pondělí 8. července 2024

Týden viditelnosti nebinárních lidí 2024!

Nejznámější exemplář tyranosaura používá zájmena oni/jejich. Obrázek z webu them

Kdo by neznal Sue. Nejslavnější a největší exemplář druhu Tyrannosaurus rex, vystavený v celé své kráse ve Fieldově muzeu v Chicagu, měří 12,4 metru na délku, je starý 67 milionů let a zahynul pravděpodobně ve věku kolem 28 roků. Má svůj vlastní twitterový účet, kteří spravují pravovníci zmíněného muzea, do něhož byl exemplář umístěn v roce 1997 (sedm let po nálezu v Cheyenne River Indian Reservation v Jižní Dakotě), a právě na něm byl už v roce 2018 zveřejněn zajímavý a sympatický fakt: Sue používá zájmena oni/jejich. Jinými slovy, Sue je nebinární. Faktem je, že paleontologové nikdy nebyli schopni určit, jakého pohlaví vlastně tento exemplář byl. A to, že má ženské jméno... to se prostě stává. My, lidé, také dostáváme ženská či mužská jména od svých rodičů, ale to neznamená, že se musíme identifikovat s genderem, jež jsou s nimi pojena. Pojmenování 67 milionů let staré kostry ženským jménem rovná se genderování tohoto exempláře... a je dobře, že Sue se již před lety vyoutovali jako nebinární. Co ostatně víme? Možná paleontologové nikdy nezjistí, jakého pohlaví tento T. rex byl. A kdyby náhodou ano, a potvrdilo by se, že Sue byli samicí, můžeme si být stoprocentně jistý, že by se s ženským genderem chtěli identifikovat? No, všichni asi známe odpověď: ne. Status Sue coby nebinárního tyranosaura je naprosto racionální.

Tímto neobvyklým vstupem si dovoluji uvést vás do letošního Týdne viditelnosti nebinárních lidí! Trvá od 8. do 14. července, a je příležitostí k diskutování a rozšiřování povědomí o nebinárních identitách. Podobně jako Sue, i mnoho lidí je nebinárních, což znamená, že se neidentifikují ani s genderovou identitou muže, ani s genderovou identitou ženy. Nebinární lidé tu byli vždycky. Různé kultury původních severoamerických obyvatel mají pojmenování pro různý počet genderů, v závislosti na konkrétní kultuře (genderové varianty v rámci kultur indigenních Severoameričanů jsou pak označovány pod deštníkovým pojmem two-spirit). I v kultuře euro-americké, ve které žijeme, se mnoho lidí neidentifikuje s jedním ze dvou standardizovaných genderů; genderová binarita, vycházející z křesťanství, a posílená patriarchátem a v posledních dvou stovkách let také kapitalismem, je sama o sobě velice problémová. Gender je sociální konstrukt, a dalo by se říci, že je upevňován našimi interakcemi s ostatními lidmi. Důležité je však také to, že lidé se vnímají tak, jak se vnímají, a v žádném případě by jim nemělo být vnucováno, že se mají identifikovat pouze jako ženy či muži.

Nebinárních identit je tolik! Agender, bigender, multigender, genderfluid, genderqueer, girlflux, boyflux, demiboy, demigirl, amalgagender, androgynní, intergender, pangender... Různí lidé se vidí různě, a každý by měl mít zajištěnu svou osobní autonomii; každému by mělo být umožněno vnímat se, identifikovat se a prezentovat se tak, jak chce - a jak se cítí dobře. Nebinární lidé vypadají různě, pocházejí z různých kultur, různě se oblékají, používají různá zájmena... Zkrátka náš lidský svět, naše společnost, je velice rozrůzněná. A Týden viditelnosti nebinárních lidí nám to umožňuje pochopit či si to připomenout. Jde také o příležitost k oslavě nebinárních identit. 

Ne všichni nebinární lidé jsou totiž akceptováni. Misgendering, tedy používání špatných zájmen ostatními osobami, má na nebinární lidi negativní vliv; způsobuje stres, depresi a úzkosti. Chronický misgendering je termín užívaný pro neustálý útlak nebinárních a transgender lidí v podobě jejich prezentování s jimi nezvolenou genderovou identitou. K čemu může vést? K izolaci; nebinární a trans lidé se pak bojí vyjít ven ze svých domovů, a to ze strachu, že se opět setkají s misgenderingem, hloupými poznámkami od bigotů a s útlakem celkově. Žijeme ve zvláštním světě - ve školách jsou lidé děleni na holky a kluky, v práci, ve filmu, v literatuře nebo v obchodech na muže a ženy. A přitom tato genderová binarita vůbec neodráží naši diverzní realitu! Kolik lidí je denně vystaveno spouštěčům stresu... Kolik lidí o své nebinární identitě mlčí, protože se bojí, že by se setkala s šikanou a diskriminací - ve škole či v zaměstnání. Je na nás všech, abychom činili změny. Abychom hovořili o nebinárních identitách - ale ne pouze tento týden. Událost, jako je tato, může být dokonalým začátkem pro mnoho z nás, abychom o nebinárních identitách otevřeně hovořili... abychom se ptali svých spolužáků, spolupracovníků i lidí nám zcela neznámých, se kterými se jen tak zakecáme na ulici, jak se identifikují a jak je můžeme oslovovat. Nakonec neakceptance nebinárních lidí není nic jiného, než čirá neslušnost. Je to, jako byste potkali starší paní, a oslovili ji "dědo". 

V době, kdy naše společnost vře i kvůli tomu, že její část propadává konspiračním teoriím o "neomarxismu" a všelijakým krajně pravicovým smyšlenkám, včetně současného globálního honu na transgender lidi, je třeba si připomínat, že lidská rozmanitost, svoboda a rovnoprávnost by měly být našimi nejdůležitějšími hodnotami. Ctít lidi takové, jací jsou - a jen oni sami vědí, jací jsou! Podporujme nebinární lidi a zbytek LGBTQIA+ komunity. Je to zkrátka slušnost. Buďme decentními lidmi a přistupujme k ostatním s otevřeností, akceptujme jejich diverzitu, a chovejme se každý ke každému, jak bychom chtěli, aby se ostatní chovali k nám. Nebinární lidé potřebují naši podporu!

Všem čtenářům svého blogu, častým i vzácným, přeji krásný Týden viditelnosti nebinárních lidí 2024!

Nebinární had; i naši beznozí přátelé nejsou přece jen kluci a holky, ale jsou rozmanitější! Obrázek od umělce/umělkyně Loulabelle

Zdroje informací pro tento článek:

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Krásný tweet Codyho Daigle-Orianse (Ace Dad Advice):

https://x.com/acedadadvice/status/1810673347300127074

"Nebinární lidé nemusí nést břemeno vaší omezené genderové představivosti.

Nebinární lidé se nemusejí prezentovat jako androgynní, aby vaše binární chápání pohlaví zůstávalo nezpochybnitelné."

Každý je takový, jaký se cítí. Nikdo a nic to nemůže zpochybnit. :)

Okomentovat

Nejčtenější