čtvrtek 6. června 2024

Pár slov k nadcházejícím volbám do Evropského parlamentu

Ačkoliv je Blogorgonopsid blogem věnovaným především fosilním i současným zvířatům, a neméně malá pozornost je na něm věnována například dokumentárním pořadům či knihám s touto tématikou, čas od času na něj píši i články na docela jiná témata, která mne ovšem zajímají. Opravdu málokdy v nich ale řeším politiku. Kromě komentářových doplňků třeba k Obrázkům týdne ji vlastně na svém blogu příliš neřeším. Dnes jsem se ale rozhodl napsat krátký politický příspěvek. Ve dnech 6. až 9. června totiž probíhají volby do Evropského parlamentu; v Česku pak konkrétně v pátek 7. a v sobotu 8. června. A podle názorů mnohých mají být rozhodující.

Co si budeme povídat, Evropa je v nebezpečí. Je v nebezpečí před krajní pravicí, před lživými nacionalistickými mocichtivci, kteří využijí každé lži, každé dezinformace a každého způsobu manipulace s masami k tomu, aby se dostali k moci. Rostoucí nacionalismus ve Francii, v Německu, v Itálii, v níž od roku 2022 vládne Mussolini v sukni aneb Giorgia Meloni, jež se jako teenagerka přímo hlásila k odkazu zakladatele fašistického hnutí (a jejíž strana Bratři Itálie svou trikolorou na Mussoliniho stále odkazuje)... Nárůst krajně pravicové, ultratradicionalistické, ultrakonzervativní, queerfobní, protiženské, protipotratové a sinistrofobní (protilevicové) rétoriky pozorujeme, troufl bych si říci, každý den. A to nejen v této době. Průzkumy ukazují, že v mnoha členských státech EU má krátce před volbami do Evropského parlamentu značné preference krajní pravice. Nebezpečí pro demokracii, které představuje, si možná někteří z nás ani nedokáží představit. A faktem je, že pokud se do Evropského parlamentu dostane značné množství krajně pravicových politiků, bude to znamenat katastrofu pro nás pro všechny - včetně voličů všech těch prolhaných ultrakonzervativců.

"Volte, abychom zastavili krajní pravici." Logo kampaně komunity Avaaz s mapou, jež ukazuje, v kolika zemích hrozí výhra krajně pravicových politiků v těchto eurovolbách.

Krajní pravice operuje s konspiračními teoriemi (například konspirační teorie o kulturním marxismu, konspirační teorie o velké výměně apod.), jež jsou smyšlenkami přitroublých a mlékem pro přímo tupé. Staví se lidské rozmanitosti a zklamání lidí ze současného pozdně kapitalistického ekonomického systému, který všechny - až na ty ekonomicky mocné - vykořisťuje, přeorientovává na menšiny ve společnosti. Německá AfD hrdě prohlašuje, že chce vyvážet imigranty, mnohdy prchající před otřesnými podmínkami v jiných částech světa, pryč z Německa; hrdě prohlašuje, že chce zrušit právo na potrat, a staví se proti Židům, jejichž perzekuce v Německu nabyla rozměrů, na něž bychom nikdy neměli zapomenout. Přeživší Holokaustu nyní apelují na mladé Evropany, aby nevolili krajně pravicové, fašistické politiky - jinak se hrůzy minulosti zopakují. 

Babiš nadává na Green Deal, který představuje zelenou politiku, jež měla být zavedena před 20 nebo 30 lety! Žijeme v době environmentální a klimatické krize. Od předindustriálního období se zastoupení oxidu uhličitého v atmosféře zvedlo z asi 260 ppm na 420 ppm (do roku 2022), tj. v současné době je ho v atmosféře naší planety cca o 120 ppm více, než ve středním pleistocénu. Žijeme v nejteplejším období za posledních více než 200 milionů let. Antropogenní příčina současné klimatické změny je nepopiratelná, a je třeba ji řešit. Green Deal nenabízí efektivní řešení; studie Transnational Institute z ledna tohoto roku pokazuje na to, že přechod na čisté technologie v žádném případě nesníží nerovnosti, jež jsou se současným ekonomickým systémem spojeny. Zeleně kapitalistická řešení, propagovaná i v univerzitním prostředí, nejsou prostředkem k záchraně planety, ale prostředkem k zachování současného neudržitelného ekonomického systému... A přec ta bazální a jen velmi málo řešící politika v podobě Green Dealu přitahuje tolik negativní pozornosti ze strany pravicových populistů! Člověk nedokáže uvěřit tomu, jak stupidní musejí být ti, jež jim naslouchají. Svobodní - banda prolhaných libertariánských konzervativců, kteří o středových Pirátech píší jako o "neobolševicích" - prý chtějí, aby se s klimatickou krizí vypořádali sami podnikatelé... Copak ti, kteří v kapitalistické sféře točí peníze, mají zájem o záchranu planety? Prosím... tohle je opravdu zoufalé.

ODS, TOP-09 a středověká KDU-ČSL jdou zase do voleb SPOLU, a zcela jistě jim drží palce jejich spojenci z konzervativních lobbistických organizací typu křesťanistické Aliance pro rodinu, jež dlouhodobě v této zemi odporuje legalizaci sňatků stejnopohlavních párů. Racionálnímu darwinistovi se sociálním cítěním jako jsem já je až úzko, že v jednadvacátém století mají pokrytecké narativy náboženských tmářů pořád co do činění s politikou. Čeští komunisté zase vytáhli s pár dalšími nezajímavými nacionalistickými a údajně "levicovými" stranami do koalice Stačilo!, a ve výsledku působí samozřejmě stejně trapně, jako všechno to výše zmíněné. Komunisté bránící národní zájmy a křesťanské hodnoty - to je takový cringe, že se jako levicový libertarián přestávám divit, proč si o skutečném komunismu tolik lidí udělalo špatný obrázek (jistě, ještě tu byli ti zapšklí a opravdu pravicoví bolševici, kteří vyvrhli již zmíněného Babiše). Tahle banda násosek nemá s marxismem společného absolutně nic. A Trikolora s SPD? Tahle parlamentní fašistická hnutí podle mě opravdu může jít volit jen někdo, komu po těžkém úrazu hlavy nebylo - vskutku nespravedlivě - umožněno navštívit nemocnici. Bannery SPD k Eurovolbám slibující konec podpory Ukrajině, jež se již přes dva roky potýká s brutální invazí vojsk z Putinova Ruska, mluví za vše. O dalším chcimírovi Rajchlovi, který se v médiích netají s tím, jak rád by zase, aby Česko obchodovalo s Ruskem, ani nemluvě.

Každého, pro koho kdy můj blog něco znamenal, bych chtěl poprosit, aby vybral lidi transparentní, s dobrými nápady a alespoň se špetkou zájmu o budoucnost Evropy a vlastně i celého světa. Ačkoliv jsem v levé libertariánské části politického spektra o dost dál, a mám na volby a na politickou moc své názory, myslím si, že takoví Zelení, Levice nebo Piráti mají dobré kandidáty a zaslouží si podporu. Musím říci, že kdyby nic jiného, alespoň i taková Sociální demokracie si u mě vysloužila kreditek za to, že její kandidáti a kandidátky do eurovoleb podporují manželství pro všechny. Nevím, jak to ke konci týdne dopadne, ale byl bych nerad, kdyby se k moci na evropské úrovni dostala krajní pravice. Je důležité mít na paměti, že 70 % všech zákonů platných v Česku pochází od evropských institucí, a jakékoli stavění se proti EU nebo neúčast v eurovolbách nemá smysl. Podle kampaně Jsme fér již 70 kandidátů a kandidátek do eurovoleb podporuje uzákonění manželství pro všechny, na které tolik duhových rodin v Česku léta čeká! Pomýšlejme na životní prostředí, na současný stav klimatu a na nerovnosti mezi lidmi, které je třeba řešit.

Více k tomu již nemám. Doufám, že jste rozhodnuti přinejmenším z principu jít proti krajní pravici. I kdyby vás žádní kandidáti a kandidátky nezaujali, doporučil bych vám jít k eurovolbám alespoň s cílem zamezit vítězství nacionalistických, pravicově populistických darebáků. Please, go out and do your best.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější