pátek 19. března 2021

Obrázek týdne 19. 3. 2021

Včera jsem chtěl dát na blog video s Nigelem Marvenem, Conanem O'Brianem a hrabatkou drsnou, které mi YouTube zablokoval (furious!), takže jsem se musel spokojit s neméně zajímavým a vlastně i mnohem více poučným (a ne tolik rozesmátým) klipem z dokumentu Davida Attenborougha, a nakonec se stejným druhem žáby! Dnes jsem chtěl do Obrázků týdne zařadit dle mého překrásnou rekonstrukci paleobatracha od Zdeňka Buriana, kterou jste již určitě viděli (já ji třeba prvně spatřil ve Špinarově Velké knize o pravěku). Jenže ta malba na internetu není! Takže jsem se znovu musel spokojit s něčím jiným, ale neméně krásným. Na webu Fine Art America jsem našel tuto rekonstrukci největší žáby všech dob, o které jsem už v rámci Žabího měsíce psal. Kouzelná, že?


Popisek k obrázku: Obrovská žába Beelzebufo ampinga odpočívá na mechem zarostlém kameni v potůčku uprostřed hustého deštného pralesa. Sedí zcela nehnutě, upřeně hledí jen před sebe, ale to neznamená, že se v jediné vteřině nepromění v děsivého zabijáka. Pokud se na blízku objeví nějaká ještěrka, malý savec nebo dokonce mládě dinosaura, nebude Beelzebufo dál okounět, a vrhne se na ně. Její čelisti mají patnáctimetrovou šířku, a dokáží vyvolat sílu 500 až 2200 Newtonů. Jakýkoli nezkušený živočich, který se k této asi 40 centimetrů dlouhé (bez zadních končetin) pravěké "ropuše" přiblíží, riskuje, že mu bude přelomena páteř, a naráz bude zhltnut v celku. Tato scéna se odehrává na území dnešního Madagaskaru, v místech, z nichž se jednou stane souvrství Maeverano na severozápadě ostrova, v pozdní křídě před 70 miliony let.

Autorem obrázku je Masato Hattori, který ho shodou okolností webu Fine Art America poskytl přesně před měsícem, 19. února 2021. Dalo by se tedy říci, že je to obrázek docela nový.
Dnes je to také už jeden rok, co Chris Packham, Megan McCubbin, Cate Crocker a Fabian Harrison vytvořili Self-Isolating Bird Club, který od té doby inspiruje nadšence do světa přírody nejen ve Spojeném království, ale i po celém světě, za současné, nesnadné situace. Musím se pochlubit, že jsem SIBC sledoval od samého začátku... Jak ty časy letí, vždyť mám pocit, jako by nám Chris a Megs poprvé ukázali "slow motion poodles" (což už hodně dlouho neudělali!) teprve včera.
Nevím, zda máte zájem o připomínku, že včera vyšel slavný Snyder Cut (Zack Snyder's Justice League) a dnes vychází první díl The Falcon and The Winter Soldier, takže to na svém blogu o přírodě nebudu nijak rozvádět, a jen uvedu, že zítra se tu dočkáte páté části Cryptid Hunters: PhantomZone a poté bych rád napsal o evoluci žab, a zmínil některé nepravé žáby, třeba z triasu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější