sobota 3. srpna 2024

Aotearoa nebo Nový Zéland?

Jak nazývat části světa, jejichž kolonistické názvy se staly tolik zažitými, že ty původní většina obyvatel Země nikdy nespatřila? Je lepší používat pro Demokratickou republiku Kongo původní název Zaire? Měli bychom Bhútánu říkat Druk Yul a Maledivům Dhivehi Raajje? Jako člověku, který je vždy otevřen změnám, mi vlastně mnou pokládané otázky připadají zbytečné. Jistě, že je lepší používat názvy indigenních obyvatel pro tu kterou část světa, než názvy, jež jí dali před několika staletími Evropané vyzbrojení (nejen) puškami.
V některých částech světa byla již debata vyhrána ve prospěch indigenních názvů. Na nejmodernějších mapách nenajdete slovo Svazijsko, místo něj drobný stát v jižní části Afriky nese původní označení Eswatini. A nelze než doufat, že podobně na tom bude časem třeba i jeden z nejlákavějších jihopacifických států, Nový Zéland. Před takřka třemi roky, v září 2021, započala Te Pāti Māori (Maorská strana) petici k oficiální změně názvu tohoto ostrovního státu na Aotearoa, což je původní maorské označení pro oněch několik kusů pevniny nacházejících se jihovýchodně od Austrálie. Slovo Aotearoa znamená v překladu "země dlouhého bílého oblaku", a není přesně známo, odkdy je mezi maorskými obyvateli ostrovů používáno. Jeho užívání se přenášelo ústně z generace na generaci, a tímto způsobem se udrželo dodnes. Maorové nikdy neměli název pro celé území, které patří státu Nový Zéland; Aotearoa je přesněji názvem Severního ostrova, pro Jižní ostrov pak používají označení Te Waipounamu. Celá kolonisty zabraná země má tedy v maorském jazyce název Aotearoa me Te Waipounamu ("Severní a Jižní ostrov"), nicméně první ze dvou jmen je v moderních časech více zažité, je-li odkazováno na celý stát. Novozélandští obyvatelé slovo Aotearoa běžně používají, a běžně je používáno také v médiích. Možná si vzpomínáte na přírodovědný dokument Endangered Species Aotearoa with WWF ("Ohrožené druhy Aotearoi se Světovým fondem na ochranu přírody"), který premiérově vycházel na televizní stanici TVNZ v červenci minulého roku (psal jsem o něm v rámci loňských letních dokumentárních novinek). Již v roce 2015 se konal jistý kriketový zápas mezi Zimbabwem a Aotearoou, nikoliv mezi Zimbabwem a Novým Zélandem.
Velice vtipné je, že jakmile Maorská strana započala sbírat hlasy pro změnu názvu ostrovní země, vynořila se pravicová lobbistická skupina Hobson's Pledge, založená o pět let dříve a vedená bývalým a konzervativně založeným politikem Donem Brashem, a přišla se svou vlastní peticí za vytlačení slova Aotearoa z oficiálního užívání (v politice, sportu či jinde). Ve stejném měsíci se nacionalistická a sociálně konzervativní politická strana New Zealand First začala snažit o to samé se svou vlastní peticí, nazvanou Keep it New Zealand ("Ponechat Nový Zéland"). Její lídr, Winston Peters, dokonce prohlásil, že název Aotearoa podle něj nemá "historickou kredibilitu." Je k smíchu, čeho všeho pravicoví populisté nevyužijí k prosazení vlastní agendy. Přitom není pochyb o tom, že Aotearoa je názvem mnohem příhodnějším, než Nový Zéland. Copak tyto ostrovy jsou jakousi novou verzí Sjællandu, hlavního dánského ostrova a třináctého největšího v Evropě? Člověk nemusí být fyzický geograf, aby na tuto otázku jasně odpověděl: Ne. Sjælland, podle něhož se mimochodem jmenuje jeden z geologických stupňů paleocénu (před 61,6 až 59,2 miliony roky), je na tom po fyzicky geografické stránce naprosto jinak, než Aotearoa v jižním Pacifiku. Anexaci ostrovů provedli s počátkem 40. let 19. století britští kolonisté, Novým Zélandem je však nazvali dánští kartografové v roce 1645 (dali jim název Nova Zeelandia), a to tři roky po "objevení" Aotearoi jejich spoluobčanem Abelem Tasmanem.

Oblast Punakaiki na západním pobřeží Jižního ostrova. Fotografie z webu Air New Zealand

Konzervativně smýšlející by mohli namítnout, že změna názvu Nový Zéland bude zdlouhavá nebo že by se zkrátka muselo přejmenovat mnoho všelijakých institucí, firem či výrobků. Mou první námitkou je, že změny jsou nevyhnutelné, pokrok zkrátka nelze zastavit (jakkoliv se o to konzervativci snaží), a po prosazení se změna zkrátka stane. Lidem v administrativě, obchodníkům a dalším nezbyde nic jiného, než tuto změnu akceptovat. Druhá námitka: copak instituce, firmy či výrobky, copak stát či trh mají větší hodnotu, než původní obyvatelstvo? Není to ani tak, že by nejvýznamnější značky novozélandského piva (Tuatara, Sprig + Fern, Altitude Brewing, Emerson's, Epic Beer či Parrotdog) vůbec měly být přejmenovány. Že bude těžší prodávat na trhu něco, co se vedlo jako novozélandský produkt, a místo toho půjde o produkt aotearoanský? No a co? Lidé s otevřenou myslí jistě rádi akceptují název Aotearoa a vyhodí Nový Zéland z okna. Opravdu netuším, jak by změna mohla uškodit trhu. Na tom není nic radikálního, jde zkrátka o přijetí změny.
Lobbistická skupina Hobson's Pledge se od začátku své existence snaží hatit původnímu maorskému obyvatelstvu snahy o potřebnou změnu. Na začátku roku 2018 vyjádřila podporu referendům zorganizovaným novozélandskými občany, v nichž se mělo hlasovat proti zřízení maorských okrsků a volebních obvodů v pěti oblastech na Severním i Jižním ostrově. Není divu, že tato šarlatánská banda je dlouhodobě kritizována pro svůj rasismus. Její kroky proti zavedení maorských okrsků ve volebních obvodech byly označeny za anti-demokratické. Kritiky Brashovy ultrakonzervativní skupiny jsou mj. Andrew Little, bývalý lídr Labouristické strany; Metitia Turei, bývalá spolulídryně Zelené strany a akademička; a v neposlední řadě třeba i Te Kaunihera Maori o Aoteaora (Aotearoanská Maorská rada) reprezentující Maorské obyvatelstvo země. Akademičtí odborníci označili Hobson's Pledge za pravicově extremistickou organizaci (anglicky fringe nebo alt right). 
S názvem Aotearoa nesouhlasí krajně pravicově orientovaní jedinci, pro které jsou práva Maorů očividně něčím naprosto bezvýznamným. Není to překvapivé. Nový Zéland není progresivním rájem, jak si někteří mohou myslet; připomeňme si ohavnosti jako je Action Zealandia, což je bílá supremacistická skupina údajně hájící zájmy evropských Novozélanďanů a stavící se proti migraci, volnotržnímu kapitalismu, užívání drog, proti muslimům, Maorům a LGBTQIA+ lidem. Krajně pravicoví anti-intelektuálové, nacionalisté a nesnášenlivci nejen původního obyvatelstva, ale i jiných minorit ve společnosti, se najdou všude po světě, a takřka sociálně demokratický Nový Zéland bohužel není výjimkou.
Levicová uskupení nemají s názvem Aotearoa žádný problém, ostatně lidem nalevo od středu jde skutečně o lidi a o jejich práva. Socialist Aotearoa, neotrockistická a marxistická revoluční organizace známá též jako Socialist - People Before Profit (Socialisté - Lidé před ziskem), ctí původní maorský název. To samé se týká socialistické organizace Organise Aotearoa, stavící se za dekolonistický komunismus, proti imperialismu a věznicím, proti ableismu a transfobii. Instagramový účet novozélandského prideu nese název Pride Aotearoa (New Zealand), přičemž vyjadřuje preferenci původního maorského názvu. Změnu opravdu není těžké akceptovat. Existuje důvod pro odmítnutí původního maorského označení? Nikoliv. S racionálním ospravedlněním názoru proti se prostě přijít nedá.

Na anglické Wikipedii se můžete dočíst více o slově Aotearoa, jeho původu a pokusům o jeho prosazení v oficiálním jazyce. Jak jsem ve svém příspěvku (či eseji) několikrát zmínil, osobně jsem rozhodně pro jeho užívání.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější