pátek 26. března 2021

Obrázek týdne 26. 3. 2021

Minulý víkend začalo jaro, už se otepluje, a možná již někteří z Vás v posledních dnech některé zástupce řádu Anura potkali. Vsadím se však, že jste letos na jaře zatím neměli tu čest setkat se s těmito dvěma gentlemany, kteří si to pořádně rozdali daleko na jih od nás. Fotografie, kterou jsem tentokrát pro Obrázek týdne vybral, je dílem Temujina Johnsona z Kapského města v Jihoafrické republice. Je to opět obrázek, který se od těch předchozích liší, a zároveň poslední Obrázek týdne v rámci Žabího měsíce. Jak se Vám líbí?


Popisek k obrázku: Dva pětadvacet centimetrů dlouzí samci hrabatky drsné (Pyxicephalus adspersus) spolu zápolí o samice v bahnitém jezírku. Zápasník nalevo se právě vyprostil z mocného sevření svého oponenta, a uskakuje dozadu. Útočník má však tlamu stále otevřenou, a zachce-li se mu druhého samce znovu chňapnout, jednoduše po něm skočí. Temujin Johnson pořídil tuto fotografii 50 kilometrů severně od Polokwane v jihoafrické provincii Limpopo na severovýchodě země. Bitvy samců hrabatek drsných se zde odehrávají jen jednou ročně, pokud tedy dostatečně naprší. Zápasníci se pak utkávají v nádržích stojaté vody o šedesáti až sto milimetrech. Dominantní samci, jako ten napravo, se ihned chopí šance ovládnout střed nádrže, a začnou svým hlubokým hlasem lákat samice. Ostatním samcům se to ale nelíbí, a snaží se je vyhnat. I když samec nalevo zřejmě boj nevyhraje, a odnese si z této bitky bolestivý šrám (hrabatky mají na spodní čelisti viditelné, "zubovité" výrůstky, a jejich kousnutí může bolet), stále to neznamená, že nebude v této sezóně úspěšný. Samice mířící do středu nádrže se totiž může pokusit odchytit dříve, než se jim podaří k dominantnímu samci dostat, a pak se s nimi bude moci spářit. Nutno podotknout, že u hrabatek jsou samice poloviční velikosti samců, a jsou schopny naklást 3000 až 4000 vajíček.

Zítra, ostatně jako každou sobotu za posledních několik týdnů, vyjde další část Cryptid Hunters: PhantomZone, v pořadí již šestá. Nový tým se jistě setká s dalšími problémy... Ve zbývajících dnech Žabího měsíce dokončím projekty Pravěké žáby a Archaeobatrachia. Sledujte také můj druhý blog, Blogorgonopsid Diaries, neboť v příštích několika dnech napíši článek s žabí tématikou také na něj! Přeji Vám všem krásný, pokud možno žabí víkend!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější