pátek 25. prosince 2020

Obrázek týdne 25. 12. 2020

Včera byl Štědrý den, a já doufám, že jste si ho náležitě užili! Snad jste jej strávili v přítomnosti svých blízkých, které máte rádi, a společně jste si užili nádherné chvíle během rozbalování dárků i po něm! Naše Vánoce byly skvělé, a já dostal spoustu krásných dárků, z nichž některé mě určitě ještě inspirují k psaní článků, takže je možná v budoucnu zmíním... Před deseti lety, v roce 2010, byl Štědrý den v pátek - tehdy jsem na blog nenapsal přímo Vánoční článek, publikoval jsem však Obrázek týdne, a na něm bylo stádo mamutů. Příspěvek jsem na konci o Vánoční přání doplnil. A když je řeč o společných zážitcích celé rodiny na Štědrý den, napadlo mě, že i tentokrát, deset let a jeden den poté, zařadím mezi Obrázky týdne malbu stáda mamutů. Jejím autorem je Charles R. Knight. Podívejte, jak spolu putují tou krásnou zasněženou krajinou... Není to nádhera?


Popisek k obrázku: Nastalo ráno nového dne, a stádo mamutů srstnatých (Mammuthus primigenius) se vydává na dlouhou cestu. Samice s rovnými kly i samci s kly zatočenými pomalu vycházejí z jehličnatého lesa, míříc na rozlehlou, pustou, zasněženou pláň. Malé mamutí mládě se drží blízko své matky, avšak předhání ji v nedočkavosti prozkoumat novou část světa, ve kterém žije. Někteří mamuti troubí, a oznamují tak svému okolí radost ze začátku nového dne. Každý predátor, který se potuluje na hranici sněžné pláně a lesa, jejich troubení slyší, a ani ve snu by se neodvážil na silné stádo obřích chobotnatců zaútočit. Obloha je pokryta rozestupujícími se oblaky, jež pomalu odhalují její přenádhernou modř. Mamutí stádo čeká krásný, slunný den v zasněžené tundře na území Sibiře před 20 000 lety.

Co se Vám na letošních Vánocích líbilo nejvíce? Byly to dárky, Vánoční atmosféra u Vás doma nebo snad něco jiného? Četli jste o nových druzích živočichů, současných i pravěkých, jež byly v posledních dnech popsány, a nadchlo Vás to? Nebo Vám úsměv na tváři vykouzlilo něco tajného, co nikomu neprozradíte? 
Nezapomeňte, že v příštích několika dnech se na mém blogu objeví Soutěž Dinosauři 2020! A bude toho ještě víc! Já se teď jdu každopádně dívat na Vánoční speciál Self-Isolating Bird Club s Chrisem Packhamem a Megan McCubbin, který se začíná vysílat v 11 hodin našeho středoevropského času. Takže se s Vámi pro dnešek loučím, užijte si zbytku Vánoc, a do Nového roku se mějte skvěle!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější