pátek 7. června 2024

Obrázek týdne 7. 6. 2024

Dnes máme sedmého června, končí první pracovní týden v červnu, Duhový měsíc je v plném proudu, léto nám oficiálně začne za dva týdny... Nevím, jak vám, ale mě toto období vždy přijde nějak kouzelné. Ty prodlužující se dny, vedra... Člověk hned myslí na pouště, skaliska, suché oblasti. A tak jsem si řekl, že s vámi tentokrát budu sdílet nějaký obrázek z míst, kde je pořádně horko. Na webu skvělého ilustrátora přírody Juana Varely Simó jsem nalezl toto význačné dílo, zobrazující pro změnu nikoliv vyhynulé, ale současné dinosaury - ty z kladu Avialae, kterým obecně říkáme ptáci. Vydali byste se za nimi do toho vyschlého prostředí?


Popisek k obrázku: Dvě břehule skalní (Ptyonoprogne rupestris) poletují v blízkosti větrem zbičovaného skaliska v kráteru Machteš Ramon v izraelské Negevské poušti. Jejich lety nejsou bezcílné, na okrajích skal se totiž nacházejí stovky jejich hnízd, a rodiče z hnízdní kolonie vyrážejí jeden za druhým do blízkého okolí a chytají hmyz pro čerstvě vylíhnutá mláďata. Oba rodiče vylétávají na lov, a přinášejí pak svým potomkům nějaký ulovený hmyz či jiného bezobratlého pravidelně každé dvě až pět minut. Budou-li úspěšní, vyvedou své potomky za čtyřiadvacet až sedmadvacet dnů. Mortalita ptáčat břehulí skalních je však obrovská, dospělosti se mnoho jejich potomků nedožije; tito ptáci by mohli být jednoduše označeni za r-stratégy, tedy organismy, kteří se s omezeným počtem zdrojů ve svém ekosystému vypořádávají relativně malou velikostí a velkým počtem potomků, přičemž investují více do jejich kvantity než kvality. Samice kladou do každého hnízda dvě až pět vajec, a typicky mají tito ptáci dvě snůšky za rok. V tomto skalním prostředí je hlavním predátorem břehulí sokol stěhovavý (Falco peregrinus), jejich dalšími nepřáteli jsou pak havrani či poštolky. 

Jak se vám tato olejomalba líbí? Osobně považuji malby ptáků od Juana Varely Simó za jedny z nejlepších. Tento talentovaný umělec výtečně zvládá scenérii, do níž své přesné rekonstrukce opeřenců zanáší. Máte rádi břehule?
Na příští dny pro vás chystám čtvrtou část projektu 6 vybraných druhů pareiasaurů. Doufám, že se vám bude líbit. Užívejte červnových dnů!

6 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Krásné. Miluju ty prodloužené dny a teplé letní noci. Akorát mi připadá, že jsme tady u nás měli na jaře léto a v létě jaro. Teploty se pomalu, ale fakt pomalu dostávají přes dvacet stupňů a za posledních čtrnáct dní je to samá bouřka a déšť. Už se těším na vedra skoro jako z toho dnešního obrázku. 🙂
Hezký víkend.

Kuzuri řekl(a)...

Díky, I wish you the same thing. :) S těmi vedry jako na Blízkém východě bych to neviděl tak příznivě; v období současné klimatické krize a s ní souvisejícím nárůstem teplot, suchem a požáry by to nebylo ideální. :/ Sucho je ve středoevropské krajině dlouhodobý problém.

Nikola řekl(a)...

Děkuji. 🙂 To je pravda, někde jsem četla, že letos nás čeká extrémně teplé a suché léto. No, u nás to tak zatím nevypadá...

Kuzuri řekl(a)...

Nikolo, podívala by ses prosím do komentářů v administraci svého blogu? Máš tam něco ode mne. :)

Nikola řekl(a)...

Ano, podívám se. 🙂

Kuzuri řekl(a)...

Povedlo se?

Okomentovat

Nejčtenější