého bifoba, homofoba či jiného queerfoba frustrovaně nadávat (v podvědomí, že mu v životě chybí sexuální hra, ale stydí se to přiznat), představte si, jak by se mu asi vysmál Jonathan. Hádám, že by to bylo pomalé, promyšlené řechtání podobné smíchu Sépiáka ze Spongeboba (s bází vzpomínek na poslední rošťáckou stimulaci Frederikova pozadí). Jen samolibější a šikanérštější, a to naprostým právem. 

Zdroje informací pro tento článek:
Želva obrovská (BioLib.cz)

2 komentáře:

Krisťa řekl(a)...

xdddd do háje
dlouho mě nic nerozsekalo tak moc jako biželva xdddd

Kuzuri řekl(a)...

Queers live the longest lives. Especially when they're both queer and a tortoise. :)

Okomentovat

Nejčtenější