čtvrtek 13. června 2024

Chris Packham: Forever Punk - Glad to Be Gay od Toma Robinsona

Glad To Be Gay od Toma Robinsona. V rámci své cesty za lidmi, kteří byli ovlivněni punkem 70. let, se Chris Packham vydává za DJem BBC Radio a zakladatelem punk rockové/new wave kapely, jež dala světu jednu z nejznámějších gay písniček vůbec. Setkává se s Tomem Robinsonem, který pro londýnský pride pochod v roce 1976 - ve stejném roce, kdy vznikla kapela Sex Pistols - napsal a nahrál pětiminutovou píseň Glad to Be Gay. Následně s dalšími třemi hudebníky vytvořil kapelu Tom Robinson Band, a tato píseň se stala obvyklou součástí jejích koncertových vystoupení. Tom šel v roce 1976 na koncert Sex Pistols, a přestože jej jeho atmosféra a ležérní přístup Johnnyho Rottena k hudbě příliš neoslovily, odešel z něj změněn. Uvědomil si, že Sex Pistols započaly novou éru hudby, a že od té chvíle záleželo na jednom: slova vyřknutá v písních musela být skutečná. Jako mladý muž, pro kterého osvobození queer lidí bylo vším, nemusel Tom hledat námět pro svou hudební tvorbu příliš dlouho. Napsal klasiku pojednávající o útlaku gayů ze strany britské policie, jež i v průběhu 70. let prováděla brutální razie v barech a zatýkala na nich desítky gayů - jen proto, že se setkávali, aby našli lásku a akceptanci. Zpíval o tom, jak krutý je closet - jak kruté je nepřiznat si, kým člověk je, vyprávět ani-queer vtípky a předstírat před rodiči a spolupracovníky, že jste něco jiného. Jak Chris zmiňuje, homofobie byla 70. letech častá; násilí na gay mužích v temných uličkách bylo obvyklé, a i Tomovi přátelé končili v nemocnicích s vyraženými zuby a dalšími zraněními. Lidé na pravici i na levici nebyli ke gayům přátelští. Tom Robinson neměl jinou možnost, než bojovat za práva lidí milovat toho, koho milovat chtějí. Vyoutoval se ve svých 23 letech poté, co se přestěhoval do Londýna, a nebylo pro něj cesty zpět. Ačkoliv se později setkával s bifobními urážkami ze strany svých oponentů (v 80. letech se totiž coby bisexuální muž oženil), dodnes nepřestal píseň Glad to Be Gay zpívat. Nebýt punku, nikdy by s touto význačnou kontribucí pro svět hudby nepřišel.

Klip z dokumentárního filmu Chris Packham: Forever Punk, který měl premiéru v lednu 2022 na televizní stanici BBC Four.


Původní verze písně vydané v únoru 1978 v rámci alba Rising Free:

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Glad to Be Gay je písní, kterou jsem objevil před dvěma lety po zhlédnutí tohoto dokumentárního filmu s Chrisem Packhamem. It was one of those life-changing songs. :)

Pokud by vás zajímala verze z roku 1997, ve které Tom Robinson adresuje svou bisexualitu a také hyenismus římsko-katolické církve vůči queer lidem, zde je odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=bm6cSnS6O7w&ab_channel=TomRobinson-Topic

Tom Robinson tuto píseň zpíval někdejší britské premiérce Therese May v roce 2016. May se totiž stavěla proti legalizaci age of consent pro stejnopohlaví páry (tak aby age of consent odpovídal párům různopohlavním) a proti adopcím dětí gay páry. Možná si vzpomínáte, že jsem si z ní dělal legraci v Lovcích kryptidů (Harold Mayson :D). Video zde:
https://www.youtube.com/watch?v=MkLAlQ8G8eU&ab_channel=ReelNews

Okomentovat

Nejčtenější